Levensgevaarlijke bom bij restaurant neergelegd: 'Deed het om financieel beter te worden'

Het explosief werd gevonden voor de deur van het restaurant
Het explosief werd gevonden voor de deur van het restaurant © Regio15
DEN HAAG - De 20-jarige Leon A. uit Rotterdam heeft voor de rechtbank bekend dat hij november vorig jaar een explosief heeft geplaatst bij het Surinaamse afhaalrestaurant Lobi BBQ aan de Hoefkade in Den Haag. Hij zweeg over verdere details 'vanwege de eigen veiligheid'. Het Openbaar Ministerie heeft zes jaar cel tegen hem geëist.
A. zei aan het begin van de inhoudelijke behandeling dat hij 'verantwoording wilde afleggen'. Hij beriep zich veel op zijn zwijgrecht. A. wordt ervan verdacht de bom bij het Surinaamse eethuis in Den Haag te hebben geplaatst en wordt ook verdacht van het beschieten van het filiaal in Rotterdam.
Het Surinaamse eethuis heeft twee filialen, in Den Haag en Rotterdam. Bij het restaurant aan de Hoefkade in Den Haag werd een zelfgemaakte bom met lonten, een batterij en een kilo flitspoeder geplaatst. Volgens het OM genoeg om 'heel het pand te laten exploderen'. Dat gebeurde niet. In plaats daarvan betrapte de politie de 20-jarige Leon A. op heterdaad.

Onder druk of voor geld?

Medeverdachte Xavierno L. wordt verdacht van medeplichtigheid en zou 'doorgeefluik' zijn geweest. De Capellenaar was op dat moment amper één dag uit de gevangenis. Hij was vrijgelaten na het uitzitten van twee maanden celstraf voor het bezit van een kleine hoeveelheid coke en een gaspistool.
A. verklaarde eerder tegen de politie dat hij onder druk was gezet. In de rechtbank in Dordrecht sprak hij dat tegen: 'Ik deed het om er financieel beter van te worden.' Tegen hem eiste het OM dertig maanden cel, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

'Ik dacht dat het om vuurwerk ging'

Ze zouden de opdrachten hebben gekregen via Snapchat, maar van wie, daarover zwegen ze. De mannen zeggen dat ze niet wisten dat er een explosief in de tas zat die A. moest plaatsen.
'Ik schrok', zei L. 'Ik dacht dat het om vuurwerk ging.' Bij de zitting was ook een explosievendeskundige van het Nederlands Forensisch Instituut die vertelde over mogelijke gevolgen als het explosief was afgegaan. 'Tot een meter afstand is de dood een gegeven.'

'Ik heb niemand iets aangedaan'

Horecaondernemer Gilermo Boldewijn, de eigenaar van Lobi BBQ, vertelde eerder aan Rijnmond dat hij geen idee heeft waarom zijn Surinaams afhaalrestaurant doelwit is van geweld. 'Ik heb niemand wat aangedaan.'
'Ik ga dus ook niet schuilen, dat doe je alleen als je iets hebt gedaan.' Daarbij onderstreepte Boldewijn dat hij geen vijanden of geldproblemen heeft. 'De enige aan wie ik geld schuldig ben, is aan de bank. En dat is gewoon een normale bank. Geen louche zaken.'