Jeugdcriminaliteit stijgt, meisjes van 14 jaar opvallend grote groep

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
REGIO - Steeds meer minderjarige meisjes maken zich schuldig aan criminaliteit. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In 2022 was gemiddeld ruim een kwart van alle gearresteerde minderjarigen een meisje, meer dan ooit tevoren. Opvallend is dat onder 14-jarigen maar liefst een derde van alle verdachten een meisje was. Dat is nooit eerder voorgekomen.
Het totaal aantal 12 tot 18-jarigen dat vorig jaar werd opgepakt, steeg tot 17.500. Maar het aantal meisjes ging harder omhoog dan het aantal jongens. De meeste minderjarigen maken zich schuldig aan winkeldiefstal, jongens iets meer dan meisjes. Jongens doen daarnaast ook veel aan inbraken en wapenbezit. Meisjes maken zich in beperkte mate ook schuldig aan vernieling, geweld en openbare ordeverstoring.
In Den Haag werden ruim 7200 jongeren aangehouden. Na een jarenlange daling betekende dat in 2022 een lichte stijging met ruim 300 aanhoudingen. Volgens het CBS lijkt dat een landelijke trendbreuk: bijna overal ging de jeugdcriminaliteit omhoog.

Niet overal stijging

Voor een aantal regiogemeenten geldt dat niet. In Hillegom, Lisse, Leiderdorp, Waddinxveen en Zuidplas daalde het aantal tieners dat werd opgepakt. In Noordwijk, Kaag en Braasem en Midden-Delfland bleef het nagenoeg gelijk. Ook is het aantal in veel regiogemeenten, ondanks de stijging in 2022, nog altijd lager dan in 2018.
Van alle tieners in het land maakt ongeveer 1,4 procent zich schuldig aan criminaliteit. Ze wonen vaker in een grote stad dan op het platteland.

Meisjes verdacht van geweldsincidenten

In onze regio zijn de laatste tijd ook incidenten voorgekomen waarbij meisjes rond de 14 jaar oud zijn aangehouden als verdachten of betrokkenen. Zo hield de politie twee meisjes van 14 jaar en twee meisjes van 15 jaar uit Zoetermeer en Den Haag aan voor de mishandeling van een 13-jarig meisje uit Zoetermeer.
In juli werden vijf minderjarige meisjes aangehouden op verdenking van mishandelingen, openlijke geweldplegingen, diefstal en afpersing. Ook dat vond plaats in Zoetermeer. Een maand eerder werd een 16-jarig meisje opgepakt voor een gewelddadige overval op twee zussen van 77 en 82 jaar oud.

Twee tienermeisjes opgepakt voor dood snackbareigenaar

Een ander heftig incident waar twee jonge meisjes voor vastzitten, is de dood van snackbareigenaar Wei Chen. Hij kwam op 27 januari dit jaar om het leven bij een steekpartij in Den Haag. Twee meisjes van 15 en 17, en een jongen van 17 zitten daarvoor vast.