Noodverordening bij bieb Leiden vanwege protesten rond dragqueen

© Omroep West
LEIDEN - De burgemeester van Leiden heeft zaterdagochtend een noodverordening ingesteld voor het gebied rond de bibliotheek op de Nieuwstraat. Volgens de gemeente was er 'ernstige vrees voor een ernstige verstoring van de openbare orde', nadat protesten zijn aangekondigd vanwege een voorleesuurtje door een dragqueen in de bieb.
Het is Pride in Leiden en om 10.30 uur las in de bieb de Leidse dragqueen Dina Diamond voor aan kinderen. Op sociale media stonden felle reacties en onder anderen Forum voor Democratie-kamerlid Gideon van Meijeren kondigde aan te gaan demonstreren. Anderen lieten daarop weten met een tegendemonstratie te komen.
De noodverordening gold tot 13.00 uur en hield onder meer in dat personen die de openbare orde wilden verstoren niet in het gebied mochten komen. Daarbij meldde de gemeente dat demonstreren een grondrecht is, maar dat verstoring van de openbare orde en ernstige wanordelijkheden niet getolereerd zouden worden en dat het om een voorleesuurtje ging waarbij kinderen centraal staan. Het protest is inmiddels afgelopen. Er waren tientallen voor- en tegenstanders aanwezig.
In april dreigde het ook onrustig te worden bij een voorleesmiddag voor kinderen door dragqueens in Theater LantarenVenster in Rotterdam. De activiteit werd toen in stilte enkele uren naar voren verplaatst. Toen enkele honderden actievoerders, onder wie tientallen tegenstanders, zich bij het theater meldden, was het voorlezen al afgelopen.