Hulpsinten van Sintvoorieder1 willen mooi cadeau voor 30.000 kinderen

Esther Blom, Feline Rijnaars met mascotte beer en wethouder Jeffrey Keus
Esther Blom, Feline Rijnaars met mascotte beer en wethouder Jeffrey Keus © Brigitte Rijnaars
LEIDSCHENDAM-VOORBURG - Zo'n 22.500 heel blije kinderen door een cadeautje van Sinterklaas. Dankzij de inzamelingsactie van stichting Sintvoorieder1 wisten duizenden kinderen vorig jaar dat de Sint hen niet vergeten was. De doelstelling van de veertiende editie dit jaar is dat 30.000 kinderen die opgroeien in armoede een cadeaupakket van Sinterklaas ontvangen. Met tientallen vrijwilligers klonk zaterdag het officiële startschot van deze inzamel- en inpakactie.
Veertien jaar geleden begon het met 250 schoencadeautjes die Sintvoorieder1-oprichter Esther Blom samen met twee vriendinnen afleverde bij het Vliet en Burgh-kindertehuis in Voorburg. Maar die actie is ondertussen een stuk groter geworden. 'We hebben nu al voor 12.000 kinderen cadeaupakketten ingepakt', vertelt Esther Blom. 'Heel soms denk ik wel: waar ben ik aan begonnen, want met een basisteam van 75 vrijwilligers is het inmiddels een flinke organisatie geworden. Maar ik word altijd weer enthousiast als ik al het speelgoed om me heen zie dat we kunnen inpakken en uitdelen', gaat ze verder.
'Voor het inpakken hebben we heel veel extra vrijwilligers nodig', vertelt de oprichter van Sintvoorieder1. 'Tot en met 15 oktober kun je jezelf op onze site aanmelden als vrijwilliger', legt Blom uit. Gelukkig melden de vrijwilligers zich massaal aan. 'Een collega vertelde mij dat het aantal inschrijvingen bij ons sneller verloopt dan de kaartverkoop van ABBA, want wij zaten al binnen één dag vol', lacht de oprichter. 'Vanaf dinsdag starten we echt met de grote inpakactie en we verwachten daarvoor in de komende maanden meer dan duizend vrijwilligers in ons pakhuis'.
Zo zag de eerste dag in het pakhuis van Sintvoorieder1 eruit:
Officiële start van het veertiende seizoen Sintvoorieder1
Als onderdeel van de officiële aftrap kwam wethouder Jeffrey Keus (GBVL) van Leidschendam-Voorburg zaterdag alvast meehelpen. 'Vroeger wisten ze altijd dat een surprise van mij was, omdat het zo slecht was ingepakt', biecht de wethouder op. 'Het belangrijkste is dat je het inpakken met liefde en enthousiasme doet en dat er altijd een mooie strik omheen zit', zegt een vrijwilliger.
'We ontvangen van organisaties en particulieren heel veel cadeaus, maar we kunnen er nog heel veel gebruiken', vertelt Esther Blom. 'Vooral voor cadeaus voor de leeftijd vanaf tien jaar is veel behoefte', voegt ze toe.

Geen tweedehandscadeaus

'Cadeaus die gedoneerd worden, moeten het liefste gewoon nieuw zijn', vertelt vrijwilliger Floor Nieboer. 'Het is niet de bedoeling dat kinderen het gevoel krijgen dat ze tweedehands zijn, omdat ze tweedehandscadeaus krijgen', legt ze verder uit. 'Alle inkomende goederen worden daarom ook streng gecontroleerd.'
Ook mensen die niet goed weten wat voor cadeaus ze moeten doneren, kunnen Sintvoorieder1 helpen. 'Dit jaar kun je ons ook steunen door een mascottebeertje te kopen. Op de trui van de knuffel staat 'It is cool to be kind' geschreven', vertelt Blom. 'Ook dat kan ons enorm helpen. Wij blijven zolang doorgaan als nodig is, want de sint slaat niemand over!'
Ook Omroep West helpt mee met de inzamelactie van Sintvoorieder1 en zal de komende maanden aandacht besteden aan de actie om het tot een groot succes te maken.
Dit jaar is er ook een ‘Sinterklaas-podcast’ van Omroep West, waarin Ruub Petow ‘de beste vriend van Sinterklaas in Den Haag’ vertelt over zijn belevenissen met de goedheilig man. De serie zit vol met verhalen, onder meer over de keer dat het paard van de Haagse Sint teveel wortelen had gegeten en Prinses Amalia oranje haar bezorgde. De Residentie-Sint is een podcast met verhalen over Sinterklaas in Den Haag, maar dan achter de schermen – en niet voor kinderen in de 'gelovige' leeftijd.