'Het is anders', nieuwe manier om cultuurseizoen af te trappen

DEN HAAG - Luizenmoeder-actrice Ilse Warringa was samen met Rop Verheijen een van de weinig bekende publiekstrekkers tijdens het Spotlight Festival dit weekend in Den Haag. De start van het nieuwe culturele seizoen wordt in Den Haag met dit nieuwe festival gevierd. Op verschillende plekken in de stad waren optredens. 'Ik vind Ilse zo grappig in de Luizenmoeder, vandaar dat ik vandaag naar de Koninklijke Schouwburg ben gekomen om een preview van haar nieuwe toneelstuk te zien', vertelt een jonge bezoekster van het Spotlight Festival.
Ze was niet de enige, de zaal zat behoorlijk vol tijdens de preview van de voorstelling De ongeplukte zusters van Almere County in de Koninklijke Schouwburg, Publiekslievelingen Ilse Warringa met Rop Verheijen spelen deze voorstelling komend seizoen. Tegelijkertijd merk je aan alles dat het voor de bezoekers anders voelt, de nieuwe opzet van de aftrap van het culturele seizoen. Het Spotlight Festival vervangt het UIT Festival en het publiek moest er zaterdag duidelijk nog aan wennen. 'Ik geef het een kans', zeggen de meesten diplomatiek.
Klassieke pianoklanken komen je tegemoet na binnenkomst in theater Amare, een van de locaties waar het Spotlight Festival zich afspeelt. Her en der zijn wat statafels met flyers. Hier proberen een aantal culturele instellingen de bezoeker te enthousiasmeren voor hun activiteiten. Het Holland Dance Festival heeft, heel modern, een opstelling met een VR-bril gemaakt. Nieuwsgierigen kunnen op die manier makkelijk een indruk krijgen van een dansvoorstelling.
Kijken naar dansvoorstelling
Het jonge theatergezelschap Girl in the woods vertelt bezoekers over de komende voorstelling. 'Gister stonden we voor Spotlight in de wijk in Theater De Regentes, daar was het drukker', vertelt een van de actrices. 'In Amare loopt misschien minder onze doelgroep rond', vervolgt ze. Voor de publiekstrap in Amare is een optreden van dansschool Door Laverman. Het publiek zit op de theatertrap en kijkt toe.
Ongebreideld enthousiasme kwamen we als cultuurredactie niet tegen toen we zaterdagmiddag op het Spotlight Festival rondliepen. Wat onwennige bezoekers, zoekende naar de verschillende locaties en programma's waar iets te beleven is. Het pijnpunt is voor veel bezoekers: de onduidelijke communicatie. Het is onduidelijk wat je waar vindt. De een reageert wat milder: 'Goed dat ze iets nieuws uit proberen.' De ander is teleurgesteld en vindt het programma mager.
Bestaande achterban uitbouwen
Culturele organisaties proberen de nieuwe opzet positief te bekijken. Toch voel je de achterliggende vraag: weet de bezoeker het te vinden en nog belangrijker: kopen ze kaarten? 'Aan de ene kant is het grote voordeel dat we niet op het Lange Voorhout staan, hier in Amare zijn we niet afhankelijk van het weer', legt iemand van Festival Dag in de Branding uit. Dit festival richt zich op klassieke en geïmproviseerde muziek.
'Tegelijkertijd kon je tijdens de informatiemarkt op het Lange Voorhout slenterende bezoekers rechtstreeks aanspreken en proberen te interesseren in je festival. 'De mensen die hier Amare binnenkomen, zijn toch al meer gericht op onze programmering die hier door het jaar heen staat.' Daarmee is de kans dus groter dat je wel de bestaande achterban verder uitbouwt, het binnenhalen van nieuw publiek is daarmee moeilijker geworden.

Voorgaande jaren stond op zondag rondom het Haagse Lange Voorhout een grote informatiemarkt met optreden en previews. Dit jaar is gekozen voor een andere invulling. Niet op zondag, maar op vrijdag en zaterdag worden bezoekers verleid tot het kopen van kaartjes voor het nieuwe seizoen. Verspreid over verschillende locaties in de stad en met andere aanvangstijden presenteren culturele instellingen en amateurgezelschappen hun programma.