Man licht tientallen mensen op en geeft het gewoon toe: 'Klopt, je bent bij mij aan het goede adres'

Dit is een screenshot van een van de gedupeerden
Dit is een screenshot van een van de gedupeerden
VOORBURG - Het maken van valse huurcontracten, achterovergedrukte borgsommen en zogenaamd investeren in crypto. Het zijn de manieren waarop Voorburger Vincent Paul van S. tientallen mensen geld afhandig heeft gemaakt. Astrid (60) en Daniëlle (34) zijn twee van de slachtoffers. Daniëlle raakte 63.000 euro kwijt, Astrid bijna 1000 euro.
Begin dit jaar is Astrid met spoed op zoek naar een woning. Via Facebook komt ze in contact met een man die zichzelf Levi noemt, maar officieel Vincent Paul van S. heet. Hij heeft een woning in Voorburg in de verhuur. Het huis is, zo zegt hij, 'van zijn ernstig zieke vader', waarvoor hij zaken behartigt.
De woning blijkt inderdaad van zijn vader te zijn, een voormalig vastgoedmakelaar uit Leiden. Van S. wekt vertrouwen door zijn paspoort en de kadasterpapieren van de woning te laten zien. Alles lijkt te kloppen. 'In de wanhopigheid op zoek naar een woning word je nonchalant', zegtAstrid, 'daar maakt hij misbruik van'. Astrid gaat met de man in zee, tekent contracten en maakt 950 euro borg aan hem over. Geld dat ze nooit meer terug zal zien, want wanneer ze weer contact met de 'verhuurder' op wil nemen blijkt zijn telefoon afgesloten.

Meer slachtoffers

Op 25 april doet Astrid aangifte tegen Van S., waarna er een zogeheten 'stopgesprek' met hem gevoerd zou zijn. Dat is volgens de politie 'een gesprek waarbij iemand er door de politie op wordt gewezen dat hij moet stoppen met zijn gedrag en wordt uitgelegd wat de strafrechtelijke gevolgen van dit gedrag kunnen zijn'. In verband met de privacy wil de politie niet bevestigen of het gesprek heeft plaatsgevonden.
Astrid gaat na de aangifte zelf verder op onderzoek uit en komt er al snel achter dat er veel meer slachtoffers zijn. De groep is inmiddels gegroeid tot 23 slachtoffers en dat worden er waarschijnlijk meer volgens Astrid: 'We krijgen er bijna elke paar dagen iemand bij.'

63.000 euro kwijt

De slachtoffers zijn ook boos op de vader van de oplichter omdat die op de hoogte zou zijn van de oplichtingspraktijken door zijn zoon. 'Ik heb hem opgezocht in Leiden. Door hem in dat huis te laten wonen faciliteert hij de fraude die zijn zoon pleegt en dat kan niet', zegt Astrid. 'Aan de andere kant begrijp ik het ook wel weer. Het is misschien de uiterste vorm van ouderliefde voor een kind.'
Waar Astrid voor 950 euro is opgelicht, ging Daniëlle het schip in voor 63.000 euro. Geld dat ze overhield na een scheiding. In die periode kreeg ze een relatie met Van S. Die maakte haar wijs dat hij door te investeren in Bitcoin veel meer kon maken van het geld. Daniëlle gaf toegang tot haar bankrekening en het geld verdween. Niet aan investeringen in Bitcoin, maar naar goksites.

'Al mijn vermogen was weg'

'Ik kwam er november 2022 achter', zegt Daniëlle. 'Mijn moeder was toen heel erg ziek, kanker. Maar in plaats van dat ik de laatste week van haar leven aan haar bed zat, deed ik aangiftes en aanvullende aangiftes op het politiebureau. Al mijn vermogen was weg, waardoor ik de hoge huur niet meer kon betalen en mijn huis uit moest. Ik wist niet meer waar ik moest wonen met mijn drie kinderen en stortte in januari in.' Inmiddels gaat het overigens weer goed met Daniëlle en heeft ze een huis gevonden waar ze met haar kinderen woont.
Verbazingwekkend genoeg geeft Vincent Paul van S. de fraude volmondig toe. Wanneer Omroep West hem belt en vertelt dat we aan een artikel over fraude werken is zijn reactie: 'Dan ben je bij mij aan het goede adres, ik geef alles toe, het klopt.' Volgens Van S. had hij op het moment dat hij opgepakt is zeventien mensen opgelicht en gaat hij er gewoon mee door. Ook beweert hij volgende maand alles en meer terug te betalen aan zijn slachtoffers. 'Ik hou een lijst bij van iedereen die ik opgelicht heb.'
De slachtoffers van Van S. zijn boos en verbaasd dat hij, ondanks de aangiftes die er liggen, nog altijd niet vastzit en door kan blijven gaan met zijn oplichtingspraktijken. Navraag bij het Openbaar Ministerie leert dat op dit moment nog niet duidelijk is of en wanneer er een rechtszaak komt tegen Van S..