Pistool leeggeschoten op twee mannen nadat drankje van vriendin werd omgestoten in café?

Schietpartij op de Herenstraat in Den Haag
Schietpartij op de Herenstraat in Den Haag © Regio15
DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie eist twintig jaar cel tegen verdachte Robertico I. voor het doodschieten van Jursley Cijntje in het Haagse café La Suagra in de Herenstraat. Ook zou I. een goede vriend van Cijntje hebben neergeschoten, die hierbij gewond raakt. I. ontkent iets te maken te hebben met de dodelijke schietpartij.
Het blijft tijdens de rechtszaak onduidelijk waarom de 31-jarige Jursley Cijntje op 11 juli 2015 om het leven kwam. Meerdere verhalen gaan daarover rond, waaronder dat I. drugs zou hebben gestolen van het slachtoffer. Toen Cijntje vervolgens naar hem op zoek ging, zou hij zijn doodgeschoten. Een ander verhaal is dat het volledig uit de hand liep toen het slachtoffer een drankje van de vriendin van I. omstootte in het café.
Negen keer is er op het slachtoffer geschoten. De schutter zou zelfs zijn doorgegaan met schieten toen Cijntje zich zwaargewond kruipend naar de uitgang bewoog. Medische hulp mocht toen al niet meer baten en het slachtoffer overleed aan zijn verwondingen. Ook zijn goede vriend, destijds 34 jaar, is vier keer geraakt. Hij overleefde de schietpartij maar lijdt nog altijd aan PTSS volgens zijn advocaat.

'Gevraagd hoe het met zijn moeder ging'

De 42-jarige I. ontkent maandag in de rechtbank de schutter te zijn. Hij vertelt dat hij die nacht samen met zijn inmiddels ex-vriendin, neef en oom in het café was. Hier zag hij een bekende, Cijntje. 'Ik heb gevraagd hoe het met zijn moeder ging en ik heb gezegd dat ik misschien ging trouwen. Toen ik vroeg of hij wat wilde drinken, zei hij dat hij eerst een rondje ging lopen.'
I. zegt niets mee te hebben gekregen van de schietpartij: 'Ik was op de wc. Ik was aan het plassen toen ik schoten hoorden. Zodra ik niks meer hoorde deed ik voorzichtig de deur open. Ik zag mijn vriendin en we zijn samen in een waas naar haar auto gelopen.' Nog voor ze in konden stappen werd het tweetal gefouilleerd door de politie, maar er werd niks aangetroffen.

Meerdere getuigen wijzen I. aan als schutter

Een paar dagen later wordt naast de auto van I.'s ex-vriendin een patroon gevonden. Volgens de rechter is deze doorgeladen in hetzelfde vuurwapen dat in het café gebruikt is. 'Ik heb daar niks mee te maken', zegt I. Maar meerdere getuigen, waaronder het andere slachtoffer, wijzen hem aan als schutter. 'Ze hebben het alleen van horen zeggen. Ik ben het niet geweest.'
Robertico I. in de rechtbank tijdens de eerste zitting in deze rechtszaak, vorig jaar november
Robertico I. in de rechtbank tijdens de eerste zitting in deze rechtszaak, vorig jaar november © Theresa Hartgers
De dag na de schietpartij vliegt I. vanuit Düsseldorf via Parijs naar Sao Paulo in Brazilië. 'Vrienden belden me dat er een prijs op mijn hoofd stond. Dat Jursley en ik betrokken waren bij een drugsdeal en mensen me wilden vermoorden. Ik heb toen het hazenpad gekozen', vertelt hij in de rechtbank. Het OM dacht dat zijn ex-vriendin hem hielp te ontsnappen naar het buitenland. In 2018 werd daarom een jaar cel tegen haar geëist, maar vanwege gebrek aan bewijs werd ze vrijgesproken.

Arrestatie in Brazilië

De politie zoekt zeven jaar lang naar I. Er werd 15.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidde tot zijn aanhouding. In begin 2019 wordt hij in Brazilië gearresteerd voor drugshandel. In zijn appartement werden 83.000 XTC-pillen gevonden. Nadat hij zijn straf in Brazilië heeft uitgezeten, wordt hij in mei 2022 aan Nederland uitgeleverd.
De aanklaagster zegt dat de verdachte schuldig is aan doodslag en poging daartoe. Eerder werd I. nog verdacht van moord en poging moord. Maar volgens de aanklaagster had I. te weinig tijd om zijn daad voor te bereiden voor hij de wc verliet en begon te schieten. 'Zwaar geweld en vuurwapens lopen al jaren als een rode draad door zijn leven', zei ze. 'Hij neemt geen verantwoording voor zijn daden en toont geen berouw. De nabestaanden blijven met de vraag zitten waarom Jursley is doodgeschoten.'

Advocaat I. vraagt om vrijspraak

I.’s advocaat vraagt om vrijspraak: 'De verdachte is grondig gefouilleerd toen hij het café binnenkwam', zei ze. 'Hij heeft met het slachtoffer, een vriend van hem, gesproken. Hij had geen enkel motief om Cijntje te vermoorden. Hij is onschuldig. Het OM is tekortgeschoten in het vinden van de daadwerkelijke dader.' Op 18 september is de uitspraak.