Daklozen terroriseren woontoren in centrum Den Haag: poep in lift en bewoners bedreigd

Poep in de lift en kapotte autoruit
Poep in de lift en kapotte autoruit © Bewoners woontoren
DEN HAAG - Opengebroken deuren, fietsen die uit de stalling worden gestolen en ontlasting in de trappenhal en lift. Woontorens 'The Roofs' aan het Maria Stuartplein in Den Haag staan er pas een jaar, maar de veiligheid van bewoners is nu al in het geding. Na intimidaties en aanvaringen in het pand heeft de bewonerscommissie aan de bel getrokken: 'Fysiek geweld is voor ons de druppel.'
De twee woontorens tussen de A12 en de Koninklijke Bibliotheek zijn in 2022 opgeleverd, maar de eerste gebreken zijn al te zien. 'Het gebouw lijdt nog aan een aantal kinderziektes', zegt Jasper Smits, voorzitter van de bewonerscommissie.
'Drangers missen op deuren, toegangswegen buiten het gebouw zijn niet goed aangesloten op de openbare weg en de afvalruimtes van de gebouwen zijn te klein.'

Mensen die er niet horen

De kinderziektes vallen echter in het niets bij de zorgen van bewoners over hun veiligheid. Geruime tijd worden er in de lobby's en het trappenhuis mensen gezien die niet in het gebouw wonen.
Volgens de bewonerscommissie zijn dit vaak daklozen die de woontorens als onderdak gebruiken. Bewoners vinden afval in de publieke ruimtes en uitwerpselen bij de trap, tegenwoordig zelfs wekelijks.

Fysiek geweld gebruikt

De afgelopen weken is dit verder geëscaleerd. 'Voor ons is de druppel dat bewoners zich niet meer veilig voelen', zegt Smits. 'Er is fysiek geweld gebruikt en ze worden lastig gevallen en bedreigd in het gebouw.'
De huismeester moet als wekdienst dienen om mensen uit de trappenhal weg te sturen. Ook worden er fietsen uit de afgesloten fietsenstalling gestolen en zijn er vorige week autoraampjes ingetikt in de garage onder het gebouw.

Slapeloze nachten door airco

Naast de overlast in het gebouw zelf, ervaren bewoners ook overlast buiten het gebouw. Aan de noordkant van de torens ligt de Koninklijke Bibliotheek, maar de airco-installatie op het dak zorgt voor overlast. 'Dat brengt een gezondheidsrisico met zich mee', zegt Smits. 'Mensen hebben slapeloze nachten, want dat ding staat dag en nacht aan.'
Omdat het Nationaal Archief aansluit op de bibliotheek, loopt de airco constant te draaien. Na onderzoek bleek dat het geluid van de installatie grensoverschrijdend is, maar eerdere renovaties hebben dit nog niet kunnen verbeteren. Het Rijksvastgoedbedrijf, eigenaar van de bieb, is bekend met het probleem en stelt dat er wordt gezocht naar een oplossing.

Constant geluid van snelweg

Aan de zuidkant van de torens ligt de A12. Deze snelweg levert ook een constant geluid op, maar de gemeente is al geruime tijd bezig met plannen om dit deel van de Utrechtsebaan te overdekken en een park te bouwen boven de snelweg. Het duurt alleen nog even voordat dit park er ligt en tot die tijd blijven bewoners met geluidsoverlast zitten.
Voor het oplossen van het overlastprobleem binnen het gebouw kijkt de bewonerscommissie voornamelijk naar de gemeente, want Smits zegt dat de medewerking van de verhuurder goed verloopt. 'We hebben in het verleden ook echt al wat zaken voor elkaar gekregen, zoals camerabeveiliging', zegt Smits.
CBRE, eigenaar van het pand, geeft aan meerdere maatregelen te treffen om de overlast in de publieke ruimte tegen te gaan. De buitendeuren, overdag geopend vanwege postbezorging, worden om 17.00 uur alleen nog toegankelijk met een pas en de liften worden voorzien van camera's. Ook gaan deuren mogelijk sneller dicht om meelifters tegen te gaan.
De zuidelijke woontoren naast de Koninklijke Bibliotheek
De zuidelijke woontoren naast de Koninklijke Bibliotheek © Den Haag FM
De gemeente zegt in een reactie dat bewoners van de woontorens bij diefstal en binnentreding contact kunnen opnemen met de politie. De omgeving van het centraal station heeft ook extra aandacht voor handhaving: 'In de omgeving van het centraal station wordt nu de lijn gehanteerd dat bij overlast wordt opgetreden. Zo zijn aan verschillende overlastgevende personen een gebiedsverbod opgelegd', zegt een woordvoeder.
Daarnaast komen de klachten van bewoners rondom daklozen op een moment dat de gemeenteraad ook gaat praten over het daklozenbeleid. Aankomende donderdag stemt de gemeenteraad namelijk over een plan om dakloosheid in de toekomst te behandelen als huisvestingsprobleem. De gemeente wil zich inzetten om daklozen sneller weer een woning te geven.