Groot onderzoek naar dood Mike Venema (53) op Curaçao, ook Nederlandse politie vraagt hulp

REGIO - Het is al vijf jaar een raadsel hoe Mike Venema om het leven is gekomen. De destijds 53-jarige Nederlander verdween in september 2018 op Curaçao. Pas tien maanden later werden zijn stoffelijke resten en auto gevonden in de zee bij het eiland. De politie doet nog altijd onderzoek en is vorige week een groot media-offensief gestart om duidelijkheid te krijgen. Ook mensen uit onze regio worden gevraagd mee te denken, omdat zij mogelijk op het Caribische eiland zijn geweest rond de verdwijning van Mike of daar iets over hebben gehoord.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 5 september. Meer zaken zijn hier te vinden.
Mike Venema is geboren en getogen in Heemskerk. Hij vertrekt in 2009 uit Nederland en gaat wonen en werken op Curaçao. Hij is er loodgieter, helpt dj's met technische ondersteuning tijdens feestavonden en zit in de appartementenverhuur, waarbij hij ook het onderhoud doet.
Zelf woont hij in een appartement aan de Anasaweg, maar vanwege onderhoud verhuist hij in de zomer van 2018 tijdelijk naar het resort Jan Sofat. Daar wordt Mike op 12 september voor het laatst gezien met zijn Ford Raptor. De volgende dag komt hij niet opdagen bij een klus. Dat is niets voor hem, en twee dagen later wordt er aangifte van zijn vermissing gedaan.
Mike met zijn Ford Raptor
Mike met zijn Ford Raptor © Politie
Op 5 juli 2019 doet iemand die naar krabben duikt voor de kust van Curaçao een ontdekking: bij het gebied Shut ziet hij resten van een grote auto op de zeebodem. Als de Ford Raptor een paar dagen later boven water is gehaald, worden er menselijke resten in gevonden. Begin 2020 wordt na DNA-onderzoek duidelijk dat het om Mike Venema gaat.
De politie vraagt op allerlei manieren om aandacht voor de dood van Mike, zowel in Nederland als op Curaçao. De oproep in Opsporing Verzocht vorige week dinsdag leverde al negen tips op. Ook mensen uit onze regio worden gevraagd mee te denken. Zo staan er stoepborden op verschillende plekken, zoals bij de stations Den Haag Centraal en Den Haag Hollands Spoor. De ouders van Mike zullen helaas nooit te weten komen wat er met hun zoon is gebeurd: zijn vader is begin dit jaar overleden, zijn moeder vorige week zaterdag.
De doodsoorzaak is niet meer vast te stellen, omdat de auto en het lichaam van Mike lang in de zee hebben gelegen. In theorie zou het een ongeluk of zelfmoord kunnen zijn, maar daar denkt de politie niet aan: het meest logische scenario is een misdrijf.

Erg afgelegen gebied

Het gebied Shut is eigendom van het vliegveld, ligt erg afgelegen en er is niets te vinden. Bovendien was het in de periode dat Mike verdween in 2018 al lange tijd afgesloten, er was zelfs een slagboom geplaatst. Het is in die zin een geschikte plek voor iemand met slechte bedoelingen, die zonder pottenkijkers iemand wil laten verdwijnen.
De auto van Mike nadat die uit de zee is gehaald
De auto van Mike nadat die uit de zee is gehaald © Politie
Het is voor de politie nog onduidelijk waarom iemand Mike iets zou willen aandoen. Hij stond vrolijk in het leven, zette graag de bloemetjes buiten en was goed van vertrouwen, soms op het naïeve af. Voor buitenstaanders leek hij misschien welvarend: hij droeg een op het oog duur horloge, maar dat was een nep-Rolex. Zijn destijds nieuwe iPhone 5 is nooit teruggevonden. Ook dat zou mogelijk een motief voor zijn dood kunnen zijn.

Alsnog praten

Het onderzoeksteam vraagt mensen die misschien al jaren rondlopen met informatie, om nu alsnog te praten. Ook is het mogelijk dat mensen in of net voor september 2018 op Curaçao waren en iets hebben gezien of gehoord rond de dood van Mike op de plekken waar hij verbleef of waar zijn auto is gevonden, zonder zich toen te realiseren dat het belangrijk was.
De plekken die van belang zijn in het onderzoek naar de dood van Mike
De plekken die van belang zijn in het onderzoek naar de dood van Mike © Opsporing Verzocht

Heeft u informatie?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 088-9645044
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem