Voorstelling stopgezet nadat meerdere mensen onwel worden

Meerdere ambulances rukten uit naar de schouwburg
Meerdere ambulances rukten uit naar de schouwburg © District8
DEN HAAG - Tijdens een voorstelling in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag zijn vier mensen onwel geworden. Dat gebeurde dinsdagavond bij de theatervoorstelling 'De Jaren'. De show werd tijdelijk stilgelegd en het viertal is nagekeken door de hulpdiensten.
De brandweer heeft in de Koninklijke Schouwburg metingen gedaan om zo te controleren of gevaarlijke stoffen mogelijk de oorzaak waren van de onwelwordingen. Dat bleek niet zo te zijn.
Volgens een woordvoerder van de brandweer was het daarentegen wel warm in de zaal, waar op dat moment 650 mensen aanwezig waren.

Zaal uit vanwege specifieke scène

Volgens theaterdirecteur Cees Debets zijn de vier mensen onwel geworden en de zaal uitgelopen door 'de intensiteit van de voorstelling'. 'In het speciaal door één specifieke scène waarin abortus een rol speelt', vertelt Debets. 'De temperatuur in de zaal was niet de belangrijkste aanleiding.'
Volgens Debets is het dan protocol om de hulpdiensten te bellen en mensen na te laten kijken. Na een half uur kon de voorstelling veilig worden hervat.

Niet voor het eerst

De voorstelling 'De jaren' wordt gespeeld door vijf actrices en gaat over het leven van één vrouw, waarin emancipatie, vrouw-zijn en seksualiteit belangrijke onderwerpen zijn. De scene waarin meerdere mensen de zaal hebben verlaten, is vrij expliciet en gaat over een illegale abortus.
'Het is niet voor het eerst dat er mensen tijdens deze voorstelling de zaal verlaten bij deze scène', vertelt Debets. 'In andere jaren hebben we dat ook meegemaakt.'