Superfan van Rolling Stones klaar voor nieuw album: 'Lijkt of die gasten nooit verloren gaan'

Ronnie Wood, Mick Jagger en Keith Richards tijdens de presentatie in Londen
Ronnie Wood, Mick Jagger en Keith Richards tijdens de presentatie in Londen © ANP
DEN HAAG - 'Ik heb er jaren naar uitgekeken en heb dezelfde jeuk als bij andere lp's die in het verleden uitkwamen.' De Haagse superfan Karel Kanits kan niet wachten tot 20 oktober, de dag dat de Rolling Stones hun nieuwe album Hackney Diamonds uitbrengen. Het is het eerste album met eigen materiaal van de Britse rockband sinds 2005. Woensdagmiddag kreeg de wereld alvast een voorproefje met het eerste nummer: Angry.
De aankondiging van het album volgde op weken vol teasers en hints. Zo werd met regelmaat het beroemde logo van de groep geprojecteerd op gebouwen in wereldsteden als New York, Los Angeles, Londen en Parijs. Het live-interview met de Stones in het Hackney Empire Theater in Londen was woensdag live op YouTube te volgen en werd gepresenteerd door Tonight Show-presentator Jimmy Fallon.
Karel volgde het op de voet vanuit een kamer in zijn huis die vol hangt met posters en andere Rolling Stones-spullen. 'Het was een te verwachten vraaggesprek', zegt hij in West Vandaag. 'Jimmy Fallon probeert de humor erin te brengen en daar zijn de Stones best ontvankelijk voor. Ze zijn zelf ook best wel grappig af en toe. Maar ik zat echt alleen maar te wachten op het eerste nummer.'
En dit is de single Angry, die op het nieuwe album staat:
'We hebben er lang genoeg op moeten wachten, achttien jaar', gaat Karel verder. 'In 2016 was er al sprake dat ze met een nieuw album zouden komen, maar toen werd het een blues-album met allemaal covers, ook geweldig. Er was nu al weken een opgeklopte sfeer en nu is het eindelijk zover. Ik ben zo benieuwd naar het album, zeker gezien het nummer Angry. Want dat is ouderwets scheuren, geweldig', vertelt de superfan.
Wat maakt Angry dan zo goed? 'Sowieso de riff die erin zit, Keith Richards ten voeten uit. Ouderwets vind ik, omdat het voortborduurt op alle andere grote rocknummers uit het verleden. Midtempo rock, scheurende gitaren... Het lijkt wel of die gasten nooit verloren gaan. Ik vind het waanzinnig goed', zegt Karel opgetogen.

'Zijn er behoorlijk blij mee'

'We zouden dit album niet uitbrengen als we het niet goed zouden vinden', vertelde zanger Mick Jagger tijdens de presentatie. 'En ik moet zeggen dat we er behoorlijk blij mee zijn, en we hopen dat jullie het ook leuk zullen vinden.'
'We waren een beetje lui geworden en op een gegeven moment bedachten we dat er een deadline moest komen', zei Jagger over de totstandkoming van de plaat, waarvoor de band eerder dit jaar 23 nummers opnam. Uiteindelijk hebben twaalf tracks het album gehaald. 'Het is een hele funky riff', zei Keith Richards over zijn aandeel op gitaar.

Twee nummers met Charlie Watts

Hackney Diamonds is het eerste album zonder drummer Charlie Watts, die in 2021 overleed aan de gevolgen van keelkanker. Ook daar hadden de overgebleven bandleden het nog even over met Fallon. 'Er zijn twaalf tracks op het album maar er zijn er twee die we in 2019 al hebben opgenomen met Charlie. Dus die hebben we gebruikt', vertelde Jagger. 'Live by the Sword en Mess it Up', verklapte gitarist Ron Wood daarna.
Begin dit jaar maakten we een serie over bijzondere optredens van de Rolling Stones in Den Haag: