Het is onthuld, dit is Het Geheim van Haastrecht: 'Echt niet verwacht'

Paulina Bisdom van Vliet
Paulina Bisdom van Vliet © Museum Paulina Bisdom van Vliet
HAASTRECHT - Een dagboek. Dat is Het Geheim van Haastrecht. Op Paulina's dag, een dag ter ere van Paulina Bisdom van Vliet, werd dat bekendgemaakt door Ancora Dupain, voorzitter van de stichting die het pakketje honderd jaar beheerde. Op de onthulling zijn vrijdagmiddag achthonderd à duizend nieuwsgierige Haastrechters afgekomen.
Het dagboek heeft een harde, rode kaft met daarop de tekst: Tagebuch. Elke dag van het jaar bevat een spreekwoord of citaat. 'Het beslaat haar leven. Een blik op haar innerlijke leven en herinneringen aan dierbaren', zegt Dupain.
Het dagboek start op 1 januari 1882 en dat is het moeilijkste jaar uit haar leven. Want vlak daarvoor, op 21 september 1881 overleed haar man. 'Ze is intens verdrietig en eenzaam, maar ze vindt troost in vertrouwen op God.' Het dagboek gaat tentoongesteld worden in het museum van Paulina Bisdom van Vliet, dat in Haastrecht gevestigd zit.
Inwoners van Haastrecht kijken naar het dagboek
Inwoners van Haastrecht kijken naar het dagboek © ANP
In het dorp gingen al jaren verschillende verhalen rond over de inhoud van het pakketje. 'Misschien is het wel een schat', 'er zitten juwelen in' of 'het is de bekentenis van iets persoonlijks', is een greep uit de geruchten. In de podcast Het Geheim van Haastrecht hoor je meer van dit soort indianenverhalen.
Ook ging de theorie rond dat Paulina wel eens zou kunnen bekennen dat ze buiten haar huwelijk een kind had. Zo dacht de bekende royalty-watcher Justine Marcella dat Trijntje, het kind van de tuinman met wie Paulina veel contact had, misschien wel een buitenechtelijk kind zou zijn.

Podcastserie

Lieuwe van Slooten, die namens Omroep West een podcast heeft gemaakt over Het Geheim van Haastrecht, is verrast over de inhoud. 'Voor de podcast heb ik misschien wel met half Haastrecht gesproken, maar dit had ik nog niet gehoord. Zo zie je maar, Paulina Bisdom van Vliet is een dame met een bijzonder karakter.'
Paulina Bisdom van Vliet kwam uit een welvarende patriciërsfamilie. Haar opa, vader en haar man waren burgemeester van Haastrecht. Ook eerdere generaties hadden politieke macht in de omgeving. Zelf overleed Paulina Bisdom van Vliet in 1923. Naast haar huis liet ze nog iets anders na aan de Haastrechtse gemeenschap: een mysterieus verzegeld pakketje dat 100 jaar na haar dood pas mocht worden geopend. Dat moment is was op 1 juni, maar de grote onthulling vond plaats op vrijdag 8 september. Nieuwsgierige Haastrechters telden ongeduldig af tot deze grote dag.
In de zesdelige podcastserie Het Geheim van Haastrecht gaat journalist Lieuwe van Slooten op zoek naar de erfenis van Paulina Bisdom van Vliet. De podcast 'Het Geheim van Haastrecht' kun je vinden op de gebruikelijke podcast-platforms zoals Apple Podcast of Spotify. Abonneer je zodat je geen aflevering hoeft te missen.