Lees hier terug hoe klimaatdemonstratie op en rond A12 in Den Haag van zaterdag is verlopen

Waterkanon ingezet tegen demonstranten A12
Waterkanon ingezet tegen demonstranten A12 © ANP
DEN HAAG - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben zaterdag de A12 bij Den Haag geblokkeerd. Sinds 12.00 uur hielden actievoerders de Utrechtsebaan bezet. In dit liveblog hielden wij je de hele dag op de hoogte.

19.00 uur: A12 leeg, einde liveblog

Alle demonstranten die zaterdag de A12 bij Den Haag blokkeerden zijn door de politie verwijderd. Zij werden in bussen naar het ADO-stadion aan de rand van de stad gebracht. Langs de kant van de weg roepen en zingen mensen dat ze zondag terugkomen om de A12 opnieuw te bezetten. Daarmee eindigt dit liveblog. Dank voor het volgen!
In bussen werden arrestanten naar het ADO-stadion gebracht
In bussen werden arrestanten naar het ADO-stadion gebracht © ANP

18.30 uur: Meer mensen vertrekken

Steeds meer klimaatactivisten houden het voor gezien en gaan naar huis. 'Er komen ook steeds meer bussen, mensen langs de kant moeten opzij stappen', vertelt een verslaggever.
Sympathisanten die zich rond de demonstranten op het wegdek hebben verzameld, worden verzocht vijftig meter verderop te staan. Demonstranten die in lichtmasten zijn geklommen, worden met behulp van een hoogwerker eruit gehaald.

18.05 uur: A12 nog niet vrijgegeven

Agenten zijn nog steeds bezig met het verwijderen van demonstranten op de Utrechtsebaan in Den Haag. Een deel van de A12 werd aan het begin van de middag geblokkeerd door klimaatgroep Extinction Rebellion. Volgens een verslaggever van Omroep West zitten er ongeveer twintig tot dertig demonstranten op de snelweg. Op het grasveld ernaast lopen zo'n duizend sympathisanten rond.
De groep wil dagelijks gaan demonsteren op de A12, totdat de subsidies voor inzetten van fossiele brandstoffen worden stopgezet. Sommige arrestanten die met de bus bij het ADO-stadion zijn afgezet, nemen de tram terug naar de binnenstad van Den Haag om opnieuw actie te voeren.
Situatie rond 18.15 uur zaterdagavond
Situatie rond 18.15 uur zaterdagavond © Omroep West
Demonstranten in de avondzon op en langs de A12
Demonstranten in de avondzon op en langs de A12 © Omroep West

17.45 uur: Klimaatactie in beeld

Van de bezetting van de Utrechtsebaan in Den Haag tot het afvoeren van arrestanten. Bekijk hieronder een samenvatting van de afgelopen uren.

16.45 uur: Demonstranten vrijgelaten

Demonstranten die zijn aangehouden op de Utrechtsebaan in Den Haag, worden met bussen naar het stadion van ADO Den Haag gebracht. Daar worden ze weer vrijgelaten en mogen ze hun weg vervolgen. Vanuit Extinction Rebellion lopen er mensen in oranje hesjes rond, die de arrestanten van bananen, wraps en water voorzien.

15.30 uur: Bussen brengen demonstranten naar ADO-stadion

De demonstranten die - soms met behulp van karretjes en brancards op wielen - door de politie worden weggesleept, worden in bussen gezet en naar het ADO-stadion gebracht, aan de rand van de stad. Dit gebeurde ook bij vorige protesten.
Een demonstrant wordt afgevoerd
Een demonstrant wordt afgevoerd © ANP
Een van de demonstranten vertelde aan een Omroep West-verslaggever: 'We werden formeel aangehouden, er stapte een hulpofficier van justitie in de bus. Maar zonder dat ze weten wie we zijn, worden we er hier weer uitgezet.'
Onder de arrestanten was actrice Carice van Houten. Ook zij werd door de politie weggevoerd en in een bus gezet. Ook bij de vorige blokkade, in mei, werd Van Houten aangehouden.

14.45 uur: Eerste demonstranten aangehouden

De politie is begonnen met het weghalen van demonstranten op de A12 die geen gehoor hebben gegeven aan de vordering om de snelweg te verlaten. Zij worden aangehouden en afgevoerd door de politie.
Demonstranten worden afgevoerd
Demonstranten worden afgevoerd © Omroep West

14.30 uur: Politie gaat actievoerders aanhouden

Een groot deel van de actievoerders van Extinction Rebellion heeft geen gehoor gegeven aan de vordering van de politie om de A12 te verlaten. Ook niet na de inzet van waterkanonnen. De politie gaat deze mensen aanhouden. De burgemeester heeft hier toestemming voor gegeven.
Sommige demonstranten worden op karretjes afgevoerd
Sommige demonstranten worden op karretjes afgevoerd © ANP

14.25 uur: Waterkanon opnieuw aan

Ondanks de inzet van de waterkanonnen zitten de demonstranten nog steeds op de snelweg. Ze weigeren te vertrekken. Een van de waterwerpers trok zich tijdelijk terug, maar is inmiddels weer bij de actievoerders en staat weer aan. Volgens een verslaggever met 'een hardere straal'.
Sommige mensen verschuilen zich achter poncho's en paraplu's, anderen gaan juist in hun bikini of zwembroek onder de straal staan.
De politie zet waterkanonnen in tegen de demonstranten
De politie zet waterkanonnen in tegen de demonstranten © ANP

13.45 uur: Waterkanonnen geleegd op demonstranten

Waterkanonnen geleegd op demonstranten

13.30 uur: Politie zet waterwerpers in om klimaatactivisten van A12 te verwijderen

De politie is zaterdag rond 13.30 uur begonnen met het schoonvegen van de A12. Daarbij worden waterwerpers ingezet. De snelweg bij Den Haag wordt sinds het middaguur bezet door klimaatdemonstranten.
De demonstranten bleven zitten onder de straal water. Ze hadden paraplu's meegenomen. Ook dansten ze, juichten ze en maakten ze muziek.

13.15 uur: Eerste reacties van klimaatdemonstranten

Demonstranten bereiken eenvoudig A12

13.12 uur: Politie gaat waterwerper inzetten

De politie vraagt actievoerders te vertrekken. Ze gaan de waterwerper inzetten voor demonstranten die weigeren weg te gaan. Mensen moeten zich volgens de politie voorbereiden op grote hoeveelheden water.
Het advies aan kwetsbare mensen is om zich nu al van de A12 te verwijderen.
© ANP

12.55 uur: Honderden mensen bij steundemo

Bij het steunprotest tegenover Den Haag Centraal zijn enkele honderden mensen aanwezig. Onder wie hoogleraren in toga en grootouders die zich zorgen maken om de toekomst van hun kleinkinderen. Mensen hebben borden bij zich met teksten als 'stop fossil fuel' en 'mijn toekomst is groen, niet grijs'.
De organisatoren wilden het steunprotest eigenlijk op het Malieveld houden, aan de A12, maar dat mocht niet. Op het terrein wordt namelijk al de Tong Tong Fair gehouden.
Honderden mensen zijn bij het steunprotest
Honderden mensen zijn bij het steunprotest © Omroep West

12.45 uur: Burgemeester geeft toestemming om weg vrij te maken

De gemeente geeft nogmaals aan dat de blokkade van de A12 verboden is. De burgemeester heeft daarom toestemming gegeven om de snelweg vrij te maken voor verkeer.
Actievoerders worden gevorderd door de politie om weg te gaan en zich aan te sluiten bij de aangekondigde klimaatdemonstratie bij de Koekamp.

12.15 uur: Zo begon de blokkade van de A12

Zo begon de blokkade van de A12

12.08 uur: Gemeente roept demonstranten op te verplaatsen

De gemeente Den Haag laat weten: 'Actievoerders hebben de A12/Utrechtsebaan betreden. Deze blokkade is niet toegestaan.' De gemeente roept de demonstranten op naar een toegestaan steunprotest tegenover station Den Haag Centraal te gaan.
De politie zegt dat mensen die van en naar Den Haag willen rijden rekening moeten houden met oponthoud.

11.58 uur: Klimaatactivisten bezetten A12, snelweg afgesloten

De Utrechtsebaan (A12) is afgesloten vanwege een blokkade door klimaatactivisten. De politie wilde de demonstranten nog tegenhouden, maar zij wisten toch de snelweg te bereiken en houden deze nu bezet. De blokkade is georganiseerd door Extinction Rebellion, die daarvoor geen toestemming kreeg van de Haagse burgemeester Jan van Zanen.
De klimaatactivisten hadden al opgeroepen om deze zaterdag rond 12.00 uur de Utrechtsebaan (A12) te gaan bezetten. Dat deden ze al meerdere malen, waarna de politie steeds moest ingrijpen om de demonstranten van de snelweg te halen. Deze keer zijn de actievoerders van plan dagelijks terug te komen, mocht de politie ze weghalen.
Hoe en wanneer de politie zaterdag gaat ingrijpen, is nog niet duidelijk. Daardoor is het niet bekend wanneer de A12 weer open kan.
Actievoerders op de Utrechtsebaan
Actievoerders op de Utrechtsebaan © ANP

11.50 uur: Kijk mee naar live beelden vanaf Utrechtsebaan

Gaat het de klimaatactivisten lukken om de A12 te blokkeren? Klik op onderstaande link voor onze livestream vanaf de snelweg.

11.15 uur: Stationshal Den Haag Centraal druk met demonstranten

De hal van station Den Haag Centraal is rond 11.00 uur druk met deelnemers aan de geplande klimaatprotesten zaterdag. Het gaat om enkele honderden mensen, schat een ANP-verslaggever ter plekke.
De demonstranten hebben vlaggen en spandoeken mee met teksten als 'er is geen planeet B'. Anderen dragen kartonnen hoedjes met de tekst 'in vuur en vlam'.

10.57 uur: Eerste demonstranten aangekomen

In Den Haag zijn al meerdere demonstranten aanwezig, meldt een verslaggever van Omroep West. Ze zitten onder de bomen langs de A12 en bij het Malieveld. 'Redelijke stromen demonstranten komen hier naartoe, ze splitsen zich op in groepjes.' De politie heeft hen ook opgemerkt en rijdt af en aan.
Ook op het station in Den Haag zijn al demonstranten te vinden.

10.50 uur: Hoe zijn eerdere blokkades van de A12 verlopen?

Voor de vierde keer dit kalenderjaar wil Extinction Rebellion de Utrechtsebaan bezetten. In januari, maart en mei waren de vorige keren. Hieronder kun je teruglezen en -kijken hoe dat is verlopen.

10.35 uur: Demonstranten A12-mars onderweg vanaf Voorburg

Op station Voorburg zijn zaterdagochtend honderden demonstranten aangekomen die meedoen aan de A12-mars. De afgelopen week liepen demonstranten meerdere routes door het land. Ze lopen zaterdagochtend het laatste stuk, van station Voorburg naar de Utrechtsebaan in Den Haag, die ze willen blokkeren.

10.10 uur: Zorgen bij organisatie Tong Tong Fair

De Tong Tong Fair, het jaarlijkse evenement voor de Indische gemeenschap in Nederland dat dezer dagen op het Malieveld wordt georganiseerd, zegt zich zorgen te maken om vandaag. Het gaat om de combinatie van het aantal bezoekers dat naar de Tong Tong Fair kan komen en de geplande demonstratie van actiegroep Extinction Rebellion op de A12, pal naast het Malieveld.
'We hebben al veel telefoontjes en mails gehad, ook spreken mensen op het evenement me erop aan', vertelt directeur Siem Boon. Vorig jaar trok het evenement verspreid over anderhalve week zo'n 70.000 bezoekers. Op een doorsnee zaterdag worden er ongeveer 8000 verwacht. Het merendeel komt van buiten Den Haag, vertelt Boon. 'Dit is geen lokaal evenement. De bezoekers moeten de afweging maken of ze uren in de auto gaan zitten.'
© Omroep West
'Bezoekers zijn bang, omdat het onvoorspelbaar is. Eerdere demonstratiebeelden op televisie zijn van de tunnelbuis en die is best een eindje weg, maar de steundemonstratie is op de route naar de ingang. Daar is waarschijnlijk niks aan de hand. Maar als mensen die beelden van eerder associëren met de demonstratie, is dat vervelend', vervolgt de festivaldirecteur.
Siem Boon heeft contact met de politie, de gemeente en de demonstranten. Ze baalt van de actiedag. 'We komen niet heel florissant uit de coronatijd. We moeten juist een goed evenement draaien, maar op weer een klap zit ik niet te wachten.' Eventuele financiële consequenties zijn nog lastig te overzien. 'De kans lijkt me heel klein dat we een goede Tong Tong draaien. Dat is al heel erg jammer. Voor de rest is het afwachten.'

9.45 uur: 'Duidelijker overzicht op Prinsjesdag'

De klimaatdemonstranten willen dat het kabinet stopt met het verstrekken van fossiele subsidies. Het gaat hier om directe of indirecte steunregelingen aan projecten waar fossiele (en dus vervuilende) brandstoffen mee gemoeid zijn.
'Ik begrijp dat mensen de straat op gaan voor meer klimaatactie', blikt demissionair klimaatminister Rob Jetten (D66) vooruit op deze actiedag. 'Mijn oproep zou wel zijn: ga demonstreren op plekken waar dat ook mag. Het bezetten van snelwegen kan tot onveilige situaties leiden.'
Over de fossiele subsidies zegt Jetten dat het kabinet 'volop bezig' is deze af te bouwen. Over anderhalve week, op Prinsjesdag, kondigt hij aan met een duidelijker overzicht te komen van de regelingen die fossiel gebruik aanmoedigen. De schattingen hierover lopen ver uiteen. Volgens organisaties SOMO, Oil Change International en Milieudefensie tellen de voordelen op tot 37,5 miljard euro.

9.25 uur: 'Doe het alsjeblieft ergens anders'

Demissionair minister Dilan Yesilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid doet een beroep op demonstranten van Extinction Rebellion om niet op de A12 te demonstreren. Ze benadrukt dat demonstreren 'een groot goed' is in Nederland, maar 'doe het alsjeblieft ergens anders'.
Er zijn volgens haar 'maar een paar regels' waar demonstranten zich aan moeten houden. 'Dat is in ieder geval dat burgemeester, politie en Openbaar Ministerie beoordelen of het op die plek kan', aldus de bewindsvrouw. Het bezetten van een snelweg is verboden.
Het demonstratierecht is iets 'wat we moeten blijven koesteren en beschermen', maar op deze manier zijn veel politiemensen bezig met de demonstratie. Dit terwijl agenten zich ook met belangrijkere zaken kunnen bezighouden, aldus Yesilgöz, zoals 'boeven vangen'.

9.00 uur: Zwarte schermen en waterkanonnen

Boven de Utrechtsebaan in Den Haag, een deel van snelweg A12, zijn vrijdag hekken met zwarte schermen neergezet. Die moeten voorkomen dat mensen op die straat zaterdag contact kunnen maken met demonstrerende klimaatactivisten beneden in de tunnelbak.
Bij de vorige blokkades, in maart en in mei, stonden de hekken met zwarte schermen er ook. Dat was een reactie op de snelwegblokkade van januari. Toen stonden vele honderden mensen boven de snelweg. Ze zongen, riepen leuzen, hingen spandoeken aan relingen
Het stuk snelweg dat de activisten willen blokkeren, ligt naast de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Extinction Rebellion wil dat de overheid stopt met maatregelen die de fossiele industrie helpen.

8.45 uur: Hoe kom je Den Haag in en uit?

Als de A12 daadwerkelijk vanaf 12.00 uur ontoegankelijk is, kunnen automobilisten wel via de Rotterdamsebaan (Victory Boogie Woogietunnel) Den Haag - bij de Binckhorst - in en uit rijden. Een andere optie is de N14 bij Leidschendam, langs Westfield Mall of the Netherlands.

8.30 uur: Reacties op voorgenomen nieuwe A12-blokkade

Van burgemeester Jan van Zanen van Den Haag tot Haagse gemeenteraadsleden, de Tweede Kamer en Extinction Rebellion zelf. Er is de afgelopen dagen het nodige vooruitgeblikt op de aangekondigde bezetting van de A12. Hieronder hebben we het allemaal voor je op een rijtje gezet.