Lees hier terug hoe klimaatdemonstratie op en rond A12 in Den Haag van zondag is verlopen

Alle demonstranten zijn van de Utrechtsebaan verwijderd
Alle demonstranten zijn van de Utrechtsebaan verwijderd © ANP
DEN HAAG - Klimaatactivisten van Extinction Rebellion hebben zondag de A12 bij Den Haag geblokkeerd. Sinds 11.45 uur hielden de actievoerders de Utrechtsebaan bezet. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van de tweede actiedag op rij.

14.45 uur: A12 weer vrij, einde liveblog

Nu de A12 weer vrij is, is er een einde gekomen aan de tweede actiedag op rij van Extinction Rebellion. De groepering heeft aangekondigd elke dag terug te komen tot de regering geen subsidie aan de fossiele industrie meer geeft. Hiermee eindigt dit liveblog voor zondag. Bedankt voor het volgen!
Actievoerders van Extinction Rebellion willen ook maandag weer de A12 bezetten
Actievoerders van Extinction Rebellion willen ook maandag weer de A12 bezetten © ANP

14.29 uur: A12 in beide richtingen weer vrij

Weggebruikers kunnen weer in beide richtingen gebruik maken van de Utrechtsebaan en de A12. Na de klimaatdemonstratie van zondag heeft Rijkswaterstaat de weg gecontroleerd en weer vrijgegeven. In totaal is de weg ruim 2,5 uur afgesloten geweest voor de demonstratie van Extinction Rebellion.

13.57 uur: Gedeelte Utrechtsebaan weer vrij

Het verkeer kan weer gebruik maken van de A12 in de richting van Den Haag. Na de klimaatdemonstratie van zondag heeft Rijkswaterstaat de weg gedeeltelijk weer vrijgegeven. Het verkeer dat Den Haag wil verlaten moet nog even omrijden.

13.29 uur: Sympathisanten moeten vertrekken

Nu alle klimaatdemonstranten van de Utrechtsebaan zijn verwijderd moeten ook de sympathisanten die op de Laan van Reagan en Gorbatsjov staan vertrekken. Zij worden door de politie richting het schelpenpad gedirigeerd om vanuit daar naar Den Haag Centraal te worden gebracht. Honderden sympathisanten staan nog langs de weg. Zij worden door de politie verzocht weg te gaan.
Sympathisanten stonden langs de A12 te kijken naar de demonstratie
Sympathisanten stonden langs de A12 te kijken naar de demonstratie © ANP

13.22 uur: Alle klimaatactivisten van A12 verwijderd

Alle klimaatactivisten die zondag de A12 in Den Haag bezetten, zijn van de snelweg gehaald. De aangehouden actievoerders werden meegenomen richting bussen, waarmee ze net als zaterdag worden vervoerd naar het ADO-stadion. Daar worden de demonstranten weer vrijgelaten, meldt een politiewoordvoerder.
De demonstranten werden met speciale brancards verwijderd
De demonstranten werden met speciale brancards verwijderd © ANP

13.06 uur: Nog kleine groep demonstranten over

De politie heeft het grootste gedeelte van de actievoerders aangehouden. Er zit nog een groepje van ongeveer vijftig klimaatdemonstranten op de A12.
De laatste groep demonstranten op de A12
De laatste groep demonstranten op de A12 © Owen O'Brien

13.01 uur: Politie gebruikt waterkanon voor zichzelf

De politie heeft het waterkanon niet alleen ingezet op demonstranten, maar ook op de eigen agenten. Op deze manier krijgen de aanwezige agenten wat verkoeling in de hitte van zondag.

12.40 uur: Actievoerders worden aangehouden

De politie is begonnen met het aanhouden van de honderden demonstranten die zich nog op de A12 bevinden, laat de politie via twitter weten.

12.24 uur: Politie zet waterkanon in

De politie heeft het waterkanon ingezet om mensen er toe aan te zetten te vertrekken. Demonstranten die geen gehoor geven aan de oproep van de agenten zullen vanaf nu worden aangehouden, laat burgemeester Jan van Zanen weten. Volgens een demonstrant die ook zaterdag op de A12 was zegt dat de politie op zondag feller is dan de dag ervoor.
Er staan drie HTM-bussen klaar om de aangehouden demonstranten mee te vervoeren. Een commandant van de politie wil niet zeggen of de demonstranten alleen worden vervoerd of dat ze ook worden aangehouden.

12.12 uur: Agenten mogen snelweg vrijmaken

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag heeft de politie toestemming gegeven om de A12 vrij te maken voor verkeer. De actievoerders kunnen zich aansluiten bij de sympathisanten. Zij worden met politielint op afstand gehouden. De politie maakt met auto's een muur om de connectie tussen de sympathisanten en de actievoerders op de snelweg te stoppen.
De demonstranten die nog op de A12 zijn, zitten in verschillende groepen op de weg. De eerste waterwerper is ook al ter plaatse. Deze wordt echter nog niet gebruikt. De eerste demonstranten die weigeren te vertrekken worden door de politie aangehouden.

12.07 uur: Honderden actievoerders op snelweg

Honderden demonstranten zitten op de Utrechtsebaan. Politiewagens proberen tussen de demonstranten door te rijden. Actievoerders kunnen nu nog vertrekken. Zij kunnen zich aansluiten bij de klimaatdemonstratie die tegelijkertijd op de Laan van Reagan en Gorbatsjov wordt gehouden.

11.48 uur: Demonstranten op A12

Klimaatdemonstranten hebben voor de tweede dag op rij de A12 bezet. Rond 11.45 uur begaven de eerste demonstranten zich op de snelweg en rond 11.50 uur bevinden zich enkele honderden demonstranten op de A12. De politie heeft hierbij de eerste demonstrant al aangehouden.

11.31 uur: Minder mensen op Den Haag Centraal

In de stationshal van Den Haag Centraal waren zondag iets voor 11.00 uur enkele tientallen klimaatactivisten aanwezig, van wie te zien is dat ze naar de geplande blokkade van de A12 of de steundemonstratie gaan, ziet een ANP-verslaggever ter plekke. Het is er wel aanzienlijk rustiger dan zaterdag, toen er rond datzelfde tijdstip enkele honderden klimaatactivisten in de hal waren.

11.15 uur: Nog 1 demonstrant van zaterdag vast

Na de blokkade van de A12 in Den Haag zaterdag door klimaatactivisten, zit nog één persoon vast. Dat meldt een politiewoordvoerder zondag.
Ruim 2400 klimaatactivisten zijn zaterdag aangehouden, omdat ze de A12 in Den Haag blokkeerden. Zij werden aangehouden op basis van de Wet Openbare Manifestaties en naar het ADO-stadion gebracht, waar ze weer werden vrijgelaten. De politie meldde zaterdag ook dat enkele mensen waren aangehouden voor andere strafbare feiten.
In totaal zaten vijf mensen langer vast, vooral voor belemmering, het niet willen zeggen wie ze zijn en baldadigheid, aldus de politiewoordvoerder zondag. Vier van hen zijn inmiddels weer op vrije voeten, de vijfde zit nog vast vanwege belemmering en het niet willen prijsgeven van de identiteit. Twee van de vijf zijn vrijgelaten met een proces-verbaal op zak.
Lees en kijk hieronder terug hoe de demonstratie zaterdag is verlopen: