Ooit wereldnieuws door schietpartij, nu gaat winkelcentrum met verbouwing voor nieuw imago

De nieuwe 'binnenkant' van De Ridderhof
De nieuwe 'binnenkant' van De Ridderhof © Studio Alphen
ALPHEN AAN DEN RIJN - Een hoger dak, nieuwe winkelpuien, meer daglicht. Kortom, een heel andere look. Er wordt volop gewerkt in De Ridderhof in Alphen aan den Rijn, het winkelcentrum dat op 9 april 2011 wereldnieuws werd vanwege de dodelijke schietpartij. Om van dat negatieve imago af te komen, gaat het winkelcentrum, dat sindsdien qua bezoekersaantallen en winkelaanbod in een neerwaartse spiraal zit, op de schop.
'Het winkelcentrum heeft het moeilijk gehad en we zijn nog volop bezig om naar de nieuwe situatie te komen', zegt Caspar Wortmann, die de eigenaren van De Ridderhof adviseert over de renovatie. 'Maar, je kunt nu goed zien waar het naartoe gaat.'
Scroll hieronder door 'de oude' en 'nieuwe' binnenkant van De Ridderhof:
Op dit moment is het verschil tussen 'oud' en 'nieuw' al goed te zien. Bijvoorbeeld in het noordelijke deel van De Ridderhof, aan de kant van de Troubadourweg. Daar is het dak al verhoogd, ligt een nieuwe vloer en is het exterieur als nieuw.
Drogisterij Etos is verhuisd om plaats te maken voor Albert Heijn. Het is de bedoeling dat de nieuwe supermarkt in december opengaat. Pas dan is de bouw van de nieuwe AH afgerond. Ook is tegen die tijd de entree van het winkelcentrum vernieuwd.
De 'oude' Albert Heijn opereert nog als een soort eiland in een vleugel van De Ridderhof. Dat blijft het geval totdat de nieuwe supermarkt opengaat.
Begin januari moet worden gestart met de sloop van dat deel van het winkelcentrum. Op den duur komt op die plek een woontoren met zestig appartementen te staan.
Hier wordt de nieuwe supermarkt van Albert Heijn gebouwd
Hier wordt de nieuwe supermarkt van Albert Heijn gebouwd © Studio Alphen
Het zuidelijke deel van De Ridderhof, waar onder meer supermarkten Hoogvliet en Aldi zitten, is nog in de oude staat. Al zijn ook hier de eerste werkzaamheden begonnen. Er komt een roltrap naar de parkeergarage, de lage luifels worden weggehaald, puien vernieuwd en het plafond verhoogd.
De nieuwe vloer die inmiddels is aangelegd aan de noordkant van De Ridderhof, wordt doorgetrokken in het hele winkelcentrum. 'De bezoeker gaat straks gewoon één Ridderhof ervaren', belooft Wortmann. De verbouwing moet in 2025 zijn afgerond.
Zo moet de nieuwe Ridderhof er uiteindelijk uit komen te zien
Zo moet de nieuwe Ridderhof er uiteindelijk uit komen te zien © SUM Architecten
Ook de parkeergarage onder het winkelcentrum krijgt een opknapbeurt. De hekken, die de parkeergarage op dit moment afsluiten van de naastgelegen parkeerterreinen aan het Carmenplein en Aïdaplein, worden weggehaald.
Er komt een nieuwe doorsteek onder het winkelcentrum door, zodat eenvoudig overal kan worden geparkeerd. 'Je doet het uiteindelijk om het winkelcentrum zijn plek in de wijk te geven die het van oorsprong had', zegt Caspar Wortmann tot besluit.