Hittegolf in onze regio: wat kan en moet je er tegen doen?

REGIO - Na een wat koude maand augustus, stevenen we deze september af op een hittegolf. De waterpistolen en zwemkleding kunnen weer tevoorschijn worden gehaald. Toch brengen de tropische temperaturen ook gevaren met zich mee. Wat kun je daaraan doen?
De hitte kan gevaarlijk zijn en moet je zeker niet onderschatten. Vooral ouderen en mensen met een kwetsbare gezondheid zijn gevoelig voor deze extreme warmte, legt weerman Huub Mizee uit van Omroep West: 'Hitte is niet voor niets wereldwijd doodsoorzaak nummer één. Uitdroging en oververhitting vormen hierbij het grootste risico.'
Wat zijn dan de tips om deze warme periode door te komen? 'Span je niet te veel in, zoek buiten de schaduw op en als je dan toch de zon in moet, smeer je van tevoren goed in. Zoek de verkoeling op in de vorm van water. Dit kan met een waterspeeltuin of de zee, maar kan ook lekker ouderwets met je voeten in een emmertje water.'
Warm drinken en natte handdoek
Er zijn nog meer creatieve manieren om de hitte te doorstaan. Drinken is erg belangrijk, maar grijp dan niet gelijk naar een ijskoud drankje. Door koud te drinken, zet je lichaam de verwarming aan en krijg je het dus warmer. Ga dus iets vaker voor de warme thee in plaats van het koude colaatje. Om je huis koel te houden, kun je de gordijnen sluiten voordat de temperaturen oplopen. Zo krijgen zonnestralen geen kans om je huis op te warmen. Houd hierbij ramen en deuren gesloten.
De airco kan je natuurlijk aanzetten, maar wat als je er geen hebt? Dan maak je die zelf! Zet twee bevroren flessen water voor je ventilator en daar is die koele bries, waar je zo naar op zoek was. Een natte handdoek of theedoek kan ook heel verkoelend werken. Deze kun je heerlijk in je nek leggen. Niet alleen bij jezelf, maar ook honden en andere huisdieren kunnen hier baat bij hebben.
Nachten zijn het gevaarlijkst
Deze warmte is vooral 's nachts gevaarlijk, nog meer dan overdag. 'Je lichaam kan in de nacht minder goed afkoelen', legt Huub uit. Wat kun je hier tegen doen? Als je een airco hebt, kun je die uiteraard aanzetten. Anders kun je het raam en de deur van je slaapkamer op een kier zetten, zodat het wat kan doortochten. 'Nachten zijn aan de kust op dit moment nog warmer, vanwege het warmere zeewater. Extra reden om in deze regio hier nog beter op te letten.'
De nachtelijke warmte kan er ook voor zorgen dat je minder goed in slaap valt. Een warme douche kan hier een oplossing voor bieden. Je bloedvaten gaan openstaan en je lichaam kan de warmte kwijt. Ook een goed geventileerde slaapkamer kan helpen. Wil je meer tips over hoe je deze plaknachten goed door komt? Eerder deze zomer hebben we daarvoor ook al wat tips op een rij gezet.
Waarom nu een hittegolf?
Het is al een paar dagen tropisch warm in Nederland en het zal nog niet afnemen. We spreken van een hittegolf wanneer het vijf dagen achter elkaar boven de 25 graden is en minimaal drie dagen daarvan boven de 30 graden. 'Als we donderdag de 30 graden aantikken, hebben we nog één dag nodig boven de 25 graden voor een regionale hittegolf', vertelt Mizee.
Deze hoge temperaturen in september zijn niet uniek, maar dat ze zo lang aanhouden wel. 'Er is na de zomer een enorme hoeveelheid warme lucht blijven hangen vanuit het zuiden. Deze wil nog niet wegwaaien. Ook helpt het niet mee dat er bijna geen bewolking is en de aarde een stuk warmer is door klimaatverandering', vertelt de Omroep West-weerman.
Wennen aan de warmte
Deze tips ga je in de toekomst misschien vaker nodig hebben, want hittegolven zullen vaker gaan plaatsvinden, ook in september. 'We zullen moeten gaan wennen aan deze extreme warmtes. Dit heeft alles te maken met de opwarming van de aarde. Het is daarom extra van belang dat je je hier goed op voorbereidt.'
Vaak treedt bij hittegolven het Nationaal Hitteplan in werking. Dat is echter nog niet het geval. Dit heeft te maken met de luchtvochtigheid en de nachtelijke temperatuur.