Bedrijven van Edwin en Freddy compleet verwoest door megabrand: 'Alles is weg'

Meer dan twintig bedrijven hebben schade opgelopen door de brand
Meer dan twintig bedrijven hebben schade opgelopen door de brand © ANP
TER AAR - De emoties lopen nog steeds hoog op als het gaat over de megabrand die een deel van een bedrijventerrein in Ter Aar verwoestte. 'Eigenlijk is ons hele bedrijf afgebrand. Geen schroefje, geen moertje is meer over', vertelt Edwin van Egmond, eigenaar van een autoschadebedrijf op het terrein, met tranen in zijn ogen. Toch zijn de getroffen ondernemers, zo goed en zo kwaad als het kan, inmiddels druk bezig met het opbouwen van hun bedrijven.
Een enorme vlammenzee, explosies en rookwolken die zelfs in Amsterdam te zien waren. Drie maanden geleden werd Ter Aar opgeschrikt door de megabrand op bedrijventerrein Bovenland in Ter Aar. Daar brak op vrijdagavond 9 juni door een nog onbekende oorzaak een enorme brand uit bij plasticproducent TN Plastics.
Door de aanwezigheid van veel brandbaar materiaal sloeg het vuur snel om zich heen en explodeerden er ook meerdere gasflessen. Tot overmaat van ramp schoot een van die gasflessen door het dak, belandde tweehonderd meter verderop in het magazijn van woonwinkel Zitmaxx en veroorzaakte een tweede brandhaard.

Geen engeltje

Door de brand gingen meerdere bedrijven in rook op. 'Mijn zoon was jarig en dat gingen we vieren in Bloemendaal op die vrijdagavond. We zaten lekker te eten en hadden net de cadeautjes gegeven, toen een collega belde dat het niet echt goed ging hier', vertelt Van Egmond, sinds 1991 eigenaar van autoschadebedrijf Jan Voortman. 'Toen ben ik in de auto gestapt en naar Ter Aar gereden', gaat hij verder.
'Op de A5 zag ik al enorme rookpluimen en kreeg ik telefoontjes van andere ondernemers op het industrieterrein. Een van hen vertelde toen al dat je een engeltje op je schouder hebt, als je bedrijf nog overeind staat', zegt de eigenaar van het autobedrijf dat gespecialiseerd is in vrachtauto's, met gesmoorde stem. 'Maar dat bleek niet zo te zijn.'

'Hier kun je zien hoe warm het is geworden'

Op de plek waar begin juni nog zijn bedrijfspand stond, is nu alleen nog een betonnen vloer te zien en wat uitgebrande autowrakken en containers. 'Hier kun je zien hoe warm het is geworden', vertelt Edwin terwijl hij naar een vlek vol bobbels op het beton wijst. 'Hier heeft een voertuig gestaan en je ziet dat het beton gewoon weg is gespetterd', legt hij uit.
Bekijk hier hoe het terrein van Edwin er nu uitziet:
Bedrijf van Edwin compleet verwoest door megabrand
Daarna loopt de eigenaar naar een groot rechthoek in de betonnen vloer dat wordt omrand door een ijzeren frame. 'Dit is een richtvloer waar voertuigen worden verankerd', vertelt Edwin. 'Maar de warmte is zo intens geweest dat de ijzeren rand is vervormd. Er moet dus een nieuwe in', voegt de eigenaar toe.
Ook van de voorraadcontainers op het terrein is weinig meer over. 'Dit is een opslag van onderdelen die we nog een keer kunnen gebruik voor noodreparaties. Hier zit misschien nog iets bruikbaars tussen, maar veel aluminium is kromgetrokken en verbrand', laat Edwin zien terwijl hij door de container loopt. 'Eigenlijk is ons hele bedrijf afgebrand. Geen schroefje, geen moertjes is meer over', concludeert hij. Er stond voor zo'n 7 miljoen euro aan vrachtauto's en materiaal in zijn bedrijf.

'Superklote'

Niet alleen het autoschadebedrijf van Edwin is verwoest door de brand, ook Freddy van Hameren zag zijn houthandel voor ongeveer driekwart in vlammen op gaan. 'Op deze plek stond een grote loods. Er lag heel veel hout in opgeslagen. Maar dat is allemaal verbrand', vertelt Freddy terwijl hij wijst naar een enorme betonnen vloer waar alleen nog wat gebroken stukken beton van de loods liggen.
De megabrand zorgt dagelijks nog voor tranen en boosheid bij de ondernemers. 'Superklote is het natuurlijk', stelt Freddy. 'Mijn bedrijf was heel mooi, we hadden het goed voor elkaar en dat is gewoon in één keer weg', voegt hij toe. 'Gelukkig is een kwart blijven staan waardoor we we nog enigszins kunnen doorwerken. Bij sommigen is alles afgebrand.'
Freddy van Hameren
Freddy van Hameren © Omroep West
Zoals bij Edwin van Egmond. 'Als ik oude foto's zie, dan krijg ik het wel lastig', zegt de eigenaar geëmotioneerd terwijl hij naar de afgebrande container kijkt. 'Je hebt gewoon altijd zo hard gewerkt voor je bedrijf. Ik heb uitgerekend dat ik 50.000 uur in het afgebrande pand heb gewerkt. Er zit echt levenswerk in en dan overkomt je dit', gaat hij verdrietig verder.

Schouders eronder

Ondanks alle emoties hebben de eigenaren hun schouders eronder gezet en zijn ze druk met het opnieuw opbouwen van hun bedrijven. 'We gaan een loods bouwen die identiek lijkt op de vorige', legt Van Freddy van Hameren uit.
'Hopelijk kunnen we daar in januari mee starten en dan willen we over 2,5 jaar klaar zijn', vertelt hij. 'Waarschijnlijk gaat het wel zo lang duren, omdat het een complex, groot gebouw is en er veel nieuw materiaal moet worden geleverd voor onze houthandel.'
Het afgebrande autoschadebedrijf Jan Voortman
Het afgebrande autoschadebedrijf Jan Voortman © ANP

Jaar na brand weer open

Ook Edwin is druk in de weer met de heropbouw. 'De meeste verbrande spullen zijn ondertussen weg. Dat is wel fijn, want als je dat ziet, word je ook niet vrolijk', grinnikt hij voorzichtig.
'De bouwplannen zijn ingediend bij de gemeente. Ik hoop daar deze week uitsluitsel over te krijgen. Dan kan ik verder met de financiering en de aannemers', vertelt hij. 'Als alles volgens plan loopt, hoop ik op 8 juni weer open te gaan. Dat is precies een jaar na de brand', voegt de eigenaar toe.
Edwin van Egmond op de plek waar zijn bedrijf werd verwoest door de brand
Edwin van Egmond op de plek waar zijn bedrijf werd verwoest door de brand © Omroep West
Tussen alle bouwplannen door, probeert Edwin zijn bedrijf ook nog enigszins draaiende te houden. 'We hebben gelukkig drie locaties kunnen huren en ingericht om door te kunnen werken', legt de eigenaar uit. 'Zo proberen we toch nog het een en ander te herstellen, maar dat valt niet mee. We komen nu uit op ongeveer 30 à 40 procent van de gebruikelijke omzet', zegt hij.
Een schrale troost voor Edwin is dat hij zijn bedrijf helemaal kan vernieuwen nu het pand opnieuw moet worden opgebouwd. 'Voor mijn gevoel ben ik nu jaren achteruit gegaan. Maar als we over een jaar weer helemaal zijn opgebouwd en draaien, hebben we wel een van de modernste bedrijven van Nederland', vertelt hij met een voorzichtige glimlach. 'Maar als ik mag kiezen, heb ik liever mijn oude pand terug', voegt hij toe.