OM zegt sorry na valse beschuldiging Kirsten: 'Maar dit boek is nog lang niet dicht'

Klimaatactivisten ketenden zich vast aan een vliegtuig en fietsten weg voor de Marechaussee
Klimaatactivisten ketenden zich vast aan een vliegtuig en fietsten weg voor de Marechaussee © ANP
ROELOFARENDSVEEN - Het Openbaar Ministerie heeft donderdag excuus aangeboden aan de zeven mensen die in juli een onterechte waarschuwing hadden gekregen voor hun vermeende deelname aan een klimaatdemonstratie op Schiphol. Eén van hen is Kirsten Verdel uit Roelofarendsveen, die behoorlijk verbaasd het schriftelijk pardon in ontvangst nam omdat ze die dag niet bij de klimaatdemonstratie was. 'Het moet echt anders', vertelt ze aan NH Nieuws.
Op 5 november 2022 werden er tijdens een demonstratie bij het platform op Schiphol-Oost honderden activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion opgepakt. Zij demonstreerden daar tegen het gebruik van privéjets.
Doordat een groot deel van de demonstranten zich niet wilde identificeren, startte de Marechaussee een onderzoek naar de identiteit. Uiteindelijk werd die door middel van sociale media en politiegegevens vastgesteld en kregen mensen een brief van het OM met een waarschuwing.
Van de 175 mensen die de brief hadden ontvangen, claimde onder andere Kirsten Verdel uit Roelofarendsveen dat zij nooit had deelgenomen aan de demonstratie. Vandaag kreeg zij excuus van het OM. 'Het is een hoop commotie, maar het boek is met deze excuses nog lang niet dicht', vertelt Kirsten.

Geen Schiphol, wel binnenspeeltuin

Op 24 juli ontving Kirsten van het OM een brief dat zij aanwezig zou zijn geweest op de demonstratie. 'Er stond: we hebben u geregistreerd, u heeft een misdrijf gepleegd en dit is een waarschuwingsbrief.' Maar Kirsten was daar dus helemaal niet, dat kan ze bewijzen aan de hand van haar bankafschriften.
'Op basis daarvan heb ik kunnen achterhalen waar ik die dag wel was, namelijk bij een beddenspeciaalzaak voor het kopen van een kussen en een binnenspeeltuin. En die avond zat ik bij een bruiloft met zo'n 100 getuigen.'

'Dit is heel raar'

Kirsten wilde in verweer gaan tegen de schriftelijke beschuldiging, maar kon daarin nergens contactgegevens vinden waar ze beroep of bezwaar kon aantekenen. Ze nam zelf contact op met het OM en die adviseerde om bewijsmateriaal naar de officier van justitie te sturen.
'Ik dacht meteen: dit is heel raar. Waarom moet ik bewijzen dat ik ergens niet was? Dat is omgekeerde bewijslast.' Op platform X (voorheen Twitter) sprak ze zich verontwaardigd hierover uit waarop ook veel commotie ontstond onder haar volgers en andere lezers. 'Het werd een paar miljoen keer bekeken.'
Kirsten kreeg per mail een uitnodiging om uitleg te geven bij de Marechaussee, die de identificatie hadden gedaan tijdens de demonstratie. Tijdens dat gesprek werd gezegd dat ze geen verdachte was, maar een betrokkene. En dat het geen verhoor was, maar een interview. Terwijl in haar uitnodigingsmail werd gevraagd om bewijsmateriaal mee te nemen.
'En tijdens het gesprek werd er een gezichtsherkenningsexpert bijgehaald om te kijken of de foto's die waren gemaakt overeenkwamen met mij. Toen heb ik wel even gezegd: 'Als dit geen verhoor is, waarom zit hier dan een gezichtsherkenningsexpert die aankondigt om een identificatie te doen'. Het klopte voor geen meter.'

Extinction Rebellion

Wat Kirsten het meest dwars zit, is dat ze nog steeds geen antwoord op haar vraag heeft. 'Vandaag heb ik een excuusbrief gekregen, maar niet het antwoord hoe zij mij hebben geïdentificeerd.' Hoewel de Marechaussee aan heeft gegeven dat de mensen zijn geïdentificeerd door het liken van een bericht van Extinction Rebellion, zegt Kirsten zich daar niets van te herinneren.
'Ik kan mij niet eens herinneren of ik iets heb geliked.' Ook zegt ze niet te weten of ze nu van alle lijsten afgehaald wordt. Het OM en de Marechaussee hebben wel schriftelijk toegezegd dat ze uit alle systemen wordt verwijderd, maar daar twijfelt ze toch aan.

'Ik wil antwoorden'

Volgens Kirsten moet er meer duidelijkheid komen over dit soort identificatieprocessen, omdat hierdoor mensen onbedoeld in lastige situaties kan brengen. 'Ik heb de laatste tijd heel veel verhalen gezien van reizigers die het vliegtuig niet in mogen of een verklaring van goed gedrag niet krijgen. Dat moet worden voorkomen en processen moeten echt anders. Ik heb geen idee hoe dit is gegaan en daar wil ik antwoorden op.'
Uit de excuusbrief van het OM haalt Kirsten geen voldoening. 'Het is bij de overheid blijkbaar erg makkelijk om op lijsten terecht te komen, zonder dat je het weet of je juridische bescherming hebt. Gelukkig heb ik de kennis en het netwerk om mij te verdiepen, maar een lerares of verpleegkundige heeft hier toch geen tijd voor. Ik voel me gedwongen om het te doen, want wie doet het anders?'
Begin oktober komen er resultaten van het verdere onderzoek.