Voor het eerst hittegolf in september: 'Heel bijzonder'

© ANP
REGIO - Onze regio heeft een nieuwe, maar twijfelachtige primeur te pakken: voor het eerst is er in de maand september een regionale hittegolf. Van maandag tot en met vrijdag tikte het kwik iedere dag de 25 graden aan. Ook komend weekend zet de hitte door.
Officieel wordt gesproken van een regionale hittegolf wanneer het vijf dagen achter elkaar 25 graden is én op drie dagen de temperatuur zelfs boven de 30 uitkomt. Donderdag was de derde dag met 30 graden en vrijdag rond het middaguur werd opnieuw de 25 graden aangetikt. Daarmee is de regionale hittegolf een feit.
Zo'n regionale hittegolf komt wel vaker voor, zoals in juni van dit jaar nog. Maar dat het in september gebeurt, is wel 'heel bijzonder', zegt Omroep West-weerman Huub Mizee.

Tropische hitte houdt nog even aan

'Die temperatuur wordt overal op de wereld op dezelfde manier opgemeten in een zogeheten weerhut', legt Mizee uit. 'Die hangt zo'n anderhalve meter boven de grond. De zon en de regen mogen er niet bij komen. Alleen de luchttemperatuur wordt gemeten.' Die liep donderdag 7 september dus op tot 30 graden.
Ook komend weekend blijft het dag en nacht tropisch warm in de regio. Pas vanaf volgende week maandag zet de daling in. Dan zal het ook een paar dagen minder warm worden. De kans op neerslag en onweer is vanaf dinsdag ook aanwezig.
Onze weerman Huub kreeg vorige maand nog straf, maar dat maken we alsnog goed met hem:
Weerman krijgt warm onthaal vanwege hete nazomer
Op deze pagina zie je de weersverwachting van Omroep West voor de komende dagen.