Beroofde en aangereden Ans (77) zet eerste stapjes na vrees voor amputatie

Ans in haar ziekenhuisbed
Ans in haar ziekenhuisbed © Omroep West
DEN HAAG - 'Het gaat heel goed. De artsen zijn tevreden.' Aan de telefoon klinkt de optimistische schoonzoon van de vorige maand - op klaarlichte dag - beroofde en daarna overreden Ans uit Den Haag. Over het behoud van haar benen klinken uit het Westeinde ziekenhuis eveneens hoopvolle berichten.
De dan 76-jarige Ans rekent op 16 augustus een bloemetje en een kaart af voor haar dochter en schoonzoon in het winkelcentrum aan het De Savornin Lohmanplein Den Haag. Eenmaal buiten slaat de berover toe, steelt haar tas en er volgt een geweldsexplosie die tot op de dag van vandaag verbijsterend genoemd mag worden.
Ans rent schreeuwend achter de straatrover aan en probeert hem tot stoppen te dwingen, als zij voor zijn auto staat. De verdachte geeft gas, Ans komt onder de auto terecht. Zij raakt zwaargewond, wordt met loeiende sirenes naar het Westeinde ziekenhuis gebracht en ondergaat meerdere operaties die onder andere gericht zijn op het behouden van haar benen. Dat lukt.
De zwaargewonde Ans wordt de ambulance in gereden
De zwaargewonde Ans wordt de ambulance in gereden © District 8
Inmiddels heeft de 77-jarige Ans meerdere operaties achter de rug. 'De laatste was een huidtransplantatie, en de artsen zijn daar wel tevreden over', vertelt haar schoonzoon aan Omroep West.
Artsen zijn niet alleen tevreden over de operatie, Ans zet deze week zelfs voor het eerst wat stapjes. 'Dat kostte heel veel moeite, maar het is een beginnetje', zegt het familielid. Voorlopig ligt ze nog in het ziekenhuis om aan te sterken, en voor het trainen van haar benen gaat Ans naar een revalidatiecentrum.

Hand vastgemaakt aan lies

Niet alleen de benen van Ans zijn gehavend uit de strijd met de berover gekomen. Ook haar rechterhand heeft een flinke optater gekregen. 'Deze gebruikte ze in een reflex om tijdens de beroving haar hoofd te beschermen.'
De rechterhand is gebroken, en voor het helingsproces is deze aan haar lies vastgemaakt. 'Die wordt over vier weken operatief weer losgemaakt', vertelt de schoonzoon.
Dochter Désirée en Ans in het ziekenhuis
Dochter Désirée en Ans in het ziekenhuis © Omroep West
De gebeurtenissen rond de beroving maken nog steeds veel los. Daags na het incident zet Omroep West een kaartenactie op touw om Ans een hart onder de riem te steken. De manier waarop de berover tekeer gaat én het feit dat Ans haar 77ste verjaardag in het ziekenhuis moet doorbrengenen, zorgen ervoor dat er niet minder dan vierhonderd kaartjes op haar ziekenhuisbed bezorgd worden.
En nog steeds wordt Ans verblijd met gelukswensen, knuffels en ballonnen uit alle hoeken van Nederland. 'Zelfs hele klassen sturen tekeningen naar het Westeinde ziekenhuis', vertelt haar schoonzoon. 'Tot aan Schiermonnikoog toe, echt hartverwarmend.'

Emotionele ontmoeting

Eveneens hartverwarmend is een ontmoeting in het ziekenhuis eerder deze week met een belangrijke getuige. Deze man, die liever anoniem blijft, probeert na de beroving om de verdachte uit zijn auto te trekken. 'Dat was voor beiden een emotionele ontmoeting. Ze vertelden verhalen tegen elkaar.'
Na de beroving is een 41-jarige man uit Poortugaal aangehouden. Hij wordt verdacht van diefstal met geweld en een woninginbraak, waarbij hij een auto zou hebben gestolen. Ook verdenkt het Openbaar Ministerie hem van poging tot doodslag.