Dilemma's A12: 'Doelbewust aansturen op grote aantallen arrestaties'

DEN HAAG - In Den Haag hebben actievoerders van klimaatgroep Extinction Rebellion de A12 geblokkeerd om te demonsteren tegen fossiele subsidies. 2400 demonstranten zijn met bussen weggebracht, waaronder tientallen minderjarigen. Dat stelt burgemeester Van Zanen voor nieuwe dilemma's, zo zegt hij zelf.
Het was zaterdagochtend een drukte van jewelste in de Hofstad. Duizenden demonstranten waren naar Den Haag gekomen om plaats te nemen op en rondom de Utrechtsebaan. Burgemeester Jan van Zanen had geen toestemming gegeven voor een demonstratie op die plek.
Op de Laan van Reagan en Gorbatsjov - tegenover Den Haag Centraal - mocht wel gedemonstreerd worden, maar daar gingen de meeste demonstranten niet naartoe.
Zo betraden klimaatdemonstranten de A12:
Zo begon de blokkade van de A12
Rond het middaguur namen de demonstranten massaal plaats op het asfalt, waar al linies politieagenten en -busjes klaarstonden. Ook waren er waterwerpers van de Duitse politie aanwezig, zoals ook het geval was bij eerdere wegblokkades op de Utrechtsebaan.
Ondanks oproepen van zowel de gemeente als de politie weigerden de meeste demonstranten om de A12 te verlaten. Rond 12.45 uur gaf de burgemeester daarom toestemming om de weg vrij te maken. Politieagenten vorderden actievoerders om zich aan te sluiten bij de aangekondigde demonstratie verderop bij de Koekamp.
Waarom demonstreren op de A12?:
Demonstranten bereiken eenvoudig A12
Een groot aantal demonstranten bleef zitten, waarna waterwerpers werden ingezet Daar leken de demonstranten op voorbereid: paraplu's, poncho's en badpakken werden massaal tevoorschijn gehaald. Onder het genot van een ferme waterstraal werd er zelfs gedanst en gezongen.
Uiteindelijk reden de waterkanonnen naar achteren, om vervolgens met een nog hardere straal terug te keren. Toen ook dat niet leek te werken, gaf de burgemeester toestemming om demonstranten aan te houden.
Waterwerpers ingezet op A12:
Waterkanonnen geleegd op demonstranten
Met behulp van speciale karretjes werden demonstranten één voor één afgevoerd en in een gereedstaande bus gezet. Onder hen bevond zich ook actrice Carice van Houten, die ook bij de vorige demonstratie in mei werd aangehouden.
Met de bus werden de demonstranten afgezet bij het ADO-stadion aan de rand van de stad. Een aantal keerde daarna gewoon terug naar de Utrechtsebaan. Dat was in mei ook het geval. Volgens de politie zijn er 2400 actievoerders aangehouden, waaronder tientallen minderjarigen. Een agent ging tijdens het aanhouden van verdachten door zijn rug, en kon niet meer verder werken.
Statement burgemeester Van Zanen
'Den Haag is wederom de locatie geworden van een ontwrichtende blokkeeractie die vooraf was verboden', zegt burgemeester Van Zanen aan het einde van de dag via een statement op de gemeentewebsite. 'Het doelbewust aansturen op grote aantallen arrestaties als pressiemiddel, plaatst de Haagse driehoek wederom voor dilemma’s.'
'De Wom biedt in theorie voldoende juridische mogelijkheden om op te treden tegen actievormen die de grenzen van het demonstratierecht te buiten gaan. In de praktijk blijkt echter dat het lastig is effectief tegen dit soort blokkades op te treden, wanneer deze massaal en langdurig plaatsvinden.'