Gigantisch megajacht wordt door nauwe Oude Rijn bij Alphen aan den Rijn gesleept

Het schip is sinds vrijdagochtend onderweg van Schiedam naar Kaageiland
Het schip is sinds vrijdagochtend onderweg van Schiedam naar Kaageiland © MediaTV
ALPHEN AAN DEN RIJN - Voor de inwoners van Alphen aan den Rijn moet het een bizar gezicht zijn geweest: een gigantisch motorjacht dat zich zeer langzaam en zéér gecontroleerd door de Oude Rijn begeeft. Het megajacht is één van de grootste schepen die ooit door de rivier is gevaren en is sinds vrijdagochtend onderweg vanaf Schiedam.
Het gaat om een schip van scheepswerf Feadship, dat zich specialiseert in megajachten. Het 100 meter lange gevaarte beweegt zich sinds vrijdagochtend van de werf in Schiedam naar de werf op Kaageiland. Vanwege de enorme omvang van het schip moet dat onder strenge controle en begeleiding gebeuren.
Het schip trok veel bekijks. Langs de kade van de Oude Rijn verzamelden zich tientallen Alphenaren om te zien hoe het schip zich door de rivier beweegt, dat nauwelijks breder is dan de romp. Het passeren van de Alphense bruggen kostte per brug maar liefst een half uur.
Het passeren van de Alphense bruggen kostte per brug maar liefst een halfuur
Het passeren van de Alphense bruggen kostte per brug maar liefst een halfuur © MediaTV
Hoewel de bouw al een heel eind is, is het schip nog niet af. Het megajacht, bij Feadship bekend onder de naam Project 824, wordt de komende jaren op Kaageiland afgebouwd. Welk prijskaartje er vervolgens aan het schip komt te hangen, en of er al een eigenaar is, is nog onbekend.