Ruim 500 aanhoudingen na nieuwe klimaatdemonstratie op A12

Meer dan vijfhonderd demonstranten werden zondag aangehouden door de politie
Meer dan vijfhonderd demonstranten werden zondag aangehouden door de politie © ANP
DEN HAAG - Bij de klimaatdemonstratie van Extinction Rebellion op de A12 heeft de politie zondag ruim vijfhonderd mensen aangehouden. Hier zaten vier minderjarigen bij. Deze actievoerders zijn naar het stadion van ADO Den Haag gebracht, waarna ze zijn vrijgelaten. Meerdere mensen werden aangehouden voor andere strafbare feiten, zoals het belemmeren van het politiewerk.
Extinction Rebellion voerde zondag voor de tweede dag op rij actie op de Utrechtsebaan in Den Haag. Zaterdag werden meer dan 2400 demonstranten aangehouden. Zondag waren er veel minder actievoerders aanwezig op de A12.
De politie ging dit keer direct na de bezetting van de weg al over tot actie om de weg weer zo snel mogelijk vrij te krijgen. Het waterkanon werd al vlug ingezet. Wel heeft de politie geprobeerd kinderen en begeleiders uit de groep te halen, zodat deze de kans kregen om op tijd te vertrekken. Vier minderjarigen bleven bij de actie zitten en zijn aangehouden.

Ontwrichtende blokkade

De klimaatdemonstranten hebben aangekondigd elke dag de snelweg te willen bezetten. In een statement ging burgemeester Jan van Zanen zondag in op deze plannen. 'Vandaag is voor de negende keer een poging gedaan om de A12 te blokkeren. Met deze negende poging om een ontwrichtende blokkade op te werpen voor de inwoners van Den Haag, wordt het demonstratierecht wederom met voeten getreden. Ik ga niet over de doelen die men nastreeft, maar maak mij grote zorgen over de ontwrichtende acties die voor de komende werkdagen zijn aangekondigd.'
Van Zanen waarschuwt de activisten alvast voor de komende dagen. 'Hoe klein deze acties ook mogen zijn, vele tienduizenden mensen moeten morgen langs deze belangrijke toegangsroute gewoon weer naar hun werk. Ik zal mij ook de komende dagen blijven inzetten, om de ontwrichting van de stad tegen te gaan. Dat verdienen de inwoners van Den Haag en iedereen die hier aan het werk is.'