Marco de Hollander verbreekt wereldrecord langste polonaise: 'Iedereen in extase'

Marco de Hollander
Marco de Hollander © ANP
TER AAR - Het is hem gelukt! Volkszanger Marco de Hollander heeft met zijn fans het wereldrecord langste polonaise verbroken. 1201 feestvierders kregen het na drie pogingen voor elkaar om één lange rij te maken van dansende mensen. 'Toen het lukte was het hele plein in extase.'
'Eigenlijk hadden we de poging eerder op de avond moeten doen', lacht Marco de Hollander uit Ter Aar. 'Met een biertje op wordt het steeds lastiger, mensen mogen elkaar namelijk niet loslaten, maar als de sfeer goed en heel gezellig is dan gebeurt dat juist wel.' De hossende mensen zijn bijna een halfuur bezig geweest om het record te verbreken, waarbij het ook nog twee keer mis ging en ze weer opnieuw moesten beginnen met tellen.
Bekijk hier beelden van de recordpoging:
Volkszanger pakt wereldrecord met langste polonaise ooit
Uiteindelijk is het toch gelukt, een kippenvelmoment voor de volkszanger. 'Het leek wel of we de Elfstedentocht hadden gewonnen met z'n allen, het hele plein was in extase, iedereen was blij met het record.' De langste poloniase lopen is namelijk makkelijker gezegd dan gedaan. Marco en organisator RadioNL kwamen erachter dat er veel meer bij kwam kijken dan ze dachten. 'En het moest natuurlijk wel veilig gebeuren,' vertelt Marco.
Daarom werd een tentje neergezet met daarin een sluis van waaruit de controleurs van het International World Records Organisation uit Genève de mensen telden. Met strenge ogen zagen ze erop toe dat de polonaisegangers met een hand of twee handen de schouders van de voorganger vasthielden. Nadat er 1200 genieters van het levenslied door de tent waren gegaan was de buit binnen. Het vorige record grootste polonaise-dans was gevestigd door 588 mensen in Slupca, een stad in Polen.