Klimaatdemonstranten bezetten snelweg voor derde dag op rij, A12 twee uur afgesloten

Het duurde bijna anderhalf uur voordat alle betogers waren gearresteerd
Het duurde bijna anderhalf uur voordat alle betogers waren gearresteerd © ANP
DEN HAAG - Voor de derde dag op rij is de A12 (Utrechtsebaan) bij Den Haag bezet door honderden klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion. In dit liveblog hielden we je op de hoogte.

15.00 uur: Autoweg geen vrijplaats voor blokkade, vindt burgemeester

'Ongeacht het doel van de demonstratie mag de autoweg nooit een vrijplaats worden van een ontwrichtende blokkade, daarom blijven wij hiertegen optreden', zegt burgemeester Jan van Zanen in een reactie op de demonstratie van vandaag. 'Uiteraard staat het iedereen vrij om zijn of haar stem te laten horen, op de Laan van Reagan en Gorbatsjov of op een van de vele andere plekken in de stad.'
Met dit statement van de Haagse burgemeester beëindigen wij het liveblog voor deze dag.

14.20 uur: Auto's kunnen weer over snelweg rijden

De Utrechtsebaan is vrijgegeven door de politie en gemeente. Dat betekent dat automobilisten weer over de A12 Den Haag in en uit kunnen rijden. De snelweg is tweeënhalf uur (gedeeltelijk) afgesloten geweest.

14.15 uur: Onvoldoende bussen beschikbaar

De aanhoudingen duurden langer dan de bedoeling was, omdat de politie niet voldoende bussen bij zich had. Dat schrijft persbureau ANP. Het duurde bovendien een tijdje voordat de bussen van het ADO Den Haag-stadion teruggereden waren naar de Utrechtsebaan, zoals het stuk snelweg heet. Alle arrestanten zijn afgezet bij het voetbalstadion. Volgens Extinction Rebellion zijn er in totaal 210 mensen aangehouden.

14.00 uur: Alle demonstranten verwijderd

De snelweg is leeg. Alle betogers hebben vrijwillig de A12 verlaten of hebben zich laten arresteren. Het is wachten totdat de Utrechtsebaan weer opengaat voor verkeer.

13.35 uur: Tientallen betogers zitten nog op A12

Nog steeds zitten enkele tientallen demonstranten op de snelweg. Elke keer als een bus vol zit en wegrijdt, is het voor de politie wachten op een nieuwe en lege bus om het arresteren te hervatten.
Ondertussen gaat het waterkanon nog eens aan om de actievoerders met een volgende waterstraal te overtuigen op te staan en te vertrekken.

13.10 uur: Bussen vol met arrestanten afgevoerd

De politie is volop bezig met aanhoudingen verrichten. Een eerste bus vol met arrestanten is naar het voetbalstadion van ADO Den Haag gereden. Daar worden alle opgepakte betogers naartoe gebracht. Dat gebeurde zaterdag en zondag ook al.
Bekijk hier hoe de demonstranten afgevoerd werden:
Waterkanonnen opnieuw ingezet, demonstranten afgevoerd

12.55 uur: Eén rijbaan A12 weer open

Eén rijbaan, richting de stad, is weer open. De andere rijbaan nog niet. Daar voert de politie charges uit. Het waterkanon spuit demonstranten meerdere malen nat. Iedereen die de snelweg niet vrijwillig verlaat, wordt opgepakt.

12.40 uur: Burgemeester geeft toestemming voor arrestaties

Burgemeester Van Zanen heeft de politie toestemming gegeven om actievoerders aan te houden die de snelweg niet verlaten na alle instructies. Dat heeft de gemeente Den Haag bekendgemaakt. De eerste arrestaties zijn inmiddels verricht.

12.30 uur: Waterkanon na 40-45 minuten aangezet

De politie heeft het waterkanon, oftewel waterwerper, aangezet. De burgemeester van Den Haag vindt dat actievoerders lang genoeg de tijd hebben gehad om de weg te verlaten. Betogers die nu nog op de Utrechtsebaan staan of zitten worden natgespoten.

12.15 uur: Kijk hier terug hoe demonstranten A12 opliepen

Derde dag op rij demonstranten op de A12

12.10 uur: Eén rijbaan schoongeveegd door politie

Eén rijbaan, richting de stad, is vrijgemaakt. Alle demonstranten zijn verdreven naar de andere rijbaan. De A12 is wel nog steeds in beide richtingen afgesloten.
De politie wil dat de actievoerders ook dit deel van de snelweg verlaten. Doen ze dit niet, dan dreigt de politie het waterkanon - dat inmiddels paraat staat - in te zetten.

12.05 uur: Politie haalt eerste demonstranten van snelweg af

De eerste demonstranten worden inmiddels door de politie van de weg gehaald.

12.00 uur: Burgemeester geeft toestemming om in te grijpen

Burgemeester Jan van Zanen heeft omstreeks 12.00 uur toestemming gegeven om de snelweg vrij te maken voor verkeer. Dat meldt de gemeente Den Haag. Actievoerders worden door de politie gevorderd om weg te gaan. Demonstreren kan op de Laan van Reagan en Gobrbatsjov.
Inmiddels staan enkele honderden betogers op de snelweg. De politie verspert de weg, waardoor de demonstranten niet kunnen doorlopen naar de tunnelbak tussen de tijdelijke Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

11.55 uur: Tientallen demonstranten op snelweg

Enkele tientallen demonstranten zijn de A12 opgegaan. Inmiddels is ook de politie te paard op de Utrechtsebaan aangekomen.

11.50 uur: A12 in beide richtingen afgesloten vanwege klimaatdemonstratie

Voor de derde dag op rij is de Utrechtsebaan afgesloten vanwege de klimaatdemonstratie van Extinction Rebellion. De snelweg bij Den Haag is in beide richtingen dicht.

11.45 uur: Deel snelweg afgesloten

Je kunt Den Haag niet meer in rijden via de A12. De snelweg richting het Malieveld is uit voorzorg afgesloten. Het verkeer wordt vanaf het Prins Clausplein omgeleid. Automobilisten kunnen Den Haag nog wel verlaten via de Utrechtsebaan.

11.25 uur: Politie- en ME-busjes aan beide kanten van snelweg

Aan beide kanten van de Utrechtsebaan staan politie- en ME-busjes opgesteld. Een tiental voertuigen vormt een dichte linie om ervoor te zorgen dat mensen minder makkelijk de snelweg op kunnen.
Extinction Rebellion heeft altijd gezegd vreedzaam te willen demonstreren en niet door een politielinie heen te gaan breken. Ondertussen zijn de eerste demonstranten aangekomen bij de A12.
© Omroep West

11.15 uur: Afzetlinten gespannen

Op diverse plekken langs de A12 zijn afzettingen gespannen door de politie. Rood-witte linten moeten voorkomen dat demonstranten de snelweg betreden. Ook zijn de eerste agenten en ME'ers gearriveerd.

11.00 uur: Burgemeester Van Zanen maakt zich 'grote zorgen'

'Ik maak mij grote zorgen over de ontwrichtende acties die voor de komende werkdagen zijn aangekondigd', blikt burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Den Haag vooruit op de actiedag van vandaag en de komende dagen. Over hoe de politie in zal grijpen laat Van Zanen zich op voorhand niet uit. Een politiemacht is rond het middaguur aanwezig langs de Utrechtsebaan en ook de ME staat paraat.
'Vele tienduizenden mensen moeten morgen langs deze belangrijke toegangsroute gewoon weer naar hun werk. Ik zal mij ook de komende dagen blijven inzetten, om de ontwrichting van de stad tegen te gaan. Dat verdienen de inwoners van Den Haag en iedereen die hier aan het werk is', zei Van Zanen gisteren over de aangekondigde A12-blokkade van vandaag.

10.45 uur: Omleidingsroutes als snelweg geblokkeerd is

Als de A12 ontoegankelijk straks is, kunnen automobilisten via de Rotterdamsebaan (Victory Boogie Woogietunnel) Den Haag - bij de Binckhorst - in en uit rijden. Een andere optie is de N14 bij Leidschendam, langs Westfield Mall of the Netherlands.

10.20 uur: '1 miljoen euro aan politie-inzet per dag'

De klimaatdemonstraties op en rond de A12 in Den Haag kost de politie 1 miljoen euro per dag. Dat zegt Xander Simonis, voorzitter van politiebond ANPV. Het gaat ten koste aan de veiligheid in Nederland. 'Collega's uit Friesland en Limburg waren aanwezig, dus niet inzetbaar in eigen gebied.'
Critici vinden dat dit hoort bij het werk van de politie. Dit beaamt Simonis: 'Maar ze mogen wel weten wat de consequenties zijn. Wij zullen er iedere dag zijn, maar dan zijn we niet in de wijk.' Zelf denkt hij dat de demonstraties niets gaan veranderen. 'De klimaatdemonstranten houden de politie in ieder geval bezig.'
Xander Simonis
Xander Simonis © ANP
Zelf was de bondsvoorzitter bij de demonstratie op zondag aanwezig. Toen werd na een half uur ingegrepen door de politie, terwijl klimaatactivisten een dag eerder ongeveer anderhalf uur met rust gelaten werden. 'Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar op een gegeven moment is het klaar. De politie grijpt nu sneller in.'
Ook speelt de hitte mee. 'Zaterdag hadden een hoop collega's last van de hitte, dus is gisteren besloten de demonstratie snel af te laten lopen.' Met ook vandaag weer hoge temperaturen in het vooruitzicht, belooft het opnieuw een zware dag te worden voor de politie. 'De collega's hebben een steekwerend vest aan, dat is bloedheet. Er werden dit weekend coldpacks uitgedeeld om af te koelen.'

10.00 uur: Wordt A12 rond middaguur opnieuw bezet?

Extinction Rebellion heeft aangekondigd om de Utrechtsebaan (A12) vandaag om 12.00 uur opnieuw te gaan blokkeren. Dat zou betekenen dat de snelweg in Den Haag voor de derde dag op rij wordt bezet door klimaatdemonstranten en dus ontoegankelijk is voor weggebruikers.
Hieronder zie je hoe de demonstraties van afgelopen zaterdag en zondag zijn verlopen: