Klimaatdemonstratie: aangifte tegen man die verslaggever slaat

Automobilist aangehouden
Automobilist aangehouden © Regio15
DEN HAAG - Actievoerders van Extinction Rebellion hebben dinsdagochtend voor de vierde dag op rij de A12 bezet. In ons liveblog houden we je op de hoogte.

16.05 uur: Aangifte tegen man die verslaggever slaat

Tegen de man die dinsdagmiddag een verslaggever van Omroep West sloeg, wordt aangifte gedaan. De man wilde tijdens de blokkade van de A12 erlangs met zijn auto. Op dat moment was onze collega beelden aan het maken met zijn camera.
Na de klap liep de automobilist richting agenten, die hem wegstuurden. Daarbij werd een tik uitgedeeld met een wapenstok. De automobilist was kwaad omdat de snelweg geblokkeerd werd. 'Er moeten mensen werken godverdomme. Haal die *-lijers weg joh', schreeuwde hij. Onze verslaggever maakt het goed, de automobilist is aangehouden. Daarmee eindigt dit liveblog. Dank voor het volgen!
Verslaggever geslagen bij A12-blokkade

15.40 uur: Bijna tweehonderd arrestaties

Voor de vierde dag op rij hielden klimaatactivisten van Extinction Rebellion dinsdag de A12 bij Den Haag bezet. De actie duurde een half uur. Na afloop staat de teller op 198 arrestaties, vertelt een woordvoerder van de politie.
Er zitten dinsdagmiddag nog vier arrestanten vast. Zij worden verdacht van het belemmeren van politiewerk. Drie van deze arrestanten zijn door agenten uit de gereedstaande bus gehaald, die aangehouden demonstranten naar het ADO-stadion zou brengen.

14.45 uur: 'Meldingen bij Veilig Thuis terecht'

De politie doet volgens de politiebonden terecht melding bij het meldpunt voor kindermishandeling Veilig Thuis over ouders die hun kinderen meenemen naar de demonstraties van Extinction Rebellion rond de A12 in Den Haag. 'Het is van de gekke dat je je als ouder niet realiseert dat dit gevaarlijk is', zegt ACP-voorzitter Wim Groeneweg namens de vier politiebonden.
Het probleem is volgens Groeneweg dat voor de blokkades van de A12 geen toestemming is verleend. 'Dit zijn illegale demonstraties en dan bestaat de kans dat de politie geweld moet gebruiken om de demonstratie op te heffen. Als ouder breng je je kind dan bewust in een gevaarlijke situatie.' Bij de blokkades van zaterdag en zondag zijn volgens de politie enkele tientallen minderjarigen aangehouden. In de meeste gevallen is een zogeheten Veilig Thuis-melding gedaan.

13.30 uur: Arrestanten naar ADO-stadion

Net als de afgelopen dagen zijn aangehouden A12-blokkeerders naar het ADO-stadion aan de rand van Den Haag vervoerd. Daar worden zij zonder proces-verbaal vrijgelaten. Over aantallen is nog niets gezegd.
Arrestanten worden al vier dagen lang in bussen weggebracht
Arrestanten worden al vier dagen lang in bussen weggebracht © ANP

13.00 uur: Laatste demonstranten weggestuurd, A12 weer vrij

Er zitten geen actievoerders meer op de Utrechtsebaan (A12). Sympathisanten rondom de snelweg worden door politieagenten te paard richting het pannenkoekenhuis op het Malieveld gestuurd. De snelweg is zojuist vrijgegeven.

12.30 uur: Verslaggever geslagen bij A12-blokkade

Een verslaggever van Omroep West is bij de blokkade van snelweg A12 geslagen door een automobilist die erlangs wilde. Op dat moment was onze collega beelden aan het maken met zijn camera.
Na de klap liep de automobilist richting agenten, die hem wegstuurden. Daarbij werd een tik uitgedeeld met een wapenstok. De automobilist was kwaad omdat de snelweg geblokkeerd werd. 'Er moeten mensen werken godverdomme. Haal die *-lijers weg joh', schreeuwde hij. Onze verslaggever maakt het goed, de automobilist is aangehouden.
Bekijk hier hoe de automobilist tekeer ging:
Verslaggever geslagen bij A12-blokkade

12.25 uur: Rijbaan 'stad in' vrijgegeven

Een rijbaan van de A12 de 'stad in' is zojuist vrijgegeven. Het stuk asfalt de 'stad uit' is nog wel afgesloten. Alle demonstranten zijn door de politie verwijderd.

12.10 uur: Automobilisten zijn blokkade zat

Automobilisten in de file achter de snelwegblokkade balen ervan, dat zij er niet meer langs mogen. 'Wat ik dacht? Dat kan ik niet op televisie zeggen', reageert een van de bestuurders. 'Ze kunnen ook op een andere manier demonstreren. Er zijn mensen die moeten werken', vult een ander aan. 'Misschien staat er wel iemand die naar het ziekenhuis moet.' Ondertussen gaan de aanhoudingen door.

12.05 uur: Politie arresteert eerste actievoerders

Rond het middaguur is de politie begonnen met het aanhouden van demonstranten die de snelweg blokkeren. Dat gebeurde ongeveer een kwartier nadat de blokkeeractie begon.

12.00 uur: Zo'n 100 demonstranten op de been

Ruim zestig mensen zitten op de kruising van de A12 met de Zuid-Hollandlaan. Ongeveer veertig mensen zitten een eindje verderop, op een deel van de A12 dat vaker is geblokkeerd. De blokkade begon rond 11.30 uur, iets eerder dan voorgaande dagen.

11.50 uur: Bussen voor arrestaties arriveren

Demonstranten worden gevorderd door de politie om weg te gaan. Inmiddels arriveren de eerste bussen om eventuele te arresteren betogers af te voeren.

11.45 uur: A12 voor vierde dag op rij bezet door klimaatdemonstranten

Voor de vierde dag op rij houden klimaatactivisten de Utrechtsebaan (A12) bij Den Haag bezet. De groep van ongeveer dertig actievoerders kwamen vanaf de Zuid Hollandlaan de snelweg oplopen. Daar blokkeerden zij zebrapaden.

11.35 uur: Demonstranten blokkeren Zuid Hollandlaan

Tientallen demonstranten hebben een zebrapad op de Zuid Hollandlaan in Den Haag geblokkeerd. Dat is de toegangsweg van en naar de Utrechtsebaan en A12. Twee rijrichtingen van de Zuid Hollandlaan zijn geblokkeerd: vanaf de Koningskade en vanaf de Benoordenhoutseweg.
Blokkade zebrapad Zuid Hollandlaan
Blokkade zebrapad Zuid Hollandlaan © Omroep West

11.00 uur: Laatste klimaatactivisten vrijgelaten

Twee klimaatactivisten die zondag uit een stilstaande auto stapten om de A12 te blokkeren, zijn vrijgelaten. Dat laat het Openbaar Ministerie weten. Zij werden door de politie gearresteerd voor het veroorzaken van een gevaarlijke verkeerssituatie. In afwachting van de beslissing of zij vervolgd worden, zijn de twee maandag naar huis gestuurd.

10.45 uur: Omleidingsroutes als snelweg geblokkeerd is

Als de A12 straks ontoegankelijk is, kunnen automobilisten via de Rotterdamsebaan (Victory Boogie Woogietunnel) Den Haag - bij de Binckhorst - in en uit rijden. Een andere optie is de N14 bij Leidschendam, langs winkelcentrum Westfield Mall of the Netherlands.
Omleidingskaart bij blokkade A12
Omleidingskaart bij blokkade A12 © gemeente Den Haag

10.15 uur: Moet OM snelwegblokkeerders gaan vervolgen?

Het Openbaar Ministerie (OM) moet actievoerders van Extinction Rebellion (XR) strafrechtelijk gaan vervolgen. Dat vinden de fracties van Hart voor Den Haag en het CDA in de Haagse gemeenteraad. Andere politieke partijen zijn daar op tegen.

10.00 uur: Wordt A12 rond middaguur opnieuw bezet?

Omstreeks 12.00 uur is Extinction Rebellion van plan om de Utrechtsebaan (A12) wederom te gaan blokkeren. Dat zou betekenen dat de snelweg in Den Haag voor de vierde dag op rij wordt bezet en dus ontoegankelijk is voor weggebruikers.
Hieronder lees en kijk je terug hoe de demonstratie van gisteren verlopen is: