Ministers, Kamerleden en ambassadeurs: allemaal huren ze bij Marieke kostuum voor Prinsjesdag

DEN HAAG - Het is een bekend beeld op Prinsjesdag: ministers, ambassadeurs en andere hoogwaardigheidsbekleders die keurig in jacquet zitten te luisteren naar de troonrede. Voorgelezen door de koning, ook in jacquet. Dit formele kostuum, in plat Haags ook wel 'pinguïnpak' genoemd, is de dresscode voor heren op de derde dinsdag van september.
Niet elke genodigde heeft een jacquet thuis in de kast hangen. Marieke Greve van Huijer Evening Dress in Den Haag weet er alles van. Zij verkoopt en verhuurt jacquets, kostuums en avondjurken. Afgelopen vrijdag is, zoals altijd op de vrijdag voor Prinsjesdag, een van de drukste dagen van het jaar.
'Ja, dan staan we echt met een volledige bezetting in de winkel', vertelt Marieke Greve. Op die dag worden de kostuums vooral opgehaald. Het echte werk heeft dan al plaatsgevonden in de weken ervoor: het opnemen van de maten zodat alle kostuums perfect op maat kunnen worden gemaakt.

Daar kan soms nog behoorlijk wat tijd in zitten. Zeker als mensen wat afwijkende maten hebben. Marieke heeft de maten van ministers en ambassadeurs in haar computer staan: 'Noem maar op en ik pak ze erbij.'
Niet iedere mannelijke genodigde draagt overigens een jacquet. Dat doen uitsluitend de leden van het kabinet en de buitenlandse ambassadeurs. De rest mag gewoon in een pak. Wie wel in jacquet moet verschijnen, zal de eerste keer even moeten wennen. Het is een klassiek kostuum, dus de broeken hebben een bandplooi. En de jasjes zijn wat langer aan de onderkant dan een gewoon colbert.
Overhemd wit en in de broek
De jacquet-drager krijgt ook te maken met allerlei etiquetteregeltjes. Uiteraard dient het overhemd wit te zijn en in de broek te zitten. Voor de mouwen gebruik je manchetknopen. Over het overhemd draag je een grijs vest. En let op: alle knoopjes moeten dicht. 'De meeste gestelde vraag is of het onderste knoopje open mag blijven', vertelt Marieke.
Haar antwoord is dan: 'Nee!' Als er vijf knopen op een vest zitten dan gaan ze allemaal dicht. Alleen als er een zesde op zit dan mag je die open laten. Dat is zo'n regel van vroeger.' Nog iets om rekening mee te houden: het dragen van een polshorloge bij een jacquet is uit den boze! Een zakhorloge mag wel.
'Het moet perfect zitten'
Na het vest komt nog de zilvergrijze das. En ook niet onbelangrijk: de schoenen. Die moeten zwart zijn en passen bij een jacquet. Het is allemaal te koop of te huur. Greve kan haar klanten van top tot teen aankleden als het moet. Bij een jacquet kun je ook een hoed dragen, hoewel dat op Prinsjesdag dan weer ongebruikelijk is. De regel schrijft namelijk voor dat je binnen geen hoed draagt en deze afgeeft bij de deur. Dat is bij de troonrede onhandig. Het dragen van hoeden is op de derde dinsdag van september dus voorbehouden aan de dames.
Het kostuum moet uiteraard helemaal perfect zitten: 'Je wil natuurlijk niet dat het er gehuurd of geleend uitziet. Maar alsof het standaard bij je in de kast hangt en je het zo hebt aangetrokken', legt Marieke uit.

Uiteraard wil de eigenares van Huijer Evening Dress niet verklappen welke bekende politici bij haar een kostuum komen huren. Een naam wil ze wel noemen: die van Mark Rutte. 'Ja, hij is echt een van onze trouwe klanten en dat heeft hij ook wel eens verteld op televisie', zegt Marieke. De belangrijkste man van Nederland heeft dus zelf geen jacquet, maar huurt hem. Over andere politici doet zij geen uitspraken.
Verslaggever Rogier van der Zanden van Omroep West ging ook een jacquet passen:
Marieke verhuurt pakken voor Prinsjesdag