Babbeltruc over gewonnen loterij kost 69-jarige man al zijn spaargeld

De verdachte die zich voordoet als dokter
De verdachte die zich voordoet als dokter © Politie
ZOETERMEER - Een 69-jarige man uit Zoetermeer is al zijn spaargeld, maar liefst 27.000 euro, kwijtgeraakt aan twee oplichters. Die hebben hem misleid met een verhaal over een gewonnen loterij. In ruil voor zijn spaargeld kon het slachtoffer de helft van het winnende lot overnemen en zo twee miljoen euro opstrijken. Een voorstel dat te mooi om waar te zijn lijkt, en dat is het ook.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 12 september. Meer zaken zijn hier te vinden.
Het slachtoffer heeft op dinsdagmiddag 30 mei geld opgenomen bij een geldautomaat aan de Quirinegang in Zoetermeer. Vlak daarna wordt hij aangesproken door een man, die hem in het Engels vertelt dat hij vier miljoen euro heeft gewonnen. Maar omdat hij terminaal ziek is, heeft hij niets aan de prijs.
Tijdens het gesprek komt er een tweede man bij staan, die zich voordoet als dokter. De Engelstalige man doet de twee een voorstel: als ze allebei 30.000 euro inleggen, krijgen ze het winnende lot en kunnen ze de opbrengst delen.
'Terminaal zieke' en 'dokter' lichten Zoetermeerder op - Team West
Ter controle wordt het lotnummer ingevoerd op internet en de loterij gebeld. De persoon aan de telefoon bevestigt dat de prijs inderdaad op dat nummer is gevallen. Hierdoor gelooft het slachtoffer het verhaal. Als de andere man vertrekt en even later met een tas vol geld terugkomt, besluit hij dat hij ook meedoet. Dat hij 'slechts' 27.000 euro heeft, maakt voor de man met het lot niet uit.
De drie rijden in de Toyota Corolla van één van de mannen naar het huis van de 69-jarige man om een kluissleutel op te halen, want hij bewaart zijn spaargeld bij De Nederlandse Kluis aan het Spaarneplein in Den Haag. Ook daar gaan ze heen, maar de vestiging blijkt dan al te zijn gesloten. Dus spreken de drie af om de volgende dag opnieuw te gaan.

Spaargeld opgehaald

Op woensdagochtend 31 mei haalt het slachtoffer de twee mannen op met zijn auto, op een afgesproken plek in Zoetermeer. Ze rijden weer naar De Nederlandse Kluis, waar hij het spaargeld ophaalt.
Eenmaal terug in de auto krijgt de man de vraag om een flesje water te halen voor de 'terminaal zieke' man, zodat die zijn medicijnen kan innemen. Dat doet het slachtoffer. Als hij vervolgens terugkomt bij zijn auto, zijn de twee mannen verdwenen. Net als de rugtas met daarin de duizenden euro's.

'Dokter' is gefilmd

Een van de verdachten is gefilmd terwijl hij achter het slachtoffer langsloopt bij de geldautomaat. Dat gaat om de man die zich voordoet als dokter. Hij is ongeveer 50 jaar oud, 1,65 meter lang en hij heeft een slank postuur. Hij draagt zwarte kleding, een zwarte zonnebril en een zwarte pet. Hij noemt zichzelf dokter Philhard en rijdt vermoedelijk in een zilvergrijze Toyota Corolla uit bouwjaar 2019.
De man die zich voordeed als terminaal zieke die de loterij had gewonnen, is een getinte man van ongeveer 50 jaar oud en 1,80 meter lang. Hij sprak Engels, heeft een fors postuur en droeg een opvallende witte blouse met kleine rode en gele bloemen erop.

Herkent u de verdachte?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem