Wijkagenten zoeken tips over moordzaak uit 1989: wie schoot Peter van den Berg dood?

Peter van der Berg
Peter van der Berg © Familie
DEN HAAG - Wie schoot in 1989 de 39-jarige Peter van den Berg in koelen bloede dood in zijn eigen auto, en waarom? Met die vragen gaan wijkagenten van politiebureau Overbosch in Den Haag zich de komende tijd bezig houden. Ze proberen tijdens hun werk in de wijk nieuwe informatie te verzamelen over de onopgeloste moordzaak, in de hoop dat het coldcaseteam daar verder mee aan de slag kan.
Dit is een zaak uit het opsporingsprogramma Team West van dinsdag 12 september. Meer zaken zijn hier te vinden.
Peter van den Berg wordt door nabestaanden omschreven als een easy going man. Hij was ijdel, hield van een geintje, maar was geen man die op de voorgrond trad. Hij zorgde voor zijn eigen zoontje en stiefzoon en hield het huis brandschoon. Verder dronk hij graag een biertje met vrienden in zijn stamkroeg De Condor, aan de 2e Louise de Colignystraat in Den Haag.
Op vrijdag 15 september 1989 is hij ook in het café. Rond 21.30 uur moet hij er vandoor, want zijn plicht als vader roept. Zijn zoontje van vier jaar logeert bij zijn zus en hij wil nog even wat kleding gaan brengen. Peter zegt zijn maten gedag en loopt naar zijn grijze Mercedes, die op de hoek van de Jacob Mosselstraat staat geparkeerd.
Het café in 1989
Het café in 1989 © Politie
Even verderop staat een kleine rode auto. Daar stapt een man uit, die recht op de Mercedes afloopt. Peter zit er net in en wil wegrijden, maar dan schiet de man gericht meerdere keren op hem. Vervolgens stapt de dader weer in zijn auto en rijdt weg richting de Juliana van Stolberglaan.
Peter is zwaargewond. Hij wordt meteen naar het ziekenhuis gebracht en overlijdt kort daarna, op 39-jarige leeftijd. De moord is een schok voor zijn omgeving.
De schutter is een man die in 1989 25 tot 40 jaar oud was. Hij heeft een normaal postuur en sluik halflang donker haar. Hij droeg een jack en sportschoenen. Er is op dat moment geen tweede persoon gezien, maar die kan er wel geweest zijn. Op basis van het signalement zijn er destijds twee personen aangehouden, maar er bleek onvoldoende bewijs dat zij iets met de zaak te maken hebben.
Wie en wat zit er achter de moord op Peter van den Berg? Die vraag wil de politie nog altijd beantwoorden. De wijkagenten van bureau Overbosch gaan nu, net als begin dit jaar in een andere moordzaak in de wijk, tijdens hun werk op zoek naar meer informatie over deze 34 jaar oude coldcasezaak.
Peter van den Berg in koelen bloede doodgeschoten in zijn auto - Team West
Vrienden en bekenden van Peter vertelden na zijn dood aan de politie dat hij er vermoeid uitzag, maar dat wijten ze aan de problemen die hij op dat moment thuis had. Hij lag in een vechtscheiding met de moeder van zijn vierjarige zoon en ging gebukt onder die situatie. Peter had de volledige voogdij over het kind en woonde samen met hem tijdelijk in Voorburg, in plaats van in zijn huis aan de Juliana van Stolberglaan.
De omgeving van Peter begreep niet dat iemand hem iets aan kon doen. Hij had, behalve de scheiding, voor zover bekend met niemand problemen en maakte geen ruzie met mensen. Men had niet het idee dat er iets anders aan de hand was, maar dat is uiteraard wel een mogelijkheid waar de politie rekening mee houdt.

Eerder een poging tot moord

Want twee weken voordat Peter daadwerkelijk werd doodgeschoten, is er ook al een poging gedaan hem te vermoorden. Toen is alleen zijn auto geraakt. Daarom is het goed mogelijk dat er naast de scheiding meer speelde wat ervoor zorgde dat Peter er zo vermoeid uitzag. Wellicht had hij een conflict met iemand, of had hij ergens anders problemen. Hij heeft daar voor zover bekend met niemand over gesproken.
De politie hoopt dat mensen die Peter kenden of destijds in de Condor kwamen of daar in de buurt woonden, daar nu met de politie over willen praten. Het was destijds een typische stamkroeg voor veel mensen. Maar ook de Haagse penoze kwam er over de vloer, mensen met een criminele achtergrond. Het is nu bijna 34 jaar geleden, dus er moeten nog mensen zijn die iets over de persoon Peter van den Berg en zijn contacten weten. Met die mensen komt de politie graag in contact.
'Het zou toch fantastisch zijn als deze zaak alsnog opgelost zou kunnen worden', zegt Arjan van der Niet van het Haagse coldcaseteam. 'Het is voor de nabestaanden van Peter een kwelling om zoveel jaar met ontzettend veel vragen rond te lopen.' Agente Thessa van bureau Overbosch vult aan: 'Ook al is het zo lang geleden, te laat is het nooit. Onze deur staat altijd open voor informatie.'

Weet u meer?

Bel de opsporingstiplijn: 0800-6070
Bel Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000
Bel het Team Criminele Inlichtingen: 088-9645044
Of vul een digitaal tipformulier in op de site van de politie of Meld Misdaad Anoniem