Klimaatdemonstratie: A12 voor vijfde dag op rij geblokkeerd door actievoerders

Langs de A12 staan mensen die de A12-blokkade steunen
Langs de A12 staan mensen die de A12-blokkade steunen © ANP
DEN HAAG - Actievoerders van Extinction Rebellion hebben woensdag voor de vijfde dag op rij de A12 bezet. Rond 14.00 uur waren alle demonstranten van de weg af en werd de A12 weer vrijgegeven. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

15.15 uur: Ruim 300 mensen aangehouden

Bij de A12-blokkade zijn woensdag ruim driehonderd mensen aangehouden. Dat meldt de politie. Al deze mensen zijn vlak daarna weer vrijgelaten.

14.00 uur: A12 weer vrij na demonstratie

De blokkade van de klimaatdemonstranten is opgeheven. De A12 is weer vrij voor verkeer.

13.40 uur: Laatste demonstranten van de weg af

De laatste actievoerders worden van de weg afgehaald en in de bus gezet. Ze worden naar het ADO-stadion gebracht.

12.55 uur: Wachten op nieuwe bussen

Tientallen actievoerders zitten nog op de A12. Ze zijn omsingeld door agenten. De politie wacht op nieuwe bussen om de demonstranten af te voeren. Ondertussen wordt er gedanst en gezongen door de actievoerders.

12.35 uur: Politie zet brancards in

De eerste bus met demonstranten is vol. De politie gebruikt brancards om demonstranten van de snelweg te halen.

12.20 uur: Politie begint met aanhouden

De politie is even voor 12.30 uur begonnen met het aanhouden van de demonstranten. De actievoerders zitten in twee groepen op de snelweg. De eerste groep wordt aangehouden en in een bus gezet.
De groep die de weg blokkeert bestaat volgens een verslaggever van Omroep West uit zo'n 200 tot 300 demonstranten. Ook staan er zo'n 150 sympathisanten langs de A12.

12.00 uur: Demonstranten blokkeren snelweg

Een groep demonstranten is even na 12.00 uur de A12 opgelopen en heeft de weg geblokkeerd. De politie heeft de groep gelijk ingesloten. Volgens een verslaggever van Omroep West is er ook een groep demonstranten op het kruispunt met de Zuid Hollandlaan gaan zitten. Er komt nog wel verkeer Den Haag in, maar Den Haag uit gaat niet.

11.45 uur: Demonstranten aan rand Malieveld

Aan de rand van het Malieveld staat een groep demonstranten. Volgens een verslaggever van Omroep West gaat het om enkele tientallen klimaatactivisten, maximaal vijftig.
Agenten staan klaar bij de A12
Agenten staan klaar bij de A12 © John van der Tol

10.00 uur: Wordt A12 rond middaguur opnieuw bezet?

Omstreeks 12.00 uur is Extinction Rebellion van plan om de Utrechtsebaan (A12) wederom te blokkeren. Dat zou betekenen dat de snelweg in Den Haag voor de vijfde dag op rij wordt bezet en dus ontoegankelijk is voor weggebruikers.
Hieronder lees en kijk je terug hoe de demonstratie van gisteren verlopen is: