Lokale politici Partij voor de Dieren vierkant achter Esther Ouwehand: 'Positie bestuur onhoudbaar'

Esther Ouwehand | Foto ANP
Esther Ouwehand | Foto ANP
DEN HAAG - Bijna 200 lokale politici van de Partij voor de Dieren (PvdD) willen dat het partijbestuur opstapt vanwege de clash met partijleider Esther Ouwehand. Dat blijkt uit een geanonimiseerde brief, waarover de NOS eerder berichtte. 'Er zijn stappen nodig om de partij te professionaliseren, maar het bestuur was niet bereid te veranderen', zegt Robert Barker van de PvdD in Den Haag. Ook in de woonplaats van Ouwehand, Leiden, staat de Partij voor de Dieren vierkant achter haar.
'De hele Leidse fractie is er kapot van. Ik vind het verschrikkelijk dat een intern conflict zo is ontspoord. Binnen de PvdD Leiden zien we geen van allen een toekomst met dit bestuur en wel een toekomst met Esther', zegt fractievoorzitter Martine van Schaik tegen Sleutelstad.
Het partijbestuur meldde afgelopen weekend dat Ouwehand niet opnieuw lijsttrekker zal worden vanwege 'signalen en informatie' over mogelijke integriteitsschendingen door haar. Ouwehand bleek de dag ervoor een zeer kritische brief naar het bestuur te hebben gestuurd, waarin zij het bestuur verweet de professionalisering en democratisering van de partij in de weg te zitten. Die brief is volgens haar dan ook de reden dat het bestuur haar nu niet meer wil als lijsttrekker.
De 200 briefondertekenaars herkennen het beeld dat Ouwehand van de partij schetst. 'Velen van ons herkennen haar kritiek.' Een groot aantal van hen heeft voor de zomer over dezelfde punten een brandbrief naar het bestuur gestuurd, schrijven zij.
Een interne oplossing is volgens hen onmogelijk gemaakt door het partijbestuur, 'toen het ervoor koos om in verkiezingstijd media te betrekken bij nog niet onderzochte signalen over integriteitsschendingen'. Zij hebben dan ook geen vertrouwen meer in het partijbestuur en roepen de bestuurders op af te treden voor het congres van zondag 24 september.

Geen vertrouwen meer in bestuur

Een van de opstellers van de brief is Robert Barker, fractievoorzitter in de gemeenteraad van Den Haag. Hij zegt dat partijleden al langer klaagden bij het bestuur. 'In plaats van veranderen, kozen ze ervoor beschuldigingen over de partijleider in het publieke domein te gooien. Daardoor is hun positie onhoudbaar geworden.'
Volgens Barker is de brief in korte tijd opgesteld en met een kleine groep mensen gedeeld. 'Nagenoeg alle afdelingsvoorzitters en bijna alle regionale en lokale partijleiders hebben deze brief ondertekend. Maar ook alle leden die ik spreek hebben geen vertrouwen meer in het bestuur.'
Robert Barker - Partij voor de Dieren
Robert Barker - Partij voor de Dieren © Gemeente Den Haag
Barker heeft nog niets heeft van het partijbestuur gehoord en weet ook niet of er een reactie komt. 'Ik heb de afgelopen dagen meermaals geprobeerd te bellen, maar de telefoon wordt nooit opgepakt.'

In 2010 ook al akkefietje

Ook partijlid Dick de Vos, die de Partij voor de Dieren de Leidse gemeenteraad in loodste, spreekt onverkort zijn steun uit voor Ouwehand. 'Als je het hebt over integriteit, dan vind ik Ouwehand de meest integere politicus die ik ken. Ze is de juiste persoon op de juiste plaats nu als partijleider.'
Volgens De Vos was er in 2010 ook al een akkefietje tussen Ouwehand en het partijbestuur. 'Toen zette het bestuur van de Ouwehand opeens niet op de kandidatenlijst.' Er werd toen een actie gestart om Ouwehand alsnog op plek 2 te krijgen, achter toenmalig partijleider Marianne Thieme.
Dick de Vos wist de Partij voor de Dieren in de Leidse gemeenteraad te krijgen
Dick de Vos wist de Partij voor de Dieren in de Leidse gemeenteraad te krijgen © Sleutelstad
'Op het partijcongres werd toen een amendement van die strekking met een ruime meerderheid aangenomen. En nu maakt het bestuur dezelfde fout', zegt De Vos. 'Dus gaan we ook het amendement opnieuw indienen, maar dan om Esther op plek één te krijgen.'

'Hartverwarmende berichten'

De Leidse Van Schaik is vol vertrouwen dat het congres volgende week zondag het vertrouwen in Ouwehand zal uitspreken. Dan moeten de leden stemmen over de nieuwe kandidatenlijst van de partij.
Ouwehand zelf is ook niet bij de pakken neer gaan zitten. 'Dank voor al jullie hartverwarmende berichten. We gaan hier sterker uitkomen', liet Ouwehand eerder op social media weten.

Tweede Kamerfractie verdeeld

De zeskoppige Tweede Kamerfractie van de partij is verdeeld als het gaat om het conflict tussen partijleider Esther Ouwehand en het bestuur. Volgens oud-raadslid Christine Teunissen zit 'iedereen er net anders in'. 'Dat hebben ze ook net kenbaar gemaakt', zegt Teunissen, zelf een vertrouweling van Ouwehand, na een overleg met enkele leden van de fractie.
Op 24 september zal op het partijcongres blijken hoe het verder moet met de partij, en wie er partijleider wordt en of het bestuur aanblijft.