Quote 500-bende slaat weer toe en steelt horloges, gereedschap en televisie

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
NOORDWIJKERHOUT - Drie oud-leden van de zogenoemde 'Quote 500-bende' zouden in 2018 opnieuw hebben toegeslagen, ditmaal voorzien op villa's in Noordwijkerhout, het Gelderse Wijchen en Beekbergen. Tegen Rocky L. en zijn vriend Bobby van den B. werden dinsdag bij de Haagse rechtbank celstraffen tot 8,5 maand geëist. Ook Terence L. is volgens de aanklager schuldig bevonden, maar krijgt geen straf opgelegd.
In februari 2018 zouden Rocky L. (40) en Bobby van den B. (31) een doos met horloges hebben gestolen uit een villa van een rubberfabrikant in Beekbergen. Het huis stond destijds te koop voor bijna 3 miljoen euro. De twee zouden een tegel door de ruit van de slaapkamer hebben gegooid, de doos hebben gepakt en zijn vertrokken. Nog geen minuut waren ze binnen.
De auto van Rocky L. stond ten tijde van de inbraak in de buurt van de Gelderse villa. Dat weet de politie, omdat ze een gps-tracker onder zijn voertuig had geplaatst. Ook zouden agenten het duo hebben herkend op camerabeelden. Beiden wilden geen antwoord geven waarom ze daar waren.

'Daar weet ik niks meer van'

Een maand eerder zouden de broers Rocky L. en Terence L. hebben geprobeerd hun slag te slaan bij een huis van een bloemenexporteur in Noordwijkerhout en bij een villa van een vleeshandelaar in Wijchen. Bij beide woningen werden op het raamkozijn braaksporen gevonden, maar de inbrekers waren niet binnen geweest. Ook hier werd een auto van de broers gezien waar een tracker onder zat. 'Daar weet ik niks meer van', zei Rocky L. die de rechters erop wees dat het ruim vijf jaar geleden was. Terence L. (44) ontkende iets met de inbraak te maken te hebben.
Naast de woninginbraken worden Terence L. en Van den B. ook verdacht van het stelen van gereedschap uit een bestelbusjes in Den Haag en Ridderkerk. De spullen werden later gevonden in een garagebox die op naam van L. stond. Beiden wilden daar niets over vertellen.

Tienduizenden euro's

Daarnaast zou L. een televisie uit een busje hebben gestolen in Zoetermeer. Die televisie werd later bij hem thuis gevonden. Maar de verdachte wist niet meer hoe die daar kwam. Tegen hem werden dinsdag zes maanden celstraf geëist. Van den B. kreeg een eis 8,5 maand gevangenisstraf.
De broers L. vormden tussen 2010 en 2012 het hart van de beruchte 'Quote 500-bende'. Zij braken in bij rijke Nederlanders en zochten hun slachtoffers uit aan de hand van de lijst uit het tijdschrift Quote. Ze braken onder meer in bij oud-minister Herman Heinsbroek en bij Frits van Eerd, destijds eigenaar van de Jumbo-supermarkten. Ook Van den B. hoorde bij de inbrekersbende uit de Haagse Spoorwijk. De bende wist dure horloges en tienduizenden euro’s buit te maken.

Focus op villa's

Naast de broers L. en Van Den B. stond ook de 37-jarige Nabil H. uit Den Haag dinsdag terecht voor een woninginbraak in Zwolle in 2016 en voor een inbraak in het Brabantse Beek en Donk in 2017. Hij maakte geen deel uit van de Quoto 500-bende en was niet bij de zitting aanwezig. Tegen hem werden dertig dagen celstraf geëist. Hij zou de inbraken samen met Van den B. hebben gepleegd. Maar die wilde daar niks over zeggen.
'We kennen de broers en Van den B. uit het verleden. In die tijd kon je ze professionele inbrekers noemen', vertelde de aanklager. 'Ook nu hadden ze weer de focus op kapitale villa’s door het hele land. Daarvoor hebben ze duizenden kilometers afgelegd. Dat weten we dankzij de trackers.'

'Zaak had eerder moeten komen'

Omdat de inbraken waarvoor de verdachten nu terechtstaan jaren geleden zijn gepleegd, eiste de aanklager celstraffen tegen Rocky L., Van den B. en H. die gelijk waren aan hun voorarrest. Daarom zouden ze niet terug de gevangenis in hoeven. Als het aan de aanklager ligt is Terence L. wel schuldig, maar krijgt hij geen straf opgelegd.
'De zaak had veel eerder op zitting moeten komen. Dat is vanwege de capaciteit van het OM niet gelukt en daar zijn deze gevolgen aan verbonden.' De rechter doet op 27 september uitspraak.