Koos kon 40 jaar niet goed lezen en schrijven, maar bracht daar verandering in: 'Ben nu een blij ei'

Koos Vervoort met zijn boek vóór het Glazen Radiohuis
Koos Vervoort met zijn boek vóór het Glazen Radiohuis © Omroep West
DEN HAAG - Niet goed kunnen lezen of schrijven, het is een veelvoorkomend probleem voor veel mensen in de Haagse wijk Laak. De helft van de mensen daar is laaggeletterd. Iemand die zelf heeft ervaren hoe lastig dat kan zijn, is Koos Vervoort. De 64-jarige Hagenaar leerde pas op zijn 43ste goed lezen en schrijven, nadat zijn vrouw hem voor het blok zette. Om aandacht te vragen voor laaggeletterdheid staat er deze week een glazen huis in de wijk.
'Of je gaat het nu goed leren óf ik pak mijn koffers', zo zette zijn echtgenote hem ruim 20 jaar geleden voor het blok. Tot die tijd verzon hij altijd smoesjes als hij iets moest doen wat met lezen en schrijven te maken had.
'Als ik een formulier moest invullen, werd ik kwaad of zei ik dat ik te moe was', vertelt hij over de periode dat hij er met allerlei smoesjes mee weg kwam dat hij er eigenlijk niets van begreep.
Koos is gaan studeren en sindsdien gaat er een wereld voor hem open. Zo gaat hij toneelspelen, noten leren lezen en zingen:
Koos rommelt vóór het Glazen Radiohuis in zijn rugtas om er een boek uit te vissen. Trots laat hij het zien. 'Koos, van laaggeletterde tot schrijven', staat er op de blauwe kaft.
Het is een boek dat Koos zelf schreef over zijn ruim 40 jaar als laaggeletterde. 'Ik ben ontzettend gelukkig, ik kan het nauwelijks geloven,' zegt hij glunderend. 'Dit had ik in mijn stoutste dromen niet gedacht', zegt hij over het boek dat in 2019 uitkwam.

'Gewoon dom'

Koos begreep bepaalde termen niet of had hij moeite om cijfers te begrijpen. Als de dokter bijvoorbeeld vroeg om nuchter naar een afspraak te komen, dacht hij dat je alleen geen alcohol mocht drinken, maar hij wist niet dat het om niet eten en drinken ging. Dat bracht veel stress met zich mee en er komt ook veel schaamte bij kijken.
'Schaamte wordt je aangeleerd, dat komt niet vanzelf en daar word je op afgerekend', vertelt Koos. 'Vroeger werd er niet over laaggeletterdheid gesproken, dan was je gewoon dom', zo vervolgt hij. 'En sommige mensen denken daar nog zo over.'

Actie voor aandacht

Vaak wordt niet verwacht dat in een land als Nederland veel mensen hiermee worstelen. Om hier aandacht voor te vragen is deze week een Glazen Radiohuis neergestreken op het Jonckbloetplein.
Met de actie hopen de initiatiefnemers - Stichting Cineac Den Haag en Stichting Lezen en Schrijven - meer bekendheid te geven aan het probleem en laaggeletterdheid onder de aandacht te brengen.

Nieuw leven als blij ei

Taalvrijwilligers helpen mensen die langslopen en vragen hebben over laaggeletterdheid. Van buiten kunnen voorbijgangers zien en horen wat er binnen gebeurt.
Tot en met 15 september staat het Glazen Radiohuis op het Jonckbloetplein in Den Haag. Koos kan het iedereen aanraden om hulp in te schakelen. 'Ik heb gewoon een heel ander leven en ben echt een blij ei.'