Vrachtwagens en bestelbussen op benzine en diesel mogen Alphen niet meer in

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ALPHEN AAN DEN RIJN - Vrachtwagens die schadelijke stoffen uitstoten, mogen in de toekomst Alphen aan den Rijn niet meer in. Vanaf 1 juli 2026 mogen alleen nog bestelbussen of vrachtwagens die op elektriciteit of waterstof rijden de stad in. Dat geldt niet voor particuliere voertuigen.
Het overgrote deel van Alphen (alleen de woonwijk Oudshoorn en de industrieterreinen doen niet mee) wordt dus een zogenoemde zero-emissiezone. 'Dat zorgt voor minder CO2-uitstoot', verklaart het college. 'Dat is goed voor het klimaat en betere luchtkwaliteit.'
Het verbod geldt alleen voor zakelijke bestelbussen en vrachtwagens. Denk daarbij aan pakketbezorgers, transportbedrijven of aan leveranciers voor horeca of bedrijven. Ondernemers kunnen gratis advies krijgen van een expert van de gemeente, om te kijken hoe ze het alsnog logistiek kunnen regelen.

Officieel stemmen

Op 16 juni 2022 besloot de gemeenteraad om te starten met de voorbereidingen voor de zero-emissiezone. Op 1 juli 2026 moet de zero-emissiezone een feit zijn.
Het deel van Alphen waar geen vieze vrachtwagens meer mogen komen
Het deel van Alphen waar geen vieze vrachtwagens meer mogen komen © Studio Alphen