Hulp aan Marokko: gemeenten geven euro per inwoner

Hulp na de aardbeving in Marokko.
Hulp na de aardbeving in Marokko. © ANP
REGIO - Alphen aan den Rijn, Den Haag en Leiden geven geld om Marokko te helpen. De gemeenten doneren één euro per inwoner aan de slachtoffers van de aardbeving. In totaal gaat het om een bedrag van 807.500 euro.
'Met verslagenheid hebben we kennisgenomen van de gebeurtenissen in Marokko', zo geeft burgemeester Jan van Zanen van Den Haag in een persbericht het gevoel van de gemeente weer. 'Afgelopen weekend hebben we ons medeleven overgebracht aan de Marokkaanse gemeenschap. Waar mogelijk proberen we ondersteuning te bieden aan de getroffenen in het aardbevingsgebied.'
Het college van B&W heeft daarom besloten om 1 euro per bewoner te doneren. Dat komt dan uit op een bedrag van 564.500 euro. 'Daarnaast zien we diverse initiatieven vanuit de bewoners van Den Haag, die we uiteraard van harte ondersteunen', sluit de gemeente af.

Ook Alphen en Leiden doneren

Ook de gemeente Alphen aan den Rijn geeft geld aan de slachtoffers van de aardbeving. En ook hier gaat het om een euro per inwoner. 'Afgerond komt het bedrag uit op 115.000 euro', laat een woordvoerder weten. De gemeente betuigt in een persbericht haar medeleven en probeert door de donatie een steun te zijn: 'Wij beseffen ons goed dat er in onze gemeente veel inwoners zijn die in onzekerheid leven over de situatie van hun naasten in Marokko.'
Leiden spreekt van een 'uitzonderlijke situatie' en doneert 128.000 euro, omdat 'de Marokkaanse gemeenschap een geworteld onderdeel uitmaakt van de Leidse samenleving'.