Megaproject stadsverwarming onzeker na opstappen leverancier

DELFT - Het stadsverwarmingsproject van Delft is in de problemen gekomen doordat de warmteleverancier is opgestapt. De gemeente Delft wil 10.000 woningen gaan verwarmen met warm water dat wordt opgepompt uit de grond. Het enorme project loopt nu vertraging op en zou daarom zelfs helemaal uiteen kunnen vallen.
Het is zo spannend omdat het hele project een wankel evenwicht is tussen veel partijen, die allemaal nodig zijn om de stadsverwarming van de grond te krijgen. Valt er één weg, dan kan zomaar alles als een kaartenhuis in elkaar storten, zo omschrijft de gemeente de huidige situatie in een brief.
Het plan is om aardwarmte op te halen van kilometers onder de grond met een enorme boor op het terrein van de TU Delft. In een grote verwarmingscentrale moet dat water warmer worden gemaakt om woningen goed te kunnen verwarmen, waarna het in 2025 via kilometers lange leidingen naar 10.000 woningen in de wijken Buitenhof en Voorhof moet.
Drie megaprojecten ineen
Het zijn drie megaprojecten die precies op tijd moeten worden uitgevoerd. Als er één uitvalt, komt de financiering van de andere twee niet meer rond, schrijft de gemeente. Ook worden er dan geen vergunningen gegeven.
De bouw van de warmtecentrale is nu in de problemen gekomen vanwege het wegvallen van de warmteleverancier. Leverancier Equans was daar onder andere verantwoordelijk voor, maar heeft het contract verscheurd. De lokale Omroep Delft schrijft dat de leverancier uit het project is gestapt omdat het eind 2022 is overgenomen door een Belgisch bedrijf dat niets te maken wil hebben met het beheer van stadsverwarming.
Spoed bij gemeente
Equans heeft het contract begin dit jaar al opgezegd, sindsdien is de gemeente Delft met spoed op zoek naar een nieuwe warmteleverancier. De gemeente zegt het nieuws nu pas naar buiten te brengen om de onderhandelingspositie sterk te houden. Dat Equans is gestopt, levert in ieder geval vertraging op. Of de vertraging het gehele project ten val brengt, is nog onzeker.
Terwijl de toekomst van het project nog niet vaststaat, is afgelopen juni al wel begonnen met boren naar de aardwarmte. Dit gebeurt door een groep partijen bij elkaar, bestaande uit de TU Delft, Energie Beheer Nederland, Shell en Aardyn. Na kilometers boren is de aardwarmte eind augustus bereikt.

Of het megaproject het haalt, hangt af van of er snel een nieuwe warmteleverancier kan worden gevonden. De gemeente zegt dat daarover inmiddels een gesprek loopt met leverancier InWarmte.
De komende maanden wordt onderzocht of het bedrijf in staat is de stadsverwarming te leveren en wat het gaat kosten. Uiterlijk komende november wordt de knoop doorgehakt, waarbij alle partijen inclusief de vier woningcorporaties van Delft akkoord moeten gaan.
Delft heeft ook nog een ander stadsverwarmingsproject lopen: Warmtelinq. Restwarmte vanuit de Rotterdamse haven loopt daarbij via Delft naar Den Haag. Op dit moment worden deze leidingen geplaatst door de regio. De gemeente zegt dit project te zien als back-up voor stadsverwarming en zet vol in op het gebruik van de aardwarmte.