Sven 'per ongeluk' naar wereldkampioenschap: 'Had al vijf jaar geen toernooi gespeeld'

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
ZOETERWOUDE - Bijna een half jaar na een toernooi erachter komen dat je naar het wereldkampioenschap mag. En dat terwijl je niet eens prof bent. Sven Winkel uit Zoeterwoude kan erover meepraten. De amateurdammer deed eind vorig jaar voor de lol mee aan het open Europees kampioenschap dammen in België en mag zich binnenkort meten met de wereldtop. 'Ik had al vijf jaar geen toernooi gespeeld.'
Hoe je het wendt of keert, Sven Winkel uit Zoeterwoude is een amateur in de damsport. Al jaren lid van damvereniging Damlust in Gouda, maar tot de top kun je hem zeker niet rekenen. Met dat gegeven deed hij in het najaar van 2022 mee aan het Europees kampioenschap in het Vlaamse Kortrijk.
Weliswaar speelt de 41-jarige dammer al sinds zijn achtste, maar verder dan een vierde plek op het Nederlands kampioenschap van 2009 kwam het nooit. Zijn deelname aan het EK resulteerde plotseling in plek acht en sindsdien mag hij zich zowaar grootmeester noemen. Dan te bedenken dat zijn laatste toernooi vijf jaar geleden was.
Waarom Sven ineens mee mag doen aan het WK? Dat komt doordat Rusland in eerste instantie onder neutrale vlag zou meedoen, maar dat ziet de dambond toch niet zitten. De achtste plek op het EK is daarom voldoende voor een plek op het WK voor de Zoeterwoudenaar. Dat werd hem bijna een half jaar na het EK medegedeeld.
Aangezien de inwoner van Zoeterwoude geen prof is, krijgt hij voor het WK minimale ondersteuning vanuit de Nederlandse dambond. 'Ik heb tien uur mogen trainen met de bondstrainer. De vier anderen zijn onderdeel van Team NL en worden wel financieel bijgestaan.' In het dagelijks leven is de dammer in opleiding tot klinisch neuropsycholoog.
Curaçao ligt niet naast de deur, dus voor de vliegtrip en het verblijf op het eiland is een smak geld nodig. 'Daar hebben mijn broer en een vriend eerder een crowdfundingsactie voor gestart, zodat ik een deel van de trainingen en de reis kan betalen', vertelt hij in het radioprogramma Menno in de Middag van Omroep West.
Het wereldkampioenschap dammen wordt gespeeld van 28 september tot en met 13 oktober op Curaçao. Team NL bestaat uit Jan Groenendijk, Martijn van IJzendoorn (uit Wateringen), Wouter Sipma en Jitse Slump. Het toernooi heeft twintig deelnemers. Iedereen speelt een keer tegen elkaar, dus er zijn in totaal negentien rondes. Sven Winkel is geen professional en dus geen onderdeel van Team NL.
Smaakt deelname aan het wereldkampioenschap naar meer? 'Nee', zegt de dammer resoluut op Radio West. 'Ik wil geen prof worden. Dat vraagt financieel veel van je. Het trainen nu vind ik leuk en daar blijft het bij. Toen ik 29 jaar was, ben ik gestopt met serieus dammen. Mijn doelstelling lag al lang niet meer bij kampioenschappen.'

Een groot avontuur

De dammer omschrijft 'zijn gevoel voor het spel' en 'welke zetten goed zijn' als zijn kwaliteiten. Of zijn achtergrond als psycholoog daarbij helpt? 'Dat weet ik niet. De meeste dammers zijn vooral technisch op het spel gericht. Misschien dat ik wat meer aandacht schenk aan de randzaken.'
Het wereldkampioenschap op Curaçao, waarvoor zijn gezin, broer en een vriend overvliegen, moet vooral een groot avontuur worden. 'Ik ben een van de vijf niet-profs op het toernooi en heb dus ook niet nagedacht over een klassering.'