Rector weg na massale kritiek op nieuw schoolplan

Een vol schoolplein, eerder dit jaar
Een vol schoolplein, eerder dit jaar © ANP
ZOETERMEER - De rector van het Picasso Lyceum in Zoetermeer doet een stap opzij vanwege de ophef over een nieuw schoolplan. Leerlingen zouden nog maar dertig minuten les per vak per week krijgen, ook voor de examenvakken. Het plan stuitte op veel verzet bij ouders en leerlingen. 'De rector heeft aangegeven een stap opzij te zetten', meldt de school woensdag.
Het plan zorgde wekenlang voor onrust. Dat bleek wel tijdens een emotionele ouderavond vorige week. 'Kinderen komen soms huilend thuis omdat ze het niet meer zien zitten', vertelden ouders die massaal vreesden dat hun kind langer over de opleiding zal doen.
De kritiek bereikte ook de Tweede Kamer, want VVD-Kamerlid Simone Richardson kondigde aan Kamervragen te gaan stellen. Volgens de VVD'er zet de school de kwaliteit van het onderwijs onder druk met het nieuwe plan.

'Rust en vertrouwen terugkeren'

In een verklaring steekt de school hand in eigen boezem na weken van kritische signalen: 'Leerlingen krijgen niet het onderwijs dat de school voor ogen heeft gehad. Deze signalen neemt het Picasso Lyceum uiterst serieus en zijn aanleiding geweest om bij te sturen.'
Het schoolbestuur wil dat de leerlingen 'goed onderwijs krijgen en dat de rust en het vertrouwen terugkeren'. Op basis van de ouderavond en de gesprekken met medewerkers is besloten dat de rector een stap opzij zet. 'Dit is in goed overleg gegaan', schrijft het schoolbestuur. 'Ze heeft de conclusie getrokken dat de school op dit moment iets anders nodig heeft dan zij kan bieden.'

Toekomst omstreden plan onduidelijk

In de tussentijd komt er een interim-rector. Wat dit alles betekent voor het omstreden schoolplan, is nog niet duidelijk. 'De schoolleiding gaat op zo korte termijn de urgentste problemen oplossen. Ook wordt voor de langere termijn een plan van aanpak gemaakt.' De school staat daarbij in contact met de Inspectie van het Onderwijs.
Volgende week zijn er opnieuw gesprekken op school met ouders en leerlingen. Daarin hoopt het schoolbestuur de knelpunten weg te nemen.