Klimaatdemonstranten blokkeren A12 opnieuw en lijmen zich vast

Demonstranten vastgelijmd op A12
Demonstranten vastgelijmd op A12 © Regio15
DEN HAAG - Voor de zesde dag op rij hebben klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de Utrechtsebaan (A12) bij Den Haag geblokkeerd. Volg dit liveblog voor het verloop van de actie.

16.25 uur: 170 demonstranten aangehouden

De politie heeft donderdag 170 demonstranten aangehouden die de Utrechtsebaan (A12) bij Den Haag blokkeerden. Dat zegt een woordvoerder van de politie. Er zit nog één demonstrant vast. Hij wordt verdacht van het mishandelen van een agent.
Extinction Rebellion (XR) heeft aangekondigd dagelijks te demonstreren op de snelweg langs het Malieveld. Net zo lang tot de overheid stopt het verstrekken van subsidies voor fossiele brandstoffen.

14.45 uur: Bruidsfoto bij ADO

Het gearresteerde bruidspaar Herman en Esther is bij het ADO-stadion in Den Haag vrijgelaten. Daar gingen de tortelduifjes, die vorige week zijn getrouwd, met elkaar op de foto.
Bruidspaar bij ADO vrijgelaten
Bruidspaar bij ADO vrijgelaten © ANP

14.05 uur: Utrechtsebaan (A12) weer open

Ongeveer anderhalf uur nadat de Utrechtsebaan (A12) werd bezet door klimaatdemonstranten, is de weg weer vrijgegeven.

13.55 uur: Alle demonstranten aangehouden

Onze verslaggever meldt dat alle demonstranten op de A12 zijn aangehouden. Zeker een actievoerder is door agenten in de boeien geslagen. Waar deze persoon van verdacht wordt is niet duidelijk. De Utrechtsebaan is nog niet vrijgegeven. Eerst wordt de boel schoongemaakt.

13.45 uur: Eerste bussen vertrekken, bruidspaar ook mee

De tweede bus vol arrestanten is vertrokken naar het ADO-stadion. De afgelopen dagen werden aangehouden demonstranten daar zonder proces-verbaal vrijgelaten. Of dat nu ook zo gaat, is niet duidelijk. Het bruidspaar dat zich donderdagochtend bij de actievoerders voegde, is ook aangehouden en op de bus gezet.

13.35 uur: Demonstranten vastgelijmd

Sommige demonstranten hebben zich met een vloeibare substantie vastgelijmd aan het wegdek. Agenten proberen vastgelijmde handen met cola los te weken.

13.20 uur: Actievoerders aangehouden

Na een aantal waarschuwingen is de politie op de A12 overgegaan tot het arresteren van klimaatdemonstranten. Sommigen worden op karretjes gelegd en naar gereedstaande bussen gereden. 'You are not alone', klinkt het vanuit de menigte langs de Utrechtsebaan (A12).

13.08 uur: Politie treft voorbereidingen voor arrestaties

Agenten zetten brancards op wielen in elkaar. Daarmee kun je arrestanten wegbrengen die niet kunnen of willen meewerken. Onze verslaggever omschrijft de sfeer als 'stilte voor de storm'. De eerste bussen om aangehouden demonstranten te vervoeren zijn gearriveerd.
Brancards op wielen
Brancards op wielen © Omroep West

13.05 uur: Zo begon de snelwegblokkade

Rond 12.35 uur begon de bezetting van de Utrechtsebaan (A12). Er wordt voor de zesde dag op rij gedemonstreerd door actievoerders van Extinction Rebellion.
Zo begon de zesde snelwegblokkade op rij

13.00 uur: 'Er kan geweld worden gebruikt'

Politieagenten hebben de demonstranten van Extinction Rebellion nu twee keer gewaarschuwd. Zij moeten de snelweg verlaten. 'Er kan geweld worden gebruikt', klinkt er vanuit de politie.

12.58 uur: Wat is nu afgesloten en wat niet?

Je kunt op dit moment niet vanuit Den Haag de Utrechtsebaan (A12) oprijden. Demonstranten hebben dit stuk snelweg geblokkeerd. Het kruispunt bij het Malieveld, die de A12 verbindt met de N44 is weer open. Betogers zaten ook op die plek enige tijd op het asfalt waardoor het verkeer vanaf de A12 niet Den Haag in kon rijden.

12.55 uur: Weg vrij voor rit naar ziekenhuis

Een automobilist die met zijn vrouw onderweg was naar het ziekenhuis, is door demonstranten doorgelaten. Hij stond in de file voor het kruispunt bij de Benoordenhoutseweg.

12.45 uur: Demonstreren mag elders

De gemeente Den Haag herhaalt op X, het voormalige Twitter, dat het blokkeren van de Utrechtsebaan (A12) niet is toegestaan. Zij verwijst actievoerders naar het Lange Voorhout. Het Malieveld is nu niet beschikbaar vanwege de (afbouw) van de Tong Tong Fair.

12.38 uur: Snelweg geblokkeerd

De groep klimaatdemonstranten langs de Utrechtsebaan heeft zojuist de snelweg de 'stad uit' geblokkeerd. Je kunt nog wel de 'stad in' rijden.
Utrechtsebaan opnieuw geblokkeerd
Utrechtsebaan opnieuw geblokkeerd © Omroep West

12.35 uur: Meeste demonstranten wachten af

De grootste groep demonstranten onder de bomen langs de Utrechtsebaan wacht nog steeds.

12.25 uur: Demonstranten blokkeren kruispunt

Vanaf de Benoordenhoutseweg (N44) heeft een tweede groep demonstranten het kruispunt met de Zuid Hollandlaan bezet. Het kruispunt bij de Utrechtsebaan de 'stad in' is afgesloten. Dat betekent dat je vanaf de A12 niet Den Haag in kunt rijden. Onze verslaggever schat dat er zo'n honderd demonstranten op de weg zitten. Je kunt vanaf de A12 nog wel richting Wassenaar.
Actievoerders blokkeren Benoordenhoutseweg (N44)
Actievoerders blokkeren Benoordenhoutseweg (N44) © Omroep West

12.15 uur: Snelweg nog open

In tegenstelling tot de afgelopen dagen, is de snelwegblokkade nog niet begonnen. Sinds zaterdag is de snelweg steevast voor of op 12.00 uur geblokkeerd, maar dat is nu niet zo. Verkeer kan de stad in en de stad uit rijden. Er wordt geluncht langs de Utrechtsebaan.

11.55 uur: Daar komt de bruid

Een bruidspaar heeft zich tussen de actievoerders gemengd. De man en vrouw zijn vorige week getrouwd en willen straks de A12 op 'om hun kinderen een toekomst te geven'.
Bruidspaar tussen de actievoerders
Bruidspaar tussen de actievoerders © Omroep West

11.50 uur: Aftellen tot...

Steeds meer actievoerders verzamelen zich tussen het groen langs de Utrechtsebaan (A12). Politieagenten houden toezicht.

11.40 uur: 'Stad uit' weer open

De afsluiting van de Utrechtsebaan (A12) richting de A4 was van korte duur. Een verslaggever van Omroep West meldt dat de weg weer vrij is. De afsluiting was nodig om de mobiele eenheid ruimte te geven, zodat zij zich beter konden opstellen.
Intussen hebben tientallen demonstranten zich onder de bomen aan de rand van het Malieveld en het Haagse Bos verzameld. Wat zij van plan zijn, is nog niet duidelijk. Voor deze donderdag is de zesde snelwegblokkade op rij aangekondigd.

11.30 uur: Politie sluit Utrechtsebaan af

Agenten hebben zojuist de Utrechtsebaan (A12) de 'stad uit' afgesloten. Dit is de plek waar actievoerders van Extinction Rebellion willen demonstreren. Vermoedelijk wil de politie voorkomen dat demonstranten op de weg gaan zitten. Verkeer kan nog wel over één rijstrook de stad in rijden.

10.50 uur: Omleidingsroutes als snelweg geblokkeerd is

Als de A12 straks ontoegankelijk is, kunnen automobilisten via de Rotterdamsebaan (Victory Boogie Woogietunnel) Den Haag - bij de Binckhorst - in en uit rijden. Een andere optie is de N14 bij Leidschendam, langs winkelcentrum Westfield Mall of the Netherlands.

10.20 uur: Mogelijk toch persoonsgegevens opschrijven

Het Openbaar Ministerie denkt na over het opnemen van persoonsgegevens van klimaatactivisten die aangehouden worden bij een blokkade van de Utrechtsebaan. Hoofdofficier Margreet Fröberg heeft dit gezegd tijdens een overleg met de Haagse gemeenteraad.
Politiechef Karin Krukkert zegt gestopt te zijn met de registratie van alle aangehouden actievoerders nadat ze te horen had gekregen 'dat er niets mee gedaan ging worden'. Nu de A12 vijf dagen op rij geblokkeerd is geweest, overleggen politie en justitie over het weer opschrijven van de gegevens.

10.00 uur: Wordt A12 rond middaguur opnieuw bezet?

Omstreeks 12.00 uur is Extinction Rebellion van plan om de Utrechtsebaan (A12) wederom te blokkeren. Dat zou betekenen dat de snelweg in Den Haag voor de zesde dag op rij wordt bezet en dus ontoegankelijk is voor weggebruikers.
Hieronder lees en kijk je terug hoe de demonstratie van gisteren verlopen is: