Roken verboden vanaf dit weekend op deel van strand Scheveningen

Sigaretten. Afbeelding ter illustratie
Sigaretten. Afbeelding ter illustratie © ANP
DEN HAAG - Een stuk strand op Scheveningen wordt tijdelijk rookvrij. Sigaretten zijn slecht voor het milieu en met een rookvrij gedeelte wil de gemeente Den Haag testen of badgasten zich houden aan het verbod.
'Peuken zijn ontzettend slecht voor het milieu. Een sigarettenpeuk kan wel duizend liter water vervuilen en is lastig op te ruimen. Daarom vind ik deze proef belangrijk', zegt milieuwethouder Arjen Kapteijns (GroenLinks).
Vrijdag wordt het stuk strand door vrijwilligers afvalvrij gemaakt, zodat de test met een schoon strand begint. Roken is verboden tussen komende zaterdag en 31 oktober. Het gaat om het stuk strand tussen surfschool HartBeach en strandtent Fonk. Een breedte van ongeveer honderd meter.
Dit deel van het strand is tijdens de proef rookvrij
Dit deel van het strand is tijdens de proef rookvrij © Omroep West
Al jaren probeert de gemeente het strand vrij te houden van sigarettenafval. Er zijn speciale apparaten om peuken op te ruimen op straat, maar de beachcleaners voor het strand kunnen geen peuken uit het zand vissen. Daarom vindt de gemeente het belangrijk dat er zo weinig mogelijk peuken in het zand terechtkomen.
Organisatie TrashUre Hunt gaat elke week bijhouden hoeveel peuken er worden gevonden. Ook worden er enquêtes gehouden onder strandbezoekers. De proef is tijdelijk en vrijwillig. 'Ik roep bezoekers op om hun steentje bij te dragen, want alleen samen kunnen we onze natuur peukenvrij houden', zegt Kapteijns.

Geen controle

Er wordt niet gehandhaafd op het rookvrije stuk strand. 'Onder meer omdat een rookverbod juridisch lastig is en daarnaast heeft de gemeente een beperkt aantal handhavers die al ontzettend veel taken hebben', meldt de gemeente. Daarbij blijkt uit een proef in een andere gemeente dat er ook zonder verbod en handhaving weinig wordt gerookt op een rookvrij strand.