Verslaafde steelt 80 euro aan coffeepads en gooit fiets naar beveiliger: ruim 100 dagen cel

Schrijvers van de rubriek Bij de politierechter
Schrijvers van de rubriek Bij de politierechter © Theresa Hartgers
DEN HAAG - Voor bijna 80 euro aan coffeepads uit de Kruidvat, boodschappen uit de Jumbo en een TomTom uit iemands auto. De 33-jarige Todor blijkt in de afgelopen twee jaar meerdere keren het dievenpad op te zijn gegaan in Den Haag en omgeving. Tot frustratie van beveiligers. De verslaafde Todor liet zich namelijk niet altijd zomaar oppakken en verwondde een van hen door met een fiets te gooien.
Dit is een verhaal in onze serie Bij de Politierechter.
Vanwege 'gegronde redenen', waar zijn advocaat verder niks over kwijt wil, is de 33-jarige Todor niet aanwezig tijdens zijn politierechterzitting. De rechter, officier van justitie en de advocaat van Todor willen de zaak toch zo snel mogelijk afhandelen. De man moet voorkomen omdat hij in de afgelopen twee jaar meerdere keren is opgepakt toen hij op dievenpad was gegaan.
De meest recente diefstal zou hij in april dit jaar hebben gepleegd bij de Jumbo in Rijswijk. Hier probeerde hij met een aantal onbetaalde boodschappen langs een kassa te glippen. Een beveiliger die hem door had, sprak Todor aan en kwam. Hij komt er beter mee weg dan een beveiliger die een jaar daarvoor in de Kruidvat in Rijswijk werkzaam was.

'Ga je betalen?'

Die werd slachtoffer van Todor. De verslaafde man probeerde een lading coffeepads ter waarde van zo'n 80 euro te stelen. De beveiliger verklaarde later bij de politie de man te herkennen van een paar maanden terug. Toen deed Todor ook al een poging om een 'tas te vullen'. 'Ga je betalen?', zou de beveiliger dit keer hebben gevraagd. 'De beveiliger verklaarde dat hij meneer nog probeerde vast te pakken, maar dat de man te vlug was', leest de rechter voor uit het politiedossier.
Eenmaal buiten het filiaal zou Todor in een ontsnappingspoging zijn fiets tegen de beveiliger hebben aangegooid. 'De man struikelde en viel tegen een lantaarnpaal. Getuigen (...) vertelden een harde klap te hebben gehoord en zagen dat de beveiliger pijn had', gaat de rechter door. Todor zou er op zijn fiets snel vandoor gegaan met de vuilniszak vol coffeepads.

Extra strafbaar feit

Aan zijn vluchtpoging kwam echter al snel een einde toen agenten hem in de omgeving signaleerden. Een van hen zag de man in een bosje zitten, waarop Todor nogmaals een poging deed om uit handen van de politie te blijven en een sloot in rende. Toen hij door de agenten kon worden aangehouden, weigerde hij volgens de rechtbank om mee te werken aan een ademtest, wat hem nog een extra strafbaar feit opleverde.
En er is meer. 'De man wordt ook nog verdacht van de diefstal van een TomTom die uit een auto zou zijn gestolen van een mevrouw', zegt de rechter. 'Meneer wordt die dag op 31 mei 2022, vanwege nóg een andere verdenking, aangetroffen door politieagenten, waarna ze hem fouilleren. Over de TomTom zou hij hebben gezegd dat hij die had gekregen, het een oud ding was en hij hem wilde verkopen.' De geschiedenis van de TomTom leidde uiteindelijk naar het thuisadres van de bestolen vrouw, wat moeilijk toeval kon zijn.

Geen verantwoordelijkheid

Todor zou mogelijk aan de TomTom zijn gekomen door eerst het autoraam in te slaan. Agenten die hem aanhielden, troffen ook een oranje lifehammer bij hem aan. 'Bij de politie verklaarde hij nog dat hij de spullen langs de weg had gevonden', zegt de rechter.
De officier van justitie hoeft niet lang na te denken en vindt dat er genoeg bewijs is om alle verdenkingen bewezen te verklaren. 'Vooral de diefstal met geweld is heel naar. De beveiliger wil zijn plicht doen en loopt een wond op die gehecht moet worden. Meneer toont geen verantwoordelijkheid voor zijn daden', zegt hij. Todor heeft na de diefstal in de Kruidvat 101 dagen in verzekering gezeten.

Een poging waard

De reclassering probeerde tevergeefs om met de man in contact te komen. Ondanks de mislukte poging adviseerde de instantie toch om de man een ambulante behandeling op te leggen, meldplicht en dat hij geplaatst zou worden in een beschermde woonomgeving.
'Ik zie geen andere mogelijkheid dan een gevangenisstraf', begon de officier van justitie. 'De reclassering hinkt op twee gedachten: wij kunnen meneer niets bieden als meneer niets wil, maar we willen toch wat proberen. Als ik zelf naar het dossier kijk, vraag ik me af of het zin heeft, maar ik denk dat het de poging waard is', besluit hij toch. Hij eist 150 dagen gevangenisstraf, waarvan 49 dagen voorwaardelijk, plus de voorwaarden van de reclassering. 'Meneer krijgt één kans om hulp te accepteren en van de drugs af te komen. Zo niet, dan zal daar iets tegenover staan.'

'Zit hem allemaal niet mee'

'Mijn cliënt kampt met een drugsverslaving waar hij in bepaalde periodes succesvol weerstand tegen kan bieden, maar in andere periodes wat minder', zegt de advocaat van Todor nog. 'Hij doet heel erg zijn best om van zijn verslaving af te komen, maar het zit hem allemaal niet mee.'
Ondanks dat hij een paar pogingen doet om vrijspraak voor een aantal feiten te pleiten, is de rechter het eens met de officier van justitie: 150 dagen gevangenisstraf, waarvan 49 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar en de voorwaarden van de reclassering. 'Meneer heeft dus al 101 dagen uitgezeten. Het is belangrijk dat hij op het rechte pad blijft.' De advocaat van Todor laat weten dat hij het aan zijn cliënt zal doorgeven.
De naam van Todor is vanwege de privacy gefingeerd.