Noordwijk wil arbeidsmigranten die wonen in hotels op straat zetten

Arbeidsmigranten in de bollenvelden
Arbeidsmigranten in de bollenvelden © Omroep West
NOORDWIJK - Het voormalig Fletcher Badhotel en Hotel Waikiki in Noordwijk moeten stoppen met het huisvesten van arbeidsmigranten. De hotels zijn al vele jaren geen toeristenhotels meer, maar verhuren via uitzendbureaus kamers aan mensen die in de Bollenstreek werken en uit landen als Polen komen.
Het is doodstil in de recreatieruimte van Hotel Waikiki. De bar en de tafeltjes zijn leeg. 'Iedereen is aan het werk en wie nachtdienst heeft gedraaid, slaapt', zegt de Poolse manager David die alles regelt voor de 65 buitenlandse werknemers die in het hotel verblijven.
De bewoners zijn niet op de hoogte van de spanning die hangt rond hun aanwezigheid in het hotel. Ze werken en slapen. De meesten blijven een paar maanden. Anderen wonen al jaren in hotel Waikiki in de villawijk, op steenworp afstand van het Palace Hotel en Huis ter Duin. De gemeente wil de hotels nu gaan houden aan hun oorspronkelijke hotelfunctie.

Al jaren gedoogbeleid

Sinds jaar en dag gedoogt gemeente Noordwijk de buitenlandse werknemers in hotels, omdat de arbeidsmigranten hard nodig zijn in de Bollenstreek en er geen andere woonruimte voor handen is.
De gemeente ontvangt dagelijks toeristenbelasting van alle arbeidsmigranten die in de hotels verblijven. Maar omwonenden zouden overlast ervaren van de werknemers die in het Badhotel verblijven. Ook zou Noordwijk meer ruimte voor toeristen willen creëren door de buitenlandse arbeidskrachten weg te sturen.

Rechtszaak tegen gemeente Noordwijk

Volgens het bestemmingsplan van beide hotels mogen kamers niet langdurig worden verhuurd. De eigenaresse van Hotel Waikiki, Patricia Balk, heeft een rechtszaak lopen tegen de gemeente Noordwijk. Vanwege die zaak wil ze nu niks zeggen, maar volgens brieven van haar advocaat handelt Noordwijk tegen Europese wetten in. Werknemers uit de Europese Unie mogen niet worden gediscrimineerd bij het toewijzen van woonruimte, stelt de advocaat.
Noordwijk wil niet reageren, maar bevestigt per mail dat de gemeente de arbeidsmigranten uit de hotels wil hebben.
Noordwijk wil 65 arbeidsmigranten Hotel Waikiki weg hebben
Noordwijk wil 65 arbeidsmigranten Hotel Waikiki weg hebben © Omroep West
Ook pandverhuurder Michael van der Laan heeft een rechtszaak lopen tegen een gemeente, in dit geval Lisse. Hij verhuurt kamers in woonhuizen aan arbeidsmigranten, tegen de zin van de gemeente in. Eerder werd dat nog gedoogd. Ook Van der Laan voert de Europese wet aan in de rechtszaak.
De eerste uitspraak in die rechtszaak was recentelijk echter nog in het voordeel van de gemeente Lisse. Volgens de rechter kregen de arbeidsmigranten weldegelijk een eerlijke kans op woonruimte.

'Heel dichtbij uitsluiting'

In het voormalige bowlingcentrum van Noordwijk bouwt Van der Laan nu met een vergunning vijftig kamers voor buitenlandse werknemers. Het is een tijdelijke oplossing, omdat aan de Duinweg uiteindelijk permanente woningen worden gebouwd, zegt de verhuurder.
Het heeft jaren geduurd voordat hij een vergunning kreeg van de gemeente voor de verbouwing van het leegstaande bowlingcentrum. Hij kreeg te maken met onwil van omwonenden. 'We kiezen liever voor onze eigen inwoners dan voor arbeidsmigranten. Ze mogen niet in woningen, niet in vakantieparken, we komen heel dichtbij het feit dat ze worden uitgesloten. En daar moeten we echt vanaf,' zegt Van der Laan.

Wel Poolse klusjesman inhuren, maar niet als buurman

Uitzendbureau Charlie Works dat de arbeidsmigranten werk biedt en huisvest in Hotel Waikiki, staat voor een enorme uitdaging om deze mensen elders onder te brengen. 'Bij gemeenten in de Bollenstreek is het moeilijker om woonruimte te bouwen dan in andere delen van het land', stelt Christel van Rooijen van Charlie Works terwijl ze in de lege recreatieruimte zit.
'Het is helaas nog zo dat we wel graag een Poolse klusjesman inhuren, maar niet als buurman willen hebben', verzucht ze.

Niet op stel en sprong

Van Rooijen is bezorgd over de beslissing van de gemeente om de hotels aan hun bestemmingsplan van toeristenhotel te houden. 'Gelukkig ziet de rechter geen directe noodzaak de bewoners op stel en sprong Hotel Waikiki uit te zetten. Dus dat geeft een aantal maanden de tijd voordat er weer een nieuwe uitspraak komt', zegt Van Rooijen.