Klimaatdemonstranten hebben A12 weer geblokkeerd: waterkanon ingezet, kinderen aangehouden

© Omroep West
DEN HAAG - Extinction Rebellion heeft vrijdag rond het middaguur voor de zevende dag op rij de A12 geblokkeerd. Daarnaast zijn leerlingen, studenten, leraren en docenten opgeroepen om op de nabijgelegen Koekamp in Den Haag te staken 'voor een beter klimaat'. In ons liveblog hielden we je op de hoogte.

13.35 uur: A12 weer in beide richtingen open

De snelweg is schoongemaakt en alle actievoerders zijn weg. De Utrechtsebaan is in beide richtingen weer opengesteld voor het verkeer. De politie meldt dat bijna vierhonderd betogers zijn aangehouden waaronder een aantal minderjarigen. Daarmee sluiten wij het liveblog voor deze vrijdag af.

13.20 uur: Politie drijft sympathisanten weg

Sympathisanten van de Extinction Rebellion-demonstratie worden nu weggedreven door de politie. Zij kunnen protesteren op de Koekamp waar scholieren deze middag staken.
© Omroep West

13.15 uur: Alle demonstranten zijn van snelweg af

Zo'n vijfkwartier nadat de A12 werd bezet, zijn alle betogers van het asfalt af. Het is wachten totdat de Utrechtsebaan weer wordt opengesteld voor het verkeer.
© Omroep West

13.10 uur: Het waterkanon spuit demonstranten nat

Nat pak voor klimaatactivisten A12

13.05 uur: Veel publiek kijkt toe

© ANP

13.00 uur: Den Haag in rijden kan wel

Het is een uur geleden dat klimaatactivisten voor de zevende dag op rij de A12 hebben bezet. Je kunt nog altijd niet via de Utrechtsebaan Den Haag uit rijden, richting het Prins Clausplein. De andere kant op, de stad in, is de snelweg wel open.

12.45 uur: Scholieren kijken toe aan rand van A12

© Omroep West

12.40 uur: Opnieuw gaat het waterkanon aan

12.30 uur: Kijk terug, zo liepen de eerste demonstranten de snelweg op

Klimaatactivisten blokkeren A12 voor de zevende dag op rij

12.20 uur: Waterkanon wordt aangezet door politie

Politieagenten hebben kinderen van de snelweg afgehaald. Daarna is het waterkanon aangezet door de politie om demonstranten nat te spuiten.

12.15 uur: Eerste arrestaties worden verricht

De politie is bezig om de eerste demonstranten die op het asfalt van de snelweg zitten te arresteren.
© Omroep West

12.10 uur: Waterkanon arriveert op A12

© ANP

12.05 uur: 'Het is drukker dan gisteren'

Er zijn meer actievoerders op de been dan een dag eerder, constateert een verslaggever van Omroep West die donderdag ook verslag deed van de A12-blokkade. De politie heeft demonstranten meteen gevorderd om de A12 te verlaten. Dat is een laatste waarschuwing voordat ingegrepen kan worden.
© Omroep West

12.00 uur: A12 opnieuw geblokkeerd

Voor de zevende dag op rij is snelweg A12 geblokkeerd. Het gaat om het gedeelte tussen het kruispunt Benoordenhoutseweg (N44)/Zuid Hollandlaan met de Utrechtsebaan (A12) en de tunnelbak. Je kunt Den Haag op dit moment niet 'uit' rijden via de snelweg.
© Omroep West

11.50 uur: Honderden mensen op Koekamp

Op de Koekamp hebben enkele honderden mensen zich verzameld. Van kinderen tot volwassenen. Vanaf het podium worden de aanwezigen toegesproken en nogmaals verzocht om niet naar de naastgelegen A12 te wandelen.

11.30 uur: Eerste demonstranten bij A12

Inmiddels verzamelen de eerste demonstranten zich bij de Utrechtsebaan en op de Koekamp. Het is de verwachting dat rond 12.00 uur geprobeerd gaat worden om evenals voorgaande dagen de weg op te lopen.
© Omroep West

11.25 uur: 'Niet oproepen om richting A12 te gaan'

Frank van Schaik, organisator van de manifestatie pal naast de A12, herhaalt vrijdagochtend nog maar eens dat de organisatie niet gaat oproepen om naar de snelweg te lopen. Datzelfde zei Extinction Rebellion donderdag ook al.
De actiegroep heeft het onderwijs opgeroepen om de schoolbanken vrijdag te verlaten en te komen demonsteren op de Koekamp.

11.15 uur: Doorgaan zolang kabinet niks van zich laat horen

Extinction Rebellion zegt altijd al open te staan voor een gesprek, maar heeft nog niets van het kabinet gehoord. 'Zolang dat zo is, gaan we door met de vreedzame blokkades van de A12 om een stop op fossiele subsidies te eisen', zegt een woordvoerder van de actiegroep.
De klimaatdemonstranten reageren daarmee op de oproep van de politievakbond om een bemiddelaar in te schakelen tussen Extinction Rebellion en de overheid om een einde te maken aan het dagelijks bezetten van de Utrechtsebaan (A12) bij Den Haag.
'Het is veelzeggend dat de politiebond deze uitspraak doet en het geeft aan dat onze vorm van actievoeren werkt', stelt Extinction Rebellion vast.

11.00 uur: Podium wordt opgebouwd

Op de Koekamplaan, de weg tussen de A12 en het Malieveld, worden voorbereidingen getroffen voor de scholierenstaking. Het podiumprogramma begint om 11.30 uur.
© Omroep West

10.50 uur: Moeder met kinderen naar demonstratie op snelweg: 'Soms kun je niet anders'

Ouders horen hun kinderen niet mee te nemen naar een demonstratie op de A12. Dat is de overheersende mening op een stelling van Omroep West. 'Volwassenen moeten werken, kinderen naar school', schrijft iemand. Toch koos een moeder er afgelopen woensdag voor om met haar twee kinderen naar de snelwegblokkade in Den Haag te gaan. 'Er zijn zaken belangrijker dan school', zegt ze.
Klik op de link hieronder om haar volledige verhaal te lezen:
Vandaag worden er nog meer demonstrerende kinderen verwacht in Den Haag. Dan is er om 11.30 uur een scholierenstaking voor het klimaat op de Koekamp naast het Malieveld. Toch is het 'absoluut niet de bedoeling' dat kinderen en jongeren dan de snelweg opgaan, zegt Extinction Rebellion. 'Wij willen niet dat kinderen onbegeleid meedoen aan de blokkade.' Of hij niet bang is dat dit toch gebeurt? 'De kans is er altijd, maar het is niet de opzet.'

10.30 uur: Omleidingsroutes als snelweg geblokkeerd is

Als de A12 straks ontoegankelijk is, kunnen automobilisten via de Rotterdamsebaan (Victory Boogie Woogietunnel) Den Haag - bij de Binckhorst - in en uit rijden. Een andere optie is de N14 bij Leidschendam, langs winkelcentrum Westfield Mall of the Netherlands.

10.10 uur: Politie wil bemiddelaar tussen politiek en klimaatdemonstranten

De politiek moet nu ingrijpen en een bemiddelaar inschakelen om de situatie met de klimaatactivisten op de A12 te verbeteren. Dat vindt bondssecretaris Nine Kooiman van de Nederlandse Politiebond. De dagelijkse demonstraties van Extinction Rebellion op de snelweg in Den Haag leiden nu tot te veel druk op de politie. Ze wijst er in het televisieprogramma Goedemorgen Nederland op dat bij boerenprotesten ook een bemiddelaar is ingezet.
Sinds zaterdag blokkeren aanhangers van klimaatactiegroep Extinction Rebellion elke dag de A12 in Den Haag. De demonstranten zeggen net zo lang terug te keren tot de overheid alle financiële regelingen voor de fossiele industrie heeft stopgezet. In het weekend waren volgens Kooiman daardoor zeker vier- tot vijfhonderd politieagenten nodig om de blokkade op te heffen. Het werk is fysiek erg zwaar en het zijn lange dagen, benadrukt ze.
Nine Kooiman
Nine Kooiman © ANP
Oproepen van de gemeente aan de actievoerders om op andere plekken te demonstreren hebben niets opgeleverd. Extinction Rebellion benadrukt dat de blokkades op de A12 vreedzaam zijn en dat deze locatie voor hen de juiste plek is, omdat het stuk snelweg tussen het ministerie van Economische Zaken en het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer ligt.
Kooiman ziet ook dat de onrust in de samenleving toeneemt en ze hoort de bezorgdheid van Extinction Rebellion. 'De politie krijgt dit verhaal nu de hele tijd mee, maar wij zijn natuurlijk alleen maar de uitvoerende instantie. Het is aan de politiek om in te grijpen en bijvoorbeeld een bemiddelaar aan te wijzen, zoals Johan Remkes destijds bij de boerenprotesten.'

10.00 uur: Niet alleen A12 bezetten, óók scholierenstaking

Omstreeks 12.00 uur is Extinction Rebellion van plan om de Utrechtsebaan (A12) wederom te blokkeren. Dat zou betekenen dat de snelweg in Den Haag voor de zevende dag op rij wordt bezet en dus ontoegankelijk is voor weggebruikers.
Op de Koekamp (via verspreide flyers sprak Extinction Rebellion eerder over het Malieveld) zegt Extinction Rebellion vanaf 11.30 uur onder meer diverse sprekers, debatten, live muziek en een literair café te hebben geprogrammeerd voor een scholierenstaking.
Hieronder lees en kijk je terug hoe de demonstratie van gisteren verlopen is: