David maakt wedstrijdvideo's bij eigen voetbalvereniging: 'Ik maak er 100 per jaar'

David Dilling
David Dilling © Omroep West
PIJNACKER - Tijdens een hittegolf, in de stortregen of rond het vriespunt. Het maakt niet uit wat voor weer het is of wat voor wedstrijd er gespeeld wordt bij voetbalvereniging Oliveo in Pijnacker, David Dilling (55) is er altijd met zijn camera, op een steiger staand, om de wedstrijden vast te leggen. De Pijnackernaar maakt ieder weekend wedstrijdverslagen van de lokale voetbalclub voor op zijn YouTube-kanaal 'pijnacker01'. 'Op het veld noemen ze mij soms ook wel eens de VAR', grapt hij.
Terwijl de dauw nog op het veld ligt en de zon net boven de bomen komt, beklimt de Pijnackernaar in alle vroegte de 'kleine' steiger langs veld 2. Nadat het statief waterpas staat en de camera is ingesteld, drukt David op de opnameknop. 'Maar je mag mij ook Dave noemen', zegt David terwijl hij met zijn camera de bal volgt over het veld tussen de 8- en 9-jarige Oliveanen.
Zijn passie voor filmen zat er al heel vroeg in. 'Op mijn zevende was ik eigenlijk al geïnteresseerd in foto's en video's. Maar toen was alles natuurlijk nog analoog en de apparatuur heel duur. Mijn vader had bijvoorbeeld wel een heel mooie fotocamera, maar daar mocht ik niet aankomen', lacht David.

Mini-F'jes

Het moment dat David écht aan de slag ging met een camera op het voetbalveld kwam dan ook pas veel later. 'In 1994 ben ik vanuit de Verenigde Staten naar Pijnacker verhuisd en een paar jaar later kreeg ik kinderen. Zij gingen op een gegeven moment voetballen in de mini-F'jes bij Oliveo. Toen dacht ik: dit is heel leuk om te fotograferen zodat de opa's, oma's, tantes en ooms in Amerika het ook kunnen zien', legt hij uit. 'En zo ben ik dus begonnen met het vastleggen van voetbalwedstrijden.'
Maar de start van de wedstrijdsamenvattingen van Oliveo op zijn YouTubekanaal liet nog twee jaar op zich wachten. 'Vijftien jaar geleden zat mijn zoon in de F1. Dat is natuurlijk de selectie en dat zijn spannendere wedstrijden. Toen dacht ik: ik kan ook filmpjes maken van de wedstrijden', vertelt Dave. 'Dat monteerde ik samen met wat foto's tot één video en deelde ik op YouTube', gaat hij verder.
Tijdens het filmen schiet David ook foto's van de wedstrijd
Tijdens het filmen schiet David ook foto's van de wedstrijd © Omroep West
'Een trainer van de A1 kwam erachter dat ik dat deed en hij vroeg mij of ik ook de oudere teams kon filmen', vertelt David. En zo geschiedde. 'De kwaliteit van die eerste video's was alleen wel echt heel slecht', voegt de cameraman grinnikend toe.
Inmiddels staat David bijna iedere zaterdag met een behoorlijke berg elektronica langs de lijn. 'Ik neem zelf altijd een fotocamera mee met twee lenzen en deze filmcamera die echt scherp kan filmen', vertelt David terwijl hij de camera omhoog houdt waarmee hij aan het filmen is op de 'kleine' steiger. 'Daarnaast heb ik nog een GoPro mee, die maak ik vast aan die steiger', zegt de Pijnackernaar terwijl hij naar een 10 meter hoge steiger achter de goal wijst. 'En dan heb ik natuurlijk een statief mee voor de camera en nog extra batterijen in mijn tas', voegt hij toe.

Camera's verdelen

'Inmiddels heeft Oliveo een nieuwe VEO-camera die tot zeven meter in de lucht kan. Daardoor krijg je echt een vogelperspectief op het veld. Die beelden gebruik ik ook in mijn wedstrijdverslagen', zegt David nog snel. 'Soms gebeurt het ook weleens dat ik twee wedstrijden tegelijk moet filmen. Dan verdeel ik de camera's over de twee velden', lacht hij.
En met al die apparatuur is David de hele zaterdag druk in de weer. 'Als een trainer van een JO9- of JO7-team vraagt of ik hun wedstrijd wil filmen, dan moet ik vaak vroeg op. Maar dat zijn wel de leukste wedstrijden om te filmen, want bij die jongens zie je heel veel enthousiasme en plezier tijdens de wedstrijd. Daar is eigenlijk nog geen spanning', vertelt de Pijnackernaar.

Thuis- en uitwedstrijden

'Daarnaast film ik vaak het eerste team van Oliveo. En als het even lukt, probeer ik ook de wedstrijd van mijn jongste zoon, die in het tweede team speelt, te filmen', gaat David verder. 'En als mijn zoon een uitwedstrijd heeft of Oliveo vraagt of ik een uitwedstrijd wil filmen van het eerste team, dan ga ik daar ook naartoe met mijn camera', voegt hij toe. 'Vaak ben ik pas rond 18.00 uur thuis op zaterdag', vertelt de Pijnackernaar lachend.
En dan begint pas het echte werk voor David. 'Als het kan, ga ik zaterdagavond meteen aan de slag op mijn werkkamer', zegt hij. 'Tenzij mijn vrouw iets heeft gepland', grinnikt de cameraman.
David op de 'kleine' steiger bij Oliveo
David op de 'kleine' steiger bij Oliveo © Omroep West
'Mijn doel is om zo'n eerlijk mogelijke video te maken. Dus ik laat de goals van de uit- en thuisploeg zien, maar ook goede en mindere goede acties van alle spelers', legt David uit. 'Van al dat knip- en plakwerk op de computer kan ik enorm genieten. Maar ik kan er ook enorm van balen als ik een goal of goede redding heb gemist, omdat ik op dat moment stond te kletsen of even snel een vliegtuig filmde dat kwam overvliegen', voegt hij toe. 'Ik hoor mijn zoons daar ook heel vaak grapjes over maken', lacht de Pijnackernaar.
En na het monteren van uren beeldmateriaal, deelt David aan het eind van het weekend zijn samenvattingen op zijn YouTubekanaal. 'Maar als het echt een leuke wedstrijd is, probeer ik het al zaterdagavond te maken en te delen', voegt hij toe.

Uit de hand gelopen

In het maken van al die wedstrijdverslagen gaat wel behoorlijk wat tijd zitten. 'Ik ben ongeveer vijf uur bezig met filmen op een zaterdag en daarna doe ik ongeveer een uur over het monteren van één wedstrijd. Maar dat vind ik heel leuk, zegt David blij. 'Ik maak er meer dan honderd per jaar', voegt hij toe. 'We kunnen dus wel spreken van een uit de hand gelopen hobby', lacht de cameraman.
Maar al dat werk levert ook zeker wat op. 'De wedstrijdverslagen van Oliveo worden gemiddeld vierhonderd keer bekeken. Maar soms heb ik ook wel eens duizend kijkers', vertelt de cameraman. 'En door de advertentie-inkomsten op YouTube verdien ik nog een klein zakcentje aan het maken van deze video's', zegt David die doordeweeks een eigen bedrijf runt waarin hij software ontwikkelt voor grafisch ontwerpers.

Buitenspel?

Daarnaast krijgt David behoorlijk wat reacties uit Pijnacker en omstreken op zijn video's. 'Ik krijg heel veel positieve feedback van ouders, trainers en de club. Dat maakt mij natuurlijk heel blij', vertelt de Pijnackernaar vrolijk. 'Tijdens de wedstrijd hebben ze ook wel eens een discussie of een doelpunt buitenspel is en dan zeggen ze voor de grap op het veld ''wacht, we hebben een VAR!'' terwijl ze naar mij wijzen', lacht David. 'En als het wedstrijdverslag een dag later online staat, krijg ik vaak reacties dat het toch écht wel of juist geen buitenspel was', grinnikt hij.
Maar de beelden van David worden niet alleen teruggekeken door spelers en familie, Oliveo maakt er ook gebruik van om beter te worden. 'De trainers analyseren de beelden en laten de video aan spelers zien om uit te leggen wat goed ging tijdens de wedstrijd of wat juist beter moet', legt hij uit.

Blauw-wit vuurwerk

Tussen al die honderden video's is er één wedstrijdverslag dat er echt uitspringt voor David: SV RKDEO 1 tegen Oliveo 1 in maart 2019. 'RKDEO was op papier de betere ploeg, maar het bleef heel lang 0-0 en in de laatste minuten schoot Mark Milolaza de 0-1 binnen voor Oliveo. Dat was echt geweldig', legt hij uit. 'En er was zoveel sfeer tijdens die wedstrijd. Er was veel gejuich, rood-wit vuurwerk van de RKDEO-supporters en blauw-wit vuurwerk van de Oliveo-supporters. Daardoor is het gewoon een heel leuke video geworden', voegt de cameraman enthousiast toe.
'Ik kwam daar langs de lijn ook een Engelse toerist tegen die drie eredivisiewedstrijden ging bezoeken. Maar vanuit zijn hotelkamer in Nootdorp zag hij de wedstrijd tussen SV RKDEO en Oliveo en kwam dus even kijken', vertelt David vrolijk. 'Na afloop zei hij tegen mij dat dit eigenlijk de beste wedstrijd was van zijn voetbaltrip in Nederland', lacht hij.
David is dan ook van plan om nog heel lang wedstrijdverslagen te maken van de Pijnackerse voetbalclub. 'Ik geniet er echt van en blijf voorlopig gewoon lekker doorgaan zoals het nu gaat. Misschien dat ik af en toe alleen een nieuwe camera koop om de oude te vervangen', zegt hij vrolijk.