A12 voor achtste dag op rij geblokkeerd, ruim 650 actievoerders opgepakt

Politie zet waterkanon in op achtste dag A12-blokkade
Politie zet waterkanon in op achtste dag A12-blokkade © Regio15
DEN HAAG - Voor de achtste dag op rij is zaterdag de A12 geblokkeerd. Honderden klimaatactivisten liepen rond 12.00 uur opnieuw de Utrechtsebaan in Den Haag op. Even na 14.00 uur werd de weg weer vrijgegeven. In dit liveblog hielden we je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

15.20 uur: Ruim 650 mensen opgepakt

De politie heeft zaterdagmiddag ruim 650 demonstranten opgepakt op de A12. Onder hen was 'een handjevol' minderjarigen. Zij zijn in bussen naar het ADO-stadion gebracht. Daar mochten ze weg zonder dat er gegevens zijn opgeschreven.
Een aantal andere actievoerders is opgepakt en naar het politiebureau gebracht. Zij worden verdacht het plegen van vernielingen en het belemmeren van de politie. Vier mensen zitten nog vast.
Bij de demonstratie was ook een orkest aanwezig. Zij wilden met instrumenten de snelweg op. De politie heeft deze instrumenten in beslaggenomen. 'Het harde geluid van de instrumenten hinderde de agenten bij de uitvoering van de politietaak', meldt de politie.
Door het harde geluid is het volgens de politie voor agenten lastig om onderling te communiceren en om hun oortjes goed te verstaan. Voordat de instrumenten, waaronder trommels, in beslaggenomen zijn, is de demonstranten gevraagd om te stoppen met het maken van muziek. 'Hen is van tevoren verteld dat wanneer zij niet zouden ophouden, de instrumenten in beslag zouden worden genomen.' De instrumenten zijn na de demonstratie teruggegeven.

14.15 uur: Snelweg vrijgegeven

De A12 is vrijgegeven na de klimaatdemonstratie. Auto's rijden weer over de Utrechtsebaan. Alle demonstranten en sympathisanten van de blokkade zijn vertrokken.

13.50 uur: Demonstranten van de snelweg af

De actievoerders zijn allemaal van de snelweg afgehaald. Wel is er nog politie op de A12. Ook de sympathisanten naast de weg moesten van de politie vertrekken.

13.30 uur: Actievoerders aan elkaar vast, één demonstrant in boom

Ongeveer honderd demonstranten zitten nog op de weg. Zo'n zeven, acht van hen zitten aan elkaar vast met buizen. De politie probeert ze met een slijptol los te maken. Eén demonstrant is in een boom geklommen. Met een hoogwerker probeert de politie hem daaruit te halen.

13.20 uur: Ook actrice Carice van Houten op A12

Carice van Houten is opnieuw aanwezig bij de blokkade op de A12, een week eerder stond ze er ook en werd zij aangehouden.
Actrice Carice van Houten opnieuw op A12

13.15 uur: Demonstranten in bussen afgevoerd

Meerdere demonstranten zijn door de politie opgepakt. Ze worden in bussen weggebracht naar het ADO-stadion.

12.45 uur: Orkest zonder instrumenten op A12

Op de A12 speelt een orkest zonder instrumenten. Ze zetten hun stem in om toch muziek te kunnen spelen.

12.35 uur: Politie zet waterkanon in

De politie richt waterwerpers op de demonstranten om ze van de snelweg af te krijgen. 'Indien u de politie hindert bij het verwijderen van kinderen, zult u worden aangehouden voor belemmering', werd vlak daarvoor omgeroepen.

12.10 uur: Politie waarschuwt voor waterkanon

De politie waarschuwt dat ze de waterwerper gaan inzetten. Groepen bezetten beide kanten van de snelweg.
Demonstranten blokkeren zaterdag opnieuw de A12
Demonstranten blokkeren zaterdag opnieuw de A12 © Omroep West

12.00 uur: Demonstranten lopen de snelweg op

De A12 is voor de achtste dag op rij geblokkeerd. Honderden demonstranten zijn de snelweg opgelopen. De weg is in beide richtingen afgesloten. Vier mensen zijn gelijk opgepakt, ziet onze verslaggever.
De politie probeert te voorkomen dat de demonstranten de weg op gaan, maar zonder resultaat:
A12 voor de achtste keer geblokkeerd
De actievoerders zitten op de weg, met hun armen in elkaar gehaakt. De politie roept de aanhangers van Extinction Rebellion op om de snelweg te verlaten, anders zullen ze worden aangehouden, zoals ook bij vorige blokkades gebeurde.
Ook de gemeente Den Haag meldt dat de demonstratie op de Utrechtsebaan, zoals dat deel van de snelweg heet, niet is toegestaan. 'Demonstreren kan op de Laan van Reagan en Gorbatsjov', aldus de gemeente.

11.55 uur: Paar honderd demonstranten staan klaar

Een paar honderd demonstranten staan klaar in meerdere groepen. De politie staat klaar langs de Boslaan om eventueel in te grijpen.

11.30 uur: Politie zet rijstrook af

Agenten hebben een rijbaan van de A12 afgesloten voor verkeer. Het gaat om de rijbaan de stad in.

11.15 uur: Eerste demonstranten bij Malieveld

Tientallen demonstranten hebben zich verzameld in de hoek van het Malieveld, ziet onze verslaggever.

11.00 uur: Waterkanonnen staan klaar

Tientallen politiebusjes vertrekken richting de Utrechtsebaan. Ook zijn er drie waterkanonnen klaargezet bij de A12. Deze staan bij de oprit A12 Nootdorp/Ypenburg.
Waterkanonnen staan klaar bij de oprit van de A12
Waterkanonnen staan klaar bij de oprit van de A12 © Omroep West

10.45 uur Jongen gefotografeerd die samen met moeder wordt aangehouden

Onder de bijna vierhonderd mensen die vrijdag zijn aangehouden bij de snelwegblokkade van Extinction Rebellion, is ook een aantal kinderen. De politie laat weten dat zij eerst zijn gevraagd vrijwillig weg te gaan, voor ze werden aangehouden. Omdat ze hiervan geen gebruik maakten, zijn ze vervolgens meegenomen.

10.30 uur: Nog rustig rondom A12

Het is zaterdagochtend rond 10.30 uur nog erg rustig rondom het Malieveld en de A12, ziet onze verslaggever.

10.00 uur: Waarom worden de actievoerders niet tegengehouden vóór zij de A12 opgaan?

Deze vraag leeft bij veel mensen. Via de eigen website geeft de politie een verklaring: 'Door de grote hoeveelheid actievoerders die de A12 oplopen, is het voor de politie niet mogelijk hen tegen te houden zonder dat hierbij geweld wordt gebruikt. Bij de voorgaande acties kreeg de politie geen toestemming van burgemeester Jan van Zanen om eventueel geweld te gebruiken bij het tegenhouden van de actievoerders. Ook gaf het gedrag van de actievoerders de politie geen legitieme reden om geweld te gebruiken.'

9.30 uur: Hoe zegt de politie om te gaan met blokkadeacties op de A12 Utrechtsebaan?

Burgemeester Jan van Zanen (VVD) van Den Haag verbiedt blokkades op de A12. De politie treedt vervolgens op volgens de kaders die het 'bevoegde lokaal gezag' stellen. Dat zijn de burgemeester en de officier van justitie van het Openbaar Ministerie.
'Zodra een blokkade plaatsvindt en actievoerders met tientallen, soms honderden, massaal op de A12 staan, legt de politie contact met de burgemeester. Op aanwijzing van de burgemeester vordert de politie de demonstranten om de weg te verlaten', legt de politie uit op de eigen website. Vorderingen aan actievoerders moeten door de politie goed hoorbaar zijn, met behulp van een geluidsinstallatie en meerdere keren herhaald.
Voordat de politie tot aanhouden overgaat, krijgen zogenoemde kwetsbare groepen standaard de mogelijkheid te vertrekken. Onder deze groepen vallen onder andere minderjarigen en hun begeleiders. 'Als er geen gebruik van wordt gemaakt en er geen gehoor is gegeven aan de herhaaldelijke oproep om weg te gaan, volgen aanvullende maatregelen. Onder die maatregelen vallen bijvoorbeeld de inzet van de waterwerper en aanhouden van achterblijvende actievoerders.'

9.00 uur: Hoe zijn de afgelopen zeven demonstratiedagen verlopen?

Sinds vorige week zaterdag wordt de A12 bij Den Haag elke dag bezet door klimaatdemonstranten. Je kunt op onderstaande zeven berichten klikken om per dag een samenvatting van de dag te lezen en te bekijken.