Ruim 400 klimaatdemonstranten opgepakt bij negende dag A12-blokkade

Enkele klimaatdemonstranten hebben zich met buizen aan elkaar vastgemaakt
Enkele klimaatdemonstranten hebben zich met buizen aan elkaar vastgemaakt © Omroep West
DEN HAAG - Voor de negende dag op rij hebben klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de A12 in Den Haag geblokkeerd. In dit artikel lees je terug hoe dat verliep.

16.15 uur: Ruim 400 klimaatactivisten opgepakt

De politie heeft zondag ruim vierhonderd klimaatactivisten aangehouden bij de blokkade op de A12 in Den Haag. Net als na voorgaande blokkades werden de arrestanten met bussen naar het ADO-stadion gebracht, waar ze weer werden vrijgelaten. Onder de actievoerders waren ook een aantal minderjarigen.
Enkele klimaatactivisten zijn volgens de politie naar het politiebureau gebracht voor verhoor, omdat ze hun gezicht hadden bedekt. Daarnaast werd één actievoerder aangehouden voor belediging.

13.45 uur: Alle demonstranten van A12 gehaald

Na een ruim anderhalf uur durende blokkade van de A12 is de weg inmiddels leeg. De politie heeft alle klimaatdemonstranten van de weg gehaald. De weg werd rond 12.00 uur geblokkeerd door honderden demonstranten.
De weg is schoongemaakt en daarna vrijgegeven voor verkeer. Extinction Rebellion heeft aangekondigd de weg dagelijks te gaan blokkeren. Verwacht wordt dat er dus ook morgen weer een blokkade gaat plaatsvinden.

13.15 uur: Demonstranten met buizen aan elkaar vast, politie gaat slijpen

Enkele klimaatdemonstranten hebben hun armen aan elkaar vastgemaakt met buizen. Daardoor is het lastig ze van de snelweg te halen. 'De mensen die verbonden zijn met buizen krijgen gehoorbeschermers op', ziet een verslaggever van Omroep West. De politie gaat ze met een slijptol proberen los te krijgen. 'De mensen zijn bedekt met doeken tegen de wegspringende metaalsplinters.'
De rest van de demonstranten is inmiddels weggevoerd.
Demonstranten A12 losgemaakt, aangehouden en weggevoerd

12.45 uur: Politie haalt klimaatdemonstranten van weg

De politie is na de inzet van het waterkanon begonnen met het ontruimen van de geblokkeerde A12. De klimaatdemonstranten worden een voor een weggehaald door agenten, die daarvoor soms gebruik maken van brancards. De politie krijgt ook hulp van de Koninklijke Marechaussee.
De activisten worden weggevoerd in bussen van HTM. 'Bij de ingang van de bus heet een agent ze welkom en telt het aantal aangehouden demonstranten', zegt een Omroep West-verslaggever. De opgepakte activisten worden naar het ADO-stadion gebracht.
Een agent houdt bij hoeveel demonstranten de bus instappen
Een agent houdt bij hoeveel demonstranten de bus instappen © Omroep West

12.35 uur: Politie zet waterkanon in bij blokkade A12, kinderen eerst weggehaald

De politie heeft het waterkanon ingezet tegen de demonstranten die de A12 blokkeren. De activisten werden opgeroepen om de weg te verlaten en er werd al gewaarschuwd voor de inzet van het waterkanon.
In plaats van te vertrekken, werden poncho’s aangedaan en paraplu’s opgezet. Kinderen die zich tussen de groep demonstranten bevonden, zijn eerst weggehaald door de politie.
Politie zet waterwerper in tegen klimaatdemonstranten A12

12.15 uur: Eerste demonstranten worden aangehouden

De politie heeft de eerste aanhoudingen bij de blokkade van de A12 verricht. De gemeente Den Haag laat weten dat de burgemeester toestemming heeft gegeven om actievoerders die geen gehoor geven aan de instructies van de politie, aan te houden.
De aangehouden demonstranten worden gefouilleerd en in een politiebusje gezet, meldt een verslaggever van Omroep West.
Eerste klimaatactivisten A12 aangehouden

12.00 uur: Klimaatdemonstranten bezetten A12 voor negende dag op rij

Het is de klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion weer gelukt de Utrechtsebaan (A12) op te komen. Daardoor is de snelweg voor de negende dag op rij geblokkeerd. Verkeer wordt tegengehouden. Het blokkeren van de snelweg is verboden door de gemeente Den Haag.
Honderden mensen zitten en staan op de weg. De ANWB meldt dat de weg in beide richtingen dicht is. Sinds 9 september blokkeren klimaatactivisten van Extinction Rebellion iedere dag de A12 bij Den Haag. De actie wordt gehouden uit protest tegen regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen.
Zo begon de bezetting van de weg:
Klimaatactivisten blokkeren A12 voor negende dag op rij
De actievoerders zitten op de snelweg
De actievoerders zitten op de snelweg © Omroep West

11.40 uur: Eerste groepen demonstranten verzamelen rondom A12

De eerste klimaatdemonstranten hebben zich verzameld rondom de Utrechtsebaan (A12). Agenten staan klaar, meldt een verslaggever van Omroep West.
'Er zijn wat groepjes aan het verzamelen', zegt de verslaggever. 'Het gaat om enkele honderden mensen. Het is afwachten wanneer ze de snelweg op gaan.' Ook staan er tussen de bomen naast het Malieveld demonstranten die de blokkade van een afstand zullen toejuichen, zegt de verslaggever. Daar zijn ook kinderen aanwezig.

11.20 uur: Omleidingsroutes als snelweg geblokkeerd is

Als de A12 straks geblokkeerd is, kunnen automobilisten via de Rotterdamsebaan (Victory Boogie Woogietunnel) Den Haag - bij de Binckhorst - in en uit rijden. Een andere optie is de N14 bij Leidschendam, langs winkelcentrum Westfield Mall of the Netherlands.

11.00 uur: Wordt A12 rond middaguur opnieuw bezet?

Omstreeks 12.00 uur is Extinction Rebellion van plan om de Utrechtsebaan (A12) wederom te blokkeren. Dat zou betekenen dat de snelweg in Den Haag voor de negende dag op rij wordt bezet en dus ontoegankelijk is voor weggebruikers.
Hieronder lees en kijk je terug hoe de demonstratie van gisteren verlopen is: