Ruim 140 activisten aangehouden tijdens tiende dag van klimaatdemonstraties op A12

DEN HAAG - Voor de tiende dag op rij hebben klimaatdemonstranten van Extinction Rebellion de Utrechtsebaan (A12) bij Den Haag geblokkeerd. Volg dit liveblog voor het verloop van de actie.

17.00 uur: 'Inzet agenten steeds nijpender'

De dagelijkse blokkades van de A12 vragen steeds meer van de agenten, zegt de gemeente Den Haag. 'Het wordt steeds nijpender. We zeggen niet dat de grens al bereikt is, maar het moge duidelijk zijn dat de acties over de rug van vele agenten en hun vrije tijd gaan. De schaarste aan mensen is volop gaande, het is een paar keer heel spannend geweest', zegt een woordvoerder van burgemeester Jan van Zanen.
Aanhangers van klimaatgroep Extinction Rebellion hebben maandag voor de tiende dag op rij de snelweg A12 geblokkeerd. Bij elke actie zijn honderden verkeersblokkeerders van de weg gehaald, in bussen getild en weggebracht. Ook dinsdag wil de groep het verkeer op die plek tot stilstand brengen. In Den Haag is het dan bijzonder druk vanwege Prinsjesdag. 'Als je Prinsjesdag hebt in combinatie met afgelopen weekend, is het uitermate complex om dat rond te krijgen. Mensen hebben het hele weekend fysieke inzet gepleegd.'

15.15 uur: ruim 140 klimaatdemonstranten opgepakt

De politie heeft maandag meer dan 140 klimaatactivisten aangehouden bij de blokkade op de A12 in Den Haag. De arrestanten zijn niet, zoals tijdens eerdere demonstraties, naar het ADO-stadion gebracht, omdat het stadion in gebruik was. In plaats daarvan zijn ze naar het bureau aan de Burgemeester Patijnlaan vervoerd. Daar werden de demonstranten zonder verdere vervolgstappen vrijgelaten.

13.00 uur: Laatste bussen vertrokken, weg weer vrij

De laatste bussen met arrestanten zijn vertrokken en de A12 is weer leeg. Na inspectie van de weg heeft Rijkswaterstaat de Utrechtsebaan vrijgegeven. Verkeer kan dus weer 'stad in' en 'stad uit' rijden. Lees alles over de klimaatdemonstraties in ons dossier.

12.45 uur: Demonstranten aangehouden, eerste bussen vertrekken

Na de inzet van het waterkanon is de politie begonnen met het aanhouden van demonstranten. Activisten die niet willen meewerken, worden met brancards naar bussen gebracht. Inmiddels zijn de eerste bussen vol arrestanten al vertrokken.
Demonstranten worden aangehouden en met brancards weggereden
Demonstranten worden aangehouden en met brancards weggereden © Omroep West

12.20 uur: Politie zet waterkanon in

Nadat honderden klimaatdemonstranten de snelweg zijn opgelopen, werden zij opgeroepen om de weg te verlaten en gewaarschuwd voor de inzet van waterkanonnen. De activisten gaven daar geen gehoor aan en dus heeft de politie wederom een waterkanon ingezet om de demonstratie te beëindigen. 'Ook staan er al meerdere bussen klaar om demonstranten weg te rijden van de snelweg', voegt een verslaggever van Omroep West toe.
Met behulp van een waterkanon wordt de demonstratie beëindigd
Met behulp van een waterkanon wordt de demonstratie beëindigd © Omroep West

11.55 uur: Snelweg geblokkeerd

Klimaatdemonstranten hebben, vijf minuten eerder dan verwacht, voor de tiende dag op rij de A12 geblokkeerd. Alleen de weg 'stad uit' is afgesloten door de demonstratie. Het verkeer kan nog wel 'stad in' rijden. 'Er staan zo'n honderd tot tweehonderd mensen op de weg', zegt een verslaggever van Omroep West.
Daarnaast staan er nog tientallen sympathisanten achter het afzetlint langs de Utrechtsebaan. Ook lopen er agenten rondom de groep demonstranten.
A12 voor tiende dag op rij geblokkeerd door klimaatdemonstranten

11.30 uur: Nog rustig langs A12

Rondom de Utrechtsebaan in Den Haag is het maandagochtend nog rustig. Er staan enkele tientallen demonstranten klaar langs de weg en er zijn zeven politiebussen aanwezig.
De politie staat klaar langs de A12
De politie staat klaar langs de A12 © Omroep West

11.00 uur: Wordt A12 rond middaguur opnieuw bezet?

Omstreeks 12.00 uur is Extinction Rebellion van plan om de Utrechtsebaan (A12) wederom te blokkeren. Dat zou betekenen dat de snelweg in Den Haag voor de tiende dag op rij wordt bezet en dus ontoegankelijk is voor weggebruikers.
Hieronder lees en kijk je terug hoe de demonstratie van zondag is verlopen: