Statenlid Partij voor de Dieren neemt tijdelijk ontslag na haatberichten uit achterban

© Partij voor de Dieren
DEN HAAG - 'Ik ben in het oog van de politieke storm terechtgekomen.' Hanke Hoogerwerf (Partij voor de Dieren) stopt tijdelijk met haar functie als Statenlid bij de Provincie Zuid-Holland. In een brief aan Commissaris van de Koning Jaap Smit schrijft ze dat de 'politieke situatie' binnen haar partij het werk dat zij doet als Statenlid beïnvloedt.
Hoogerwerf is naast haar werk in de Provinciale Staten ook bestuurslid bij de Partij voor de Dieren. Vorige week ontbrandde binnen die partij een ruzie tussen Tweede Kamer-fractievoorzitter Esther Ouwehand en het bestuur van de PvdD, nadat Ouwehand niet werd voorgedragen als lijsttrekker voor de verkiezingen in november.
Ouwehand kreeg vervolgens massaal steun van partijleden, zowel lokaal als landelijk, om toch door te gaan als fractievoorzitter. De leden vonden dat het bestuur moest opstappen na de ruzie. 'Als gevolg van deze gebeurtenissen ontvang ik momenteel een veelheid van op mijn persoon gerichte haatberichten vanuit onze achterban', laat Hoogerwerf weten in haar brief.

'Heftigheid raakt mij diep'

'De heftigheid van deze berichten raakt mij diep, omdat ik me altijd met hart en ziel heb ingezet voor de idealen van de partij: opkomen voor dieren, natuur en milieu', gaat het Statenlid verder.
'Dit heeft een dermate negatieve invloed op mijn mentale gezondheid, dat het voor mij momenteel niet mogelijk is om mijn Statenlidmaadschap naar behoren uit te voeren', schrijft Hoogerwerf in de brief.

Tijdelijk ontslag als Statenlid

Met die woorden verzoekt het Statenlid tot een tijdelijk ontslag van de Provinciale Staten. Commissaris van de Koning Jaap Smit heeft dat verzoek ook ingewilligd. 'Ik deel u mee dat ik mevrouw Hoogerwerf op haar verzoek tijdelijk ontslag van het statenlidmaatschap heb verleend in verband met ziekte, met ingang van 18 september.'
PvdD-fractievoorzitter Carla Van Viegen en de rest van de fractie staan achter de keuze van Hoogerwerf. 'Het is voor haar een enorm heftige periode geweest, ik kan wel zeggen dat ze flink buikpijn heeft gehad van de afgelopen periode. Ze is overbelast', zegt de fractievoorzitter.

'Hopen dat ze snel terugkomt'

Volgens fractievoorzitter Van Viegen legt Hoogerwerf haar functie in ieder geval zestien weken neer. 'Ze wordt daarbij tijdelijk opgevangen. We hopen dat ze snel terug komt. Ze is namelijk een enorm goed Statenlid. We zijn echt heel blij met haar en ze is erg integer geweest over de situatie. We staan als fractie achter haar', zegt Van Viegen, die daarnaast hoopt dat de eenheid binnen de PvdD terug kan keren.
'Op het komende congres kom ik daarom ook met een motie naar het interim-bestuur, met de oproep dat ze weer gaan werken aan de verbinding binnen de partij. Zeker in aanloop naar de verkiezingen in november is dat belangrijk', zegt Van Viegen.