LUMC legt beslag op appartement verdwenen onderzoeker en die zet het net te koop

LEIDEN - Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft beslag laten leggen op het appartement van de verdwenen onderzoeker Alan Chan in Den Haag. Toevallig heeft Chan dit appartement net vijf dagen geleden te koop gezet. Het ziekenhuis spreekt van een 'bijzondere samenloop van omstandigheden'. Onderzoeker Chan lijkt de spil in een fraudezaak met Europese subsidies waarvan ook het LUMC de dupe is. Het ziekenhuis krijgt ondanks een opgelegde dwangsom geen contact met Chan.
Alan Chan kocht het appartement in de Haagse Eerbeeklaan in 2020. De koopsom van 164.500 euro betaalde hij zonder hypotheek, blijkt uit gegevens van het Kadaster. Het appartement staat nu te koop voor 249.000 euro. Vorige week heeft het LUMC een bevel uitgedaan voor de betaling van een dwangsom van in totaal 500.000 euro. Omdat het ziekenhuis geen contact krijgt met Chan is op zijn appartement een zogenoemd executoriaal beslag gelegd; het pand kan nu enkel verkocht worden als het LUMC dat goed vindt. De eventuele opbrengst wordt vervolgens direct voor het ziekenhuis opgeëist.
Chan is de grondlegger van het bedrijf Percuros BV dat Europese subsidies regelde voor allerlei wetenschappelijke projecten. Hij werkte samen met veel gerenommeerde Europese universiteiten, waaronder ook het Erasmus MC, TU Delft en het Leids Universitair Medisch Centrum. Bij het LUMC kwam gesjoemel aan het licht na een check vanuit Europa. Inmiddels loopt er een onderzoek naar Percuros, maar de onderzoeker zelf lijkt van de aardbodem verdwenen.
'Met interesse van kennisgenomen'
Het ziekenhuis laat via een woordvoerder weten 'met interesse kennisgenomen te hebben' van de verkoopplannen van Chan. Die waren niet bekend toen het LUMC het beslag voorbereidde, zegt de woordvoerder. Het ziekenhuis is via allerlei kanalen aan het proberen alsnog contact te krijgen en ook de dwangsom te innen van 250.000 euro voor Chan en de 250.000 euro voor zijn inmiddels opgeheven bedrijf.
Die dwangsom is ontstaan omdat Chan van de rechter allerlei documenten en harde schijven moet teruggeven aan het Leidse universitaire ziekenhuis. Maar omdat hij geen contact opneemt is een dwangsom gaan lopen van 50.000 per dag voor hemzelf en voor zijn bedrijf Percuros, met een maximum van 250.000 per dwangsom. Tweemaal 250.000 is 500.000 euro.
Ook vastgoed in Italië
Het appartement aan de Eerbeeklaan in Den Haag is niet het enige vastgoed van Chan. Hij kocht in het Italiaanse stadje Nemi tussen 2017 en 2019 in totaal zestien huizen en appartementen. Veertien samen met een zakenpartner, twee zelf. In een van die appartementen zou hij zelf ook wonen. In de periode dat hij het vastgoed kocht, was Chan coördinator van een Europees project dat daar liep.
Italiaanse bronnen melden Omroep West dat de appartementen en huizen in Nemi ook te koop zijn gezet. Het appartement aan de Eerbeeklaan in Den Haag stamt overigens uit 1927, heeft energielabel E en wordt gestookt met een Vaillant Eco TEC plus CV-combiketel uit 2021. De bezichtigingen beginnen donderdag.