Aziatische tijgermug op komst, ook bij ons in de regio

REGIO - De Aziatische tijgermug is dit jaar al 63 keer gespot in Nederland. Drie van die meldingen kwamen uit Zuid-Holland. Deze tijgermug kan meer dan twintig virusziekten met zich meebrengen en wordt onder andere meegenomen door vakantiegangers. Hoe gevaarlijk is deze mug en hoe bescherm je jezelf er tegen?
De tijgermug komt oorspronkelijk uit Azië, maar zit tegenwoordig ook al in Europa. De muggen komen mee met de import van de kamerplanten, tweedehands banden of vakantiegangers.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bestrijdt de mug actief: 'Of we helemaal kunnen voorkomen dat deze mug zich ooit in Nederland vestigt, is niet te voorspellen. We doen er alles aan om dat te voorkomen of om het op zijn minst zo lang mogelijk uit te stellen.'
Kun je ziek worden?
De kans dat je ziek wordt van een steek van de tijgermug is klein. Aziatische tijgermuggen kunnen infectieziekten met zich meebrengen zoals knokkelkoorts en gele koorts, waar je ernstig ziek van kan worden.
Alleen moet de mug zelf eerst geïnfecteerd zijn met het virus om gevaarlijk te worden. Deze ziektes komen niet voor in Nederland en de tijgermug is hier nog niet gevestigd, dus is de kans dat je ziekten oploopt door een beet van de tijgermug in Nederland op dit moment heel klein.
Auto en tent controleren
In Zuid-Europa is-ie inmiddels al gevestigd, een plek waar veel van ons vakantie vieren. Het gevaar wat dan op de loer ligt, is dat je een tijgermug meeneemt naar Nederland. 'We roepen vakantiegangers op om hun auto, caravan en tent goed te controleren op muggen voordat ze naar huis rijden', zegt de NVWA.
Net als normale muggen hebben ook tijgermuggen baat bij stilstaand water in bijvoorbeeld bloempotten, regentonnen en emmertjes om zich te nestelen. Hoe je broeiplaatsen van muggen kan voorkomen rondom jouw huis, hebben we hier al voor je op een rij gezet.

De tijgermug is goed te herkennen. Ze zijn heel duidelijk zwart met witte streepjes, waar normale muggen bruin of grijs zijn. Tijgermuggen zijn vrij klein, rond de halve centimeter lang en hebben vlekjes op de vleugels.
Mocht je een tijgermug herkennen, vraagt het NVWA bij hun een melding te maken. Zij doen onderzoek naar de opkomst en de gevaren van deze mug.